ФУРИОВА СИНТЕЗА -ПРАВЕЊЕ НА БРАНОВИ

ФУРИОВА СИНТЕЗА -ПРАВЕЊЕ НА БРАНОВИ Слика од екранот Превземи Вградување
 • Бранови
 • Синус
 • Косинус

Содржина

 • Бранови
 • Синус
 • Косинус

Description

Научете како да направите бранови на сите различни форми со додавање синус или косинус . Направете бранови во просторот и време и да се измери нивната бранова должина и периоди. Погледнете како промената на амплитудите на различни хармоници ќе го промени на брановите. Споредете различни математички изрази за вашите бранови.

Примери за целите на учење

 • Објаснете како да додадете квалитативно синус и косинус да произведуваат периодични произволни функции.
 • Забележете дека секоја компонента на Фурие одговара на синусоидален бран со различна бранова должина или период.
 • Запамтете ги едноставните функциите меѓу Фуриев просторот и реалниот простор.
 • Опишете звуците во однос на синусоидалните бранови.
 • Опишете ја разликата меѓу бранови во простор и време во бранови.
 • Забележете дека бранова должина и период не одговараат на специфичните точки на графикот, но укажуваат на должината / времето помеѓу две последователни падови, врвови, или било кои други соодветни точки.
 • Станете фамилијарни со разновидни математички нотации за пишување Фурие трансформира, и поврзетеја математиката на интуитивен начин со слика на бранови форми.
 • Определете кои аспекти на графиконот на бранот е опишан секој од симболите ламбда, Т, К, омега, и Н.
 • Забележете дека ламбда & Т и к & омега се аналогни, но не и исти.
 • Преведете ја равенката од збир нотација за проширена нотација.
 • Забележете дека ширината на еден бран пакет во позиција простор е обратно поврзан со ширина на бранот пакет во Фурие простор.
 • Објаснете како на Heisenberg принципот на несигурност резултаира од карактеристиките на брановите.
 • Забележете дека растојанието помеѓу Фурие компоненти е обратнопропорционално поврзан со растојанието меѓу брановите пакети, и дека континуираната дистрибуција на Фуриеви компоненти доведува до еден бранов пакет.
Version 3.06

Teacher Tips

Водичот за наставници (pdf) содржи совети создадени од тимот на PhET.. ( PDF ).

Teacher-Submitted Activities

Concept questions for Physics using PhET (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
MC Физика
Wave unit (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
Демо
Лаб
Физика
Wave clicker questions (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
КП Физика
Waves: Superposition (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
КП
Лаб
Математика
Физика
Wave Representations (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
Лаб Физика
Fourier Making Waves Game (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ Лаб Физика
Wave Modeling and Wave addition (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
Лаб Физика
Alignment of PhET sims with NGSS Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ Друго Физика
Хемија
Географија
Биологија
How do PhET simulations fit in my middle school program? Овој прилог дизајниран од PhET. Sarah Borenstein СШ Друго Хемија
Географија
Физика
Биологија
Introduction to Fourier Analysis Овој прилог дизајниран од PhET. Sam McKagan, Kathy Perkins and Carl Wieman ДД-Нап
ДД-Вовед
ДомР Математика
Физика
Mapping of PhET and IBDP Physics Jaya Ramchandani ВШ Друго Физика
MS and HS TEK to Sim Alignment Elyse Zimmer ВШ
СШ
Друго Хемија
Физика
Биологија
Making use of the Sound Simulations Don Cameron ВШ Лаб Физика

Јазик Download or Run Tips
Англиски All English Download Run now Fourier: Making Waves
Баскијски All Basque Download Run now Fourier: Uhinak sortzen
Босански All Bosanski Download Run now FURIJE-OVA SINTEZA - PRAVLJENJE TALASA
Бразилски Португалски All português (Brasil) Download Run now Fourier: Criando Ondas
Бугарски All български Download Run now Фурие: Получаване на вълни
Виетнамски All Tiếng Việt Download Run now Tổng hợp sóng
Германски All Deutsch Download Run now Wellen zusammensetzen nach FOURIER
Грчки All Ελληνικά Download Run now Fourier: Δημιουργία Κυμάτων
Дански All Dansk Download Run now Fourir: Bølgefremstilling
Естонски All Eesti Download Run now Fourier: Lainete tekitamine
Индонезиски All Bahasa Indonesia Download Run now Fourier : Mengkontruksi Gelombang
Италијански All italiano Download Run now Fourier: Costruire le onde
Јапонски All 日本語 Download Run now フーリエ級数展開:波の合成
Кинески - Поедноставен All 中文 (中国) Download Run now 傅里叶:生成波
Кинески - Традиционален All 中文 (台灣) Download Run now Fourier: Making Waves 傅力葉:與波共舞
Кмерски All Khmer Download Run now Fourier: ការបង្កើតរលក
Корејски All 한국어 Download Run now 푸리에: 파동 생성
Лао All Lao Download Run now ຟູເຍ້: ການເຮັດໃຫ້ຄື້ນຟອງ
Монголски All Монгол (Монгол) Download Run now Фурьей: Долгион хийх
Персиски All فارسی Download Run now تولید موج ها
Полски All polski Download Run now Fourier: Konstruowanie fal
Португалски All português Download Run now Séries de Fourier: Fazendo Ondas
Словачки All Slovenčina Download Run now Fourier: tvorenie vĺn
Српски All Српски Download Run now ФУРИЈЕ-ОВА СИНТЕЗА -ПРАВЉЕЊЕ ТАЛАСА
Туркменистански All Turkmen Download Run now Furýe: tolkun ýasamak
Турски All Türkçe Download Run now Fourier: Making Waves
Унгарски All magyar Download Run now Fourier: hullám-LEGO
Француски All français Download Run now Fourier: Création d'ondes
Хебрејски All עברית Download Run now פוריה: עושים גלים
Холандски All Nederlands Download Run now Boventonen
Хрватски All hrvatski Download Run now Kompozicija valova (Fourierova sinteza)
Шпански All español Download Run now Fourier: Fabricacion de Ondas
Шпански (Мексико) All español (México) Download Run now Fourier: Fabricacion de Ondas
Шпански (Перу) All español (Perú) Download Run now Fourier: Haciendo Ondas

Windows Macintosh Linux
Microsoft Windows
XP/Vista/7/8.1/10
Latest version of Java
OS X 10.9.5 or later
Latest version of Java
Latest version of Java

Развоен Тим Библиотеки од трети лица Благодарност до
 • Chris Malley (developer)
 • Sam McKagan (lead)
 • Carl Wieman
 • Interviewer: Danielle Harlow
 • Interviewer: Sam McKagan