Gas Properties

Оваа симулација не е преведен на овој јазик. Се уште можете да пристапите во англиската верзија подолу.

Gas Properties Слика од екранот Превземи Вградување
 • Закон за Идеален гас
 • Kinetic Molecular Theory
 • Дифузија
Java Logo Оригинални симулации и преводи

Теми

 • Закон за Идеален гас
 • Kinetic Molecular Theory
 • Дифузија
 • Притисок-волумен работа
 • Maxwell-Boltzmann Distribution

Опис

Наполнете ја кутијата со молекулии од гас и видете што ќе се случи како што се менува јачината на звукот, па додадете или отстранете топлина, промената на гравитацијата, и многу повеќе. Мерете ја температурата и притисокот, и дознајте како својствата на гасот се разликуваат во однос еден на друг.

Примери за целите на учење

 • Предвиди како менувањеto на променливите меѓу ПВТ,и бројот на други влијае на својствата на гасот.
 • Предвиди како промена на температурата ќе влијае на брзината на молекулите.
 • Рангирај ја брзината на молекулите при топлинска рамнотежа врз основа на релативните маси на молекулите.
Верзија 1.0.4

Совети за наставници

Преземи совети за наставници во PDF Преглед на контроли во симулациите, поедноставувања на моделот и увид во размислувањето на учениците ( PDF ).

Активности поднесени од наставниците

Concept questions for Physics using PhET (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
MC Физика
Algebra-based Physics Semester one lessons, clicker questions, and schedule in pdf (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
Лаб
Демо
ДомР
Физика
Gas Properties Modular Homework Activity A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Julia Chamberlain, Ingrid Ulbrich ДД-Вовед ДомР Хемија
Gas Properties Gas Laws Quantitative A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
ДомР
Лаб
Физика
Хемија
Gases Understanding physical properties of gases (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
ДомР
Лаб
Физика
Хемија
Kinetic Molecular Theory- Introduction (inquiry-based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
Лаб Хемија
Физика
Alignment of PhET sims with NGSS Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein updated by Diana López ВШ
СШ
Друго Хемија
Биологија
Географија
Физика
How do PhET simulations fit in my middle school program? Овој прилог дизајниран од PhET. Sarah Borenstein СШ Друго Физика
Хемија
Биологија
Географија
PhET Sims Aligned to the Chemistry Curriculum Овој прилог дизајниран од PhET. Julia Chamberlain ДД-Вовед
ВШ
Друго Хемија
PREPARATORIA: Alineación de PhET con programas de la DGB México (2017) Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López ВШ
ДД-Вовед
Друго Математика
Физика
Хемија
Student Guide for PhET - Gas Properties html5 - Word to Google doc friendly Brian Libby ВШ
СШ
Remote
Лаб
ДомР
Хемија
Gas Simulation Remote Instruction Eric Vanderhoof ВШ Remote Хемија
MS and HS TEK to Sim Alignment Elyse Zimmer ВШ
СШ
Друго Биологија
Физика
Хемија
Exploring Gas Laws Ann Baxley ВШ Guided
Remote
Лаб
Физика
Хемија
Друго
Introduction to the gas laws Roland Van Kerschaver ВШ
СШ
Лаб
ДомР
Физика
Хемија
Gas Properties Simulation Joel Meservy СШ
ВШ
ДомР
Guided
Лаб
Физика
Student Guide for PhET - Gas Properties in html5 Brian Libby ВШ
ДД-Вовед
Guided
ДомР
Хемија
Tricky Dimensions – a Spin-off of a Sim Sándor Nagy ДД-Нап
Дипл
Друго Хемија
Физика
Effusion Roland Van Kerschaver ВШ
СШ
Лаб
ДомР
Хемија
Физика
The gas laws Roland Van Kerschaver ВШ
СШ
ДомР
Лаб
Физика
Хемија
Mapping of PhET and IBDP Physics Jaya Ramchandani ВШ Друго Физика
GRANDEURS THERMODYNAMIQUES : Du macroscopique au microscopique Elliot Canipelle ДД-Вовед
Друго
Дипл
ДД-Нап
ВШ
ДомР
Remote
Guided
Друго
Хемија
Физика
Moteur en PhET Bernard Lacour Друго Лаб Физика
https://youtu.be/B4_UEJzch3o Marcos aurélio Silva СШ
ВШ
Guided
Демо
Remote
Лаб
ДомР
Хемија
Физика
Transformação Isobárica (Lei de Gay-Lussac) Fábio Bartolomeu Santana Дипл
ВШ
Демо
Guided
Лаб
Физика
Transformação Isotérmica (Lei de Boyle) Fábio Bartolomeu Santana ВШ Guided
Демо
Лаб
Физика
Simulación TEORÍA CINÉTICA GASES 3º ESO Pedro Salgado ВШ ДомР
Guided
Лаб
Хемија
Физика

Јазик Download or Run Совети
Албански Сите shqip Download Run now Vetitë e Gazit
Баскијски Сите Euskara Download Run now Gasen propietateak
Босански Сите Bosanski Download Run now Osobine gasa
Велшки Сите Welsh Download Run now Priodweddau Nwy
Виетнамски Сите Tiếng Việt Download Run now Tính chất của chất khí
Германски Сите Deutsch Download Run now Eigenschaften von Gasen
Грчки Сите Ελληνικά Download Run now Ιδιότητες αερίων
Гуџарати Сите Gujarati Download Run now વાયુના ગુણધર્મો -Pankajsid34
Дански Сите Dansk Download Run now Gas-egenskaber
Ирски Сите Gaeilge Download Run now Airíonna an Gháis
Италијански Сите italiano Download Run now Proprietà dei gas
Јапонски Сите 日本語 Download Run now 気体の性質
Казахстански Сите Kazakh Download Run now Газдың қасиеттері
Кинески - Поедноставен Сите 中文 (中国) Download Run now 气体性质
Кинески - Традиционален Сите 中文 (台灣) Download Run now Gas Properties_氣體特性
Корејски Сите 한국어 Download Run now 기체의 성질
Латвиски Сите Latviešu Download Run now Gāzu īpašības
Монголски Сите Монгол (Монгол) Download Run now Хийн Шинж
Норвешки Бокмол Сите Norsk bokmål Download Run now Gas Properties
Персиски Сите فارسی Download Run now ویژگی های گاز
Полски Сите polski Download Run now Gazy - właściwości
Португалски (Бразил) Сите português (Brasil) Download Run now Propriedades dos Gases Преземи совети за наставници во PDF
Романски Сите română Download Run now Proprietățile gazului
Руски Сите русский Download Run now Свойства газа
Словачки Сите Slovenčina Download Run now Vlastnosti plynu
Српски Сите Српски Download Run now Особине гаса
Телугу Сите Telugu Download Run now వాయువుల ధర్మాలు; అనువాదం:ఉడిత్యాల రమణ
Турски Сите Türkçe Download Run now Gazların Özellikleri
Украински Сите українська Download Run now Властивості газів Преземи совети за наставници во PDF
Унгарски Сите magyar Download Run now Gáztulajdonságok
Фински Сите suomi Download Run now Kaasun ominaisuuksia
Француски Сите français Download Run now Propriétés du gaz 
Хебрејски Сите עברית Download Run now תכונות גזים
Хинду Сите हिंदी Download Run now गैस के  गुणधर्म 
Холандски Сите Nederlands Download Run now Eigenschappen van gassen
Чешки Сите čeština Download Run now Vlastnosti plynu
Шведски Сите svenska Download Run now Gasers egenskaper
Шпански Сите español Download Run now Propiedades de los Gases Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Мексико) Сите español (México) Download Run now Gas Properties Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Перу) Сите español (Perú) Download Run now Propiedades de los gases

HTML5 sims can run on iPads and Chromebooks, as well as PC, Mac, and Linux systems.

iPad:
iOS 12+ Safari
iPad compatible sims

Android:
Not officially supported. If you are using the HTML5 sims on Android, we recommend using the latest version of Google Chrome.

Chromebook:
Latest version of Google Chrome
The HTML5 and Flash PhET sims are supported on all Chromebooks.
Chromebook compatible sims

Windows Systems:
Microsoft Edge, latest version of Firefox, latest version of Google Chrome.

Macintosh Systems:
macOS 10.13+, Safari 13+, latest version of Chrome.

Linux Systems:
Not officially supported. Please contact phethelp@colorado.edu with troubleshooting issues.

Развоен Тим Библиотеки од трети лица Благодарност до
 • Chris Malley (developer)
 • Amy Rouinfar (lead designer)
 • Jack Barbera
 • John Blanco
 • Michael Dubson
 • Amy Hanson
 • Linda Koch
 • Ron LeMaster
 • Trish Loeblein
 • Emily B. Moore
 • Ariel Paul
 • Dennis Perepelitsa
 • Kathy Perkins
 • Tom Perkins
 • Carl Wieman
 • almond-0.2.9.js
 • base64-js-1.2.0.js
 • FileSaver-b8054a2.js
 • font-awesome-4.5.0
 • game-up-camera-1.0.0.js
 • he-1.1.1.js
 • himalaya-0.2.7.js
 • jama-1.0.2
 • jquery-2.1.0.js
 • lodash-4.17.4.js
 • pegjs-0.7.0.js
 • seedrandom-2.4.2.js
 • text-2.0.12.js
 • TextEncoderLite-3c9f6f0.js