Ламбер-Беров закон (Lambert-Beer)

Ламбер-Беров закон (Lambert-Beer) Слика од екранот Превземи Вградување
 • Биров закон
 • Раствор
 • Концентрација
Java Logo Оригинални симулации и преводи

Теми

 • Биров закон
 • Раствор
 • Концентрација
 • Моларност
 • Светлина
 • Апсорпција
 • Пропустливост
 • Спектрофотометрија

Опис

"Подебело стакло, потемен пијалак, толку помалку светлината која поминува." Направи шарени концентрирани и разредени раствори и истражи колку светлина тие апсорбираат и пренесуваат со користење на виртуелен спектрофотометар!

Примери за целите на учење

 • Опишете ги односите меѓу волуменот и количина на растворливата супстанца во концентрацијата на растворот
 • Објаснете го квалитативно односот помеѓу бојата на растворот и концентрацијата
 • Предвиди и објасни како ќе се промени концентрација на растворот со додавање или отстранување на: вода, растворливата супстанца, и / или растворувач
 • Пресметување на концентрацијата на растворите во единиците на моларност(mol / L)
 • Направете постапката за креирање на раствор со дадена концентрација
 • Утврдете кога растворот е заситен и да се предвиди како ќе се промени концентрација со додавање или отстранување на: вода,растворливата супстанца, и / или растворувач
 • Опишете го односот меѓу концентрацијата на растворот и интензитетот на светлината која се апсорбира / пренесува
 • Опишете го односот меѓу апсорпцијата, моларна апсорбивност, должината на патот и концентрација во Законот за Beer
 • Предвидете како интензитетот на светлината се апсорбира / пренесува ќе се промени со промените во типот на растворот, концентрацијата на растворот, ширина на садот, извор на светлина, и објасни зошто
Верзија 1.4.18

Совети за наставници

Преземи совети за наставници во PDF Преглед на контроли во симулациите, поедноставувања на моделот и увид во размислувањето на учениците ( PDF ).

Пример за видео

Ве молиме најавете се за да ги гледате видеата

Активности поднесени од наставниците

Beer's Law Lab - Guided Inquiry Activity A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Susan Hendrickson, Julia Chamberlain ДД-Вовед Лаб
Remote
Guided
Хемија
Investigation of a Solution’s Color (Qualitative and Quantitative) - Guided Inquiry Activity A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Ted Clark, Julia Chamberlain ДД-Вовед Guided Хемија
Beer's Law Warm-Up A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Julia Chamberlain ВШ
ДД-Вовед
ДомР Хемија
Investigación del color de una solución (cualitativa y cuantitativa) - Actividad de consulta guiada A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Ted Clark, Julia Chamberlain (Traducción de Mayra Tavares) ДД-Вовед Guided Хемија
How do PhET simulations fit in my middle school program? Овој прилог дизајниран од PhET. Sarah Borenstein СШ Друго Хемија
Географија
Биологија
Физика
PhET Sims Aligned to the Chemistry Curriculum Овој прилог дизајниран од PhET. Julia Chamberlain ВШ
ДД-Вовед
Друго Хемија
SECUNDARIA: Alineación PhET con programas de la SEP México (2011 y 2017) Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López СШ
ВШ
Друго Хемија
Биологија
Физика
Математика
PREPARATORIA: Alineación de PhET con programas de la DGB México (2017) Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López ВШ
ДД-Вовед
Друго Физика
Хемија
Математика
Preguntas de razonamiento para todas las simulaciones HTML5 Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López Дипл
ДД-Вовед
ДД-Нап
СШ
K-5
ВШ
ДомР
Discuss
Физика
Астрономија
Математика
Хемија
MS and HS TEK to Sim Alignment Elyse Zimmer СШ
ВШ
Друго Биологија
Физика
Хемија
Visible Spectrophotometry of Nickel (II) Chloride Kim Kostka ДД-Вовед Guided
Лаб
Remote
Хемија
Beer's Law: An AP Chemistry Activity Brian Brown ВШ Guided
Remote
Хемија
Discovering Beer’s Law by a Simulation-based Laboratory Scott Sinex ДД-Вовед
ВШ
Guided
Лаб
Remote
Хемија
Light and Atoms Lyric Portwood ДД-Вовед
ВШ
Лаб
Друго
Guided
Физика
Хемија

Јазик Download or Run Совети
Албански Сите shqip Download Run now Laboratori i ligjit të Beer-it
Англиски Сите English Download Run now Beer's Law Lab
Арапски Сите العربية Download Run now Beer's Law Lab
Баскијски Сите Euskara Download Run now Beer-en legea
Босански Сите Bosanski Download Run now Lаmber-Berov zаkon (Lambert-Beer)
Виетнамски Сите Tiếng Việt Download Run now Định luật Beer
Галициски Сите Gallegan Download Run now Lab Lei de Beer
Германски Сите Deutsch Download Run now Lambert-Beer's Absorptionslabor
Грузиски Сите ქართული Download Run now ფოტოკოლორიმეტრიის ლაბორატორია
Грчки Сите Ελληνικά Download Run now Εργαστήριο του Νόμου του Beer
Дански Сите Dansk Download Run now Beers lovlab
Естонски Сите Eesti Download Run now Beeri seadus
Индонезиски Сите Bahasa Indonesia Download Run now Hukum Beer
Ирски Сите Gaeilge Download Run now Saotharlann Dlí Beer
Италијански Сите italiano Download Run now Esperienza della legge di Beer
Јапонски Сите 日本語 Download Run now ベールの法則実験室
Казахстански Сите Kazakh Download Run now Ерітінділер
Каннада Сите Kannada Download Run now ಬೀರ್ ಸೂತ್ರ ಪ್ರಯೋಗಾಲಯ
Кинески - Поедноставен Сите 中文 (中国) Download Run now 比尔定律实验
Кинески - Традиционален Сите 中文 (台灣) Download Run now Beer's Law Lab_比爾定律
Корејски Сите 한국어 Download Run now 베어의 법칙 실험
Латвиски Сите Latviešu Download Run now Bēra likums
Маорски Сите Maori Download Run now Taiwhanga mō te Ture Beer
Марати Сите मराठी Download Run now बिअर्स नियमाची प्रयोगशाळा
Монголски Сите Монгол (Монгол) Download Run now Бийрийн хуулийн Лаб
Норвешки Бокмол Сите Norsk bokmål Download Run now Beers lov laboratorium
Орија Сите Oriya Download Run now Beer's Law Lab
Персиски Сите فارسی Download Run now آزمایش قانون بیر
Полски Сите polski Download Run now Prawo Beera
Португалски Сите português Download Run now Laboratório da Lei da Cerveja
Португалски (Бразил) Сите português (Brasil) Download Run now Kit Lei de Beer
Руски Сите русский Download Run now Растворы
Свахили Сите Swahili Download Run now Maabara ya Seria ya Beer
Синхалски Сите Sinhalese Download Run now බියර්ගේ නියමය: විද්‍යාගාරයේදී
Словачки Сите Slovenčina Download Run now Lambertov-Beerov zákon
Словенечки Сите Slovenščina Download Run now Beer's Law Lab
Српски Сите Српски Download Run now Ламбер-Беров закон (Lambert-Beer)
Српско-хрватски Сите sh Download Run now Ламбер-Беров закон
Тајландски Сите ไทย Download Run now ปฏิบัติการทดลองกฏของเบียร์
Тамилски Сите Tamil Download Run now பீர் விதி ஆய்வகம்
Телугу Сите Telugu Download Run now Beer's Law Lab
Туркменистански Сите Turkmen Download Run now Ber kanuny
Турски Сите Türkçe Download Run now Beer's Kanunu Laboratuvarı
Украински Сите українська Download Run now Закон Бера
Унгарски Сите magyar Download Run now Lambert–Beer Labor
Фински Сите suomi Download Run now Beerin laki
Француски Сите français Download Run now Laboratoire Loi de Beer-Lambert 
Хебрејски Сите עברית Download Run now מעבדת חוק בר
Хинду Сите हिंदी Download Run now बीयर्स के नियम की प्रयोगशाला 
Холандски Сите Nederlands Download Run now Wet van Beer lab
Чешки Сите čeština Download Run now Laboratoř pro Lambertův-Beerův zákon
Шведски Сите svenska Download Run now Beers lag laboration
Шпански Сите español Download Run now Lab de la ley de Beer Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Мексико) Сите español (México) Download Run now Lab de la Ley de Beer Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Перу) Сите español (Perú) Download Run now Laboratorio de la Ley de Beer
Шпански (Шпанија) Сите español (España) Download Run now Laboratorio de la ley de Beer

HTML5 sims can run on iPads and Chromebooks, as well as PC, Mac, and Linux systems.

iPad:
iOS 12+ Safari
iPad compatible sims

Android:
Not officially supported. If you are using the HTML5 sims on Android, we recommend using the latest version of Google Chrome.

Chromebook:
Latest version of Google Chrome
The HTML5 and Flash PhET sims are supported on all Chromebooks.
Chromebook compatible sims

Windows Systems:
Microsoft Edge, latest version of Firefox, latest version of Google Chrome.

Macintosh Systems:
macOS 10.13+, Safari 13+, latest version of Chrome.

Linux Systems:
Not officially supported. Please contact phethelp@colorado.edu with troubleshooting issues.

Развоен Тим Библиотеки од трети лица Благодарност до
 • Julia Chamberlain (lead)
 • Chris Malley (developer)
 • Kelly Lancaster
 • Emily B. Moore
 • Ariel Paul
 • Kathy Perkins
 • almond-0.2.9.js
 • FileSaver-b8054a2.js
 • fontawesome-webfont-3.0.2.svg
 • jama-1.0.2
 • jquery-2.1.0.js
 • lodash-2.4.1.js
 • pegjs-0.7.0.js
 • seedrandom-2.4.2.js
 • text-2.0.12.js
 • Royal Society of Chemistry