Поларност на молекули

Вистински молекули само во Java Logo
Поларност на молекули Слика од екранот Превземи Вградување
 • Поларитет
 • Електронегативност
 • Врски
Java Logo Оригинални симулации и преводи

Теми

 • Поларитет
 • Електронегативност
 • Врски
 • Делумно полнење
 • Дипол

Опис

Кога е молекулата поларна? Променете ја Електронегативноста на атомите во молекулите за да видите како тоа влијае на поларитетот. Погледнете како се однесува молекулата во електрично поле. Сменете го агол на врската за да видите како обликот влијае на поларноста. Да видиме како тоа работи со вистински молекули во 3Д.

Примери за целите на учење

 • предвиди го поларитетот на врската со користење на вредности за Електронегативност
 • покажете го поларитетот со поларна стрелка или делумни полнења
 • подредете ги врските според поларитетот
 • предвиди го молекуларниот поларитет со користење на поларитетот на врските и молекуларната форма
Верзија 1.0.15

Совети за наставници

Преземи совети за наставници во PDF Преглед на контроли во симулациите, поедноставувања на моделот и увид во размислувањето на учениците ( PDF ).

Пример за видео

Ве молиме најавете се за да ги гледате видеата

Активности поднесени од наставниците

Concept questions for Physics using PhET (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
MC Физика
Molecule Polarity A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Julia Chamberlain, Kelly Lancaster ВШ
ДД-Вовед
ДомР
Лаб
Хемија
Intermolecular Forces and Molecules - Interactive Lecture Demonstration A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Ted Clark, Julia Chamberlain ДД-Вовед Демо Хемија
Molecule Polarity - Clicker Questions A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein, Robert Parson ДД-Вовед MC Хемија
Concept Questions for Chemistry using PhET A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
СШ
ДД-Вовед
MC Хемија
SECUNDARIA: Alineación PhET con programas de la SEP México (2011 y 2017) Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López ВШ
СШ
Друго Математика
Хемија
Биологија
Физика
PREPARATORIA: Alineación de PhET con programas de la DGB México (2017) Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López ДД-Вовед
ВШ
Друго Математика
Физика
Хемија
It’s All in the Shape: II. Discovering the Behavior of Polar Molecules Scott Sinex ВШ
ДД-Нап
ДД-Вовед
Лаб
Guided
Remote
Хемија
Bond Polarity vs Molecule Polarity Deborah Maloney ВШ Remote Хемија
Polarity Lab Allison Babij ВШ
ДД-Вовед
Remote
ДомР
Лаб
Хемија
Molecular Polarity Inquiry Lab Nicole Hughes ВШ Guided Хемија
Polaridade e Solubilidade de Substâncias Eduardo da Silva Firmino e Caroline de Goes Sampaio ВШ
СШ
Guided Хемија
Ligações Intermoleculares Eduardo da Silva Firmino e Caroline de Goes Sampaio СШ
ВШ
Guided Хемија

Јазик Download or Run Совети
Албански Сите shqip Download Run now Polariteti i molekulës
Англиски Сите English Download Run now Molecule Polarity
Арапски Сите العربية Download Run now قطبية الجزيئة
Баскијски Сите Euskara Download Run now Molekula-polaritatea
Босански Сите Bosanski Download Run now Polarnost molekule
Виетнамски Сите Tiếng Việt Download Run now Cực tính của phân tử
Галициски Сите Gallegan Download Run now Polaridade da molécula
Германски Сите Deutsch Download Run now Dipolmoleküle
Грчки Сите Ελληνικά Download Run now Πολικότητα Μορίων
Дански Сите Dansk Download Run now Molekylers polaritet
Индонезиски Сите Bahasa Indonesia Download Run now Polaritas Molekul
Италијански Сите italiano Download Run now Polarità molecolare
Јапонски Сите 日本語 Download Run now 分子の分極
Казахстански Сите Kazakh Download Run now Molecule Polarity
Кинески - Поедноставен Сите 中文 (中国) Download Run now 分子极性
Кинески - Традиционален Сите 中文 (台灣) Download Run now Molecule Polarity_分子的極性
Кмерски Сите Khmer Download Run now ម៉ូលេគុលប៉ូលែ
Корејски Сите 한국어 Download Run now 분자 극성
Латвиски Сите Latviešu Download Run now Molekulu polaritāte
Монголски Сите Монгол (Монгол) Download Run now Молекулын Туйлшрал
Норвешки Бокмол Сите Norsk bokmål Download Run now Molekylpolaritet
Норвешки Ниноршк Сите Norwegian Nynorsk Download Run now Molekylpolaritet
Персиски Сите فارسی Download Run now قطبيت مولكول
Полски Сите polski Download Run now Polaryzacja Cząsteczek
Португалски (Бразил) Сите português (Brasil) Download Run now Polaridade da Molécula
Словачки Сите Slovenčina Download Run now Polarita molekuly
Словенечки Сите Slovenščina Download Run now Polarnost molekule
Српски Сите Српски Download Run now Поларност молекула
Телугу Сите Telugu Download Run now అణు ధృవణత; అనువాదం: ఉడిత్యాల రమణ
Туркменистански Сите Turkmen Download Run now Molekulanyň polýarlygy
Турски Сите Türkçe Download Run now Molecule Polarity
Украински Сите українська Download Run now Полярність молекул
Унгарски Сите magyar Download Run now Molekulák polaritása
Фински Сите suomi Download Run now Molekyylin polaarisuus
Француски Сите français Download Run now Polarité de la molécule
Хебрејски Сите עברית Download Run now קוטביות מולקולרית
Холандски Сите Nederlands Download Run now Polariteit van moleculen
Чешки Сите čeština Download Run now Molekulární polarita
Шведски Сите svenska Download Run now Molekylpolaritet
Шпански Сите español Download Run now Polaridad de la Molécula Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Мексико) Сите español (México) Download Run now Polaridad de la Molécula  Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Перу) Сите español (Perú) Download Run now Polaridad de la Molécula

HTML5 sims can run on iPads and Chromebooks, as well as PC, Mac, and Linux systems.

iPad:
iOS 12+ Safari
iPad compatible sims

Android:
Not officially supported. If you are using the HTML5 sims on Android, we recommend using the latest version of Google Chrome.

Chromebook:
Latest version of Google Chrome
The HTML5 and Flash PhET sims are supported on all Chromebooks.
Chromebook compatible sims

Windows Systems:
Microsoft Edge, latest version of Firefox, latest version of Google Chrome.

Macintosh Systems:
macOS 10.13+, Safari 13+, latest version of Chrome.

Linux Systems:
Not officially supported. Please contact phethelp@colorado.edu with troubleshooting issues.

Развоен Тим Библиотеки од трети лица Благодарност до
 • Kelly Lancaster (lead)
 • Chris Malley (developer)
 • Julia Chamberlain
 • Emily Moore
 • Robert Parson
 • Kathy Perkins
 • almond-0.2.9.js
 • base64-js-1.2.0.js
 • FileSaver-b8054a2.js
 • font-awesome-4.5.0
 • game-up-camera-1.0.0.js
 • himalaya-0.2.7.js
 • jama-1.0.2
 • jquery-2.1.0.js
 • lodash-4.17.4.js
 • pegjs-0.7.0.js
 • seedrandom-2.4.2.js
 • text-2.0.12.js
 • TextEncoderLite-3c9f6f0.js