Concentration

Оваа симулација не е преведен на овој јазик. Се уште можете да пристапите во англиската верзија подолу.

Concentration Слика од екранот Превземи Вградување
 • Раствор
 • Концентрација
 • Заситеност
Java Logo Оригинални симулации и преводи

Теми

 • Раствор
 • Концентрација
 • Заситеност
 • Моларност
 • Молови
 • Волумен
 • Растворливост

Опис

Гледајте како вашиот раствор ја менуваа бојата како што се мешаат хемикалиите со вода. Потоа проверете ја моларноста со мерач на концентрацијата. Кои се сите начини со кои можете да ја менувате концентрацијата на вашиот раствор? Менувајте ги растворите за да се споредат различните хемикалии и дознајте колку концентриран може да биде пред да се засити!

Примери за целите на учење

 • Опишете ги односите меѓу волуменот и количина на растворливата супстанца во концентрацијата на растворот
 • Објаснете го квалитативно односот помеѓу бојата на растворот и концентрацијата
 • Предвиди и објасни како ќе се промени концентрација на растворот со додавање или отстранување на: вода, растворливата супстанца, и / или растворувач
 • Направете постапката за креирање на раствор со дадена концентрација
 • Утврдете кога растворот е заситен и да се предвиди како ќе се промени концентрација со додавање или отстранување на: вода,растворливата супстанца, и / или растворувач
Верзија 1.3.20

Совети за наставници

Преземи совети за наставници во PDF Преглед на контроли во симулациите, поедноставувања на моделот и увид во размислувањето на учениците ( PDF ).

Пример за видео

Ве молиме најавете се за да ги гледате видеата

Активности поднесени од наставниците

Concentration PhET – Understanding Molarity and Parameters affecting Molarity A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
Remote
MC
Лаб
Хемија
Concentration - Clicker Questions A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Yuen-ying Carpenter, Robert Parson, Trish Loeblein ДД-Вовед MC Хемија
Investigation of a Solution’s Color (Qualitative) - Guided Inquiry Activity A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Ted Clark, Julia Chamberlain ДД-Вовед Guided Хемија
Concentration - Interactive Lecture Demonstration A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Robert Parson, Trish Loeblein ДД-Вовед Демо Хемија
Saturated Solutions - Interactive Lecture Demonstration A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Ted Clark, Julia Chamberlain ДД-Вовед Демо Хемија
How do PhET simulations fit in my middle school program? Овој прилог дизајниран од PhET. Sarah Borenstein СШ Друго Географија
Физика
Биологија
Хемија
PhET Sims Aligned to the Chemistry Curriculum Овој прилог дизајниран од PhET. Julia Chamberlain ДД-Вовед
ВШ
Друго Хемија
SECUNDARIA: Alineación PhET con programas de la SEP México (2011 y 2017) Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López ВШ
СШ
Друго Хемија
Физика
Математика
Биологија
PREPARATORIA: Alineación de PhET con programas de la DGB México (2017) Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López ДД-Вовед
ВШ
Друго Хемија
Математика
Физика
PRIMARIA: Alineación con programas de la SEP México (2011 y 2017) Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López K-5
СШ
Демо
ДомР
Лаб
Discuss
Guided
Физика
Математика
Астрономија
Хемија
Preguntas de razonamiento para todas las simulaciones HTML5 Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López ДД-Вовед
ВШ
Дипл
K-5
СШ
ДД-Нап
Discuss
ДомР
Хемија
Математика
Физика
Астрономија
Preguntas clicker sobre Concentración Овој прилог дизајниран од PhET. Yuen_ying Carpinter, Robert Parson y Trish Leoblein. Traducción de Diana López ДД-Вовед
ВШ
MC Хемија
MS and HS TEK to Sim Alignment Elyse Zimmer ВШ
СШ
Друго Биологија
Физика
Хемија
Concentration pHet Activity Melanie Hammond ВШ MC
Remote
ДомР
Лаб
Guided
Хемија
Concentration PhET Simulation Lab Malorie Patterson СШ Лаб Друго
Хемија
Concentració Jordi Plana СШ Лаб Хемија
Inputs and Outputs in Unit Operations Rune Mathisen ВШ Лаб Физика
Хемија
Concentration PhET WebLab Melissa Venable ВШ Лаб Хемија
Student Guide for PhET - Concentration in html5 Brian Libby СШ
ВШ
ДомР
Guided
Хемија
Concentration Lab with Molarity Calculations Russell Sears ВШ
ДД-Вовед
ДомР
Guided
Лаб
Хемија
Moodle et PhetColorado Claude Divoux ВШ Guided
Лаб
MC
Хемија
Физика
Concentration Umberto Cannella ВШ
СШ
Guided
Лаб
ДомР
Хемија
Pådrag og utganger i enhetsoperasjoner Rune Mathisen ВШ Лаб Хемија
Физика
Pådrag og utgangar i einingsoperasjonar Rune Mathisen ВШ Лаб Хемија
Физика
Soluções Químicas Inaiá Lopes СШ Guided Хемија
Trabalho em grupo: Diluição Adriano Pires de Lemos ВШ Guided Хемија
soluciones químicas Katy Paola Pérez Palencia, Julio César Páez García ВШ
СШ
Guided
Лаб
Биологија
Хемија

Јазик Download or Run Совети
Албански Сите shqip Download Run now Përqëndrimi
Арапски Сите العربية Download Run now التركيز
Баскијски Сите Euskara Download Run now Kontzentrazioa
Босански Сите Bosanski Download Run now Koncentracija
Виетнамски Сите Tiếng Việt Download Run now Nồng độ
Германски Сите Deutsch Download Run now Konzentration
Грузиски Сите ქართული Download Run now კონცენტრაცია
Грчки Сите Ελληνικά Download Run now Συγκέντρωση
Дански Сите Dansk Download Run now Koncentration
Естонски Сите Eesti Download Run now Kontsentratsioon
Ирски Сите Gaeilge Download Run now Tiúchan
Италијански Сите italiano Download Run now Concentrazione
Јапонски Сите 日本語 Download Run now 濃度
Казахстански Сите Kazakh Download Run now Молярлық концентрация
Каннада Сите Kannada Download Run now ಕೇ೦ದ್ರೀಕರಣ
Кинески - Поедноставен Сите 中文 (中国) Download Run now 浓度
Кинески - Традиционален Сите 中文 (台灣) Download Run now Concentration_濃度
Корејски Сите 한국어 Download Run now 농도
Латвиски Сите Latviešu Download Run now Koncentrācija
Марати Сите मराठी Download Run now कॉन्संट्रेशन (संहति)
Монголски Сите Монгол (Монгол) Download Run now Концентрац
Орија Сите Oriya Download Run now ଗାଢତା
Персиски Сите فارسی Download Run now غلظت
Полски Сите polski Download Run now Stężenie
Португалски Сите português Download Run now Concentração
Португалски (Бразил) Сите português (Brasil) Download Run now Concentração
Руски Сите русский Download Run now Молярная концентрация
Свахили Сите Swahili Download Run now Kikolezo
Синхалски Сите Sinhalese Download Run now සාන්ද්රණය
Словачки Сите Slovenčina Download Run now Koncentrácia
Словенечки Сите Slovenščina Download Run now Koncentracija
Српски Сите Српски Download Run now Концентрација
Тајландски Сите ไทย Download Run now ความเข้มข้น
Тамилски Сите Tamil Download Run now செறிவு
Телугу Сите Telugu Download Run now ఏకాగ్రత
Турски Сите Türkçe Download Run now Derişim
Украински Сите українська Download Run now Концентрація Преземи совети за наставници во PDF
Унгарски Сите magyar Download Run now Koncentráció
Фински Сите suomi Download Run now Konsentraatio
Француски Сите français Download Run now Concentration
Хебрејски Сите עברית Download Run now ריכוז
Хинду Сите हिंदी Download Run now सांद्रता 
Холандски Сите Nederlands Download Run now Concentratie
Чешки Сите čeština Download Run now Koncentrace
Шведски Сите svenska Download Run now Koncentration
Шпански Сите español Download Run now Concentración Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Мексико) Сите español (México) Download Run now Concentración
Шпански (Перу) Сите español (Perú) Download Run now Concentración
Шпански (Шпанија) Сите español (España) Download Run now Concentración de una disolución

HTML5 sims can run on iPads and Chromebooks, as well as PC, Mac, and Linux systems.

iPad:
iOS 12+ Safari
iPad compatible sims

Android:
Not officially supported. If you are using the HTML5 sims on Android, we recommend using the latest version of Google Chrome.

Chromebook:
Latest version of Google Chrome
The HTML5 and Flash PhET sims are supported on all Chromebooks.
Chromebook compatible sims

Windows Systems:
Microsoft Edge, latest version of Firefox, latest version of Google Chrome.

Macintosh Systems:
macOS 10.13+, Safari 13+, latest version of Chrome.

Linux Systems:
Not officially supported. Please contact phethelp@colorado.edu with troubleshooting issues.

Развоен Тим Библиотеки од трети лица Благодарност до
 • Julia Chamberlain (lead)
 • Chris Malley (developer)
 • Kelly Lancaster
 • Emily B. Moore
 • Ariel Paul
 • Kathy Perkins
 • almond-0.2.9.js
 • FileSaver-b8054a2.js
 • fontawesome-webfont-3.0.2.svg
 • game-up-camera-1.0.0.js
 • jama-1.0.2
 • jquery-2.1.0.js
 • lodash-2.4.1.js
 • pegjs-0.7.0.js
 • seedrandom-2.4.2.js
 • text-2.0.12.js
 • Royal Society of Chemistry