НЕВРОН

НЕВРОН Слика од екранот Превземи Вградување
 • Биологија
 • Неврони
 • Клетки
Java Logo Оригинални симулации и преводи

Теми

 • Биологија
 • Неврони
 • Клетки

Опис

Стимулирајте неврон и да следете што се случува. Паузирајте, премотајте наназад, и движете се напред во времето, со цел да ги набљудувате јоните како се движат низ неврон мембраната.

Примери за целите на учење

 • Опишете зошто јоните можат или не можат да се движат низ неврон мембрани.
 • Идентификувајте ја пропустливоста и затворени каналии, и опишете ја функцијата на секој од нив.
 • Опишете како мембранската пропустливост ќе се промени во однос на различните типови на канали во невронот.
  Опиши го редоследот на настаните што генерира акциски потенцијал.
Верзија 1.1.19

Совети за наставници

Преземи совети за наставници во PDF Преглед на контроли во симулациите, поедноставувања на моделот и увид во размислувањето на учениците ( PDF ).

Пример за видео

Ве молиме најавете се за да ги гледате видеата

Активности поднесени од наставниците

Neuron - an inquiry lesson idea A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
Лаб
ДомР
Биологија
Preguntas de razonamiento para todas las simulaciones HTML5 Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López ДД-Вовед
Дипл
ДД-Нап
СШ
K-5
ВШ
Discuss
ДомР
Хемија
Физика
Математика
Астрономија
Stimulating Neurons PocketLab СШ
ВШ
Remote
Лаб
Guided
ДомР
Биологија
Action Potential Simulation - Guided Inquiry Activity Kara Reichert ВШ
ДД-Вовед
Лаб
Guided
Биологија
Excitabilidad Neuronal Mediante Simulador PhET Liliana Paola Taborda Miranda СШ Guided
ДомР
Биологија
APRENDAMOS SOBRE LOS PROCESOS DE HIPERPOLARIZACIÓN Y DESPOLARIZACIÓN DE UNA NEURONA A TRAVÉS DEL USO DE UN SIMULADOR PhET Ana Gabriela Sierra Sánchez СШ
ВШ
Guided
ДомР
Remote
Биологија
POTENCIAL DE ACCION DE UNA NEURONA Luis Ángel Jiménez Simanca ВШ Remote
Guided
Биологија
Simulación de Acción Potencial - Actividad de Consulta Guiada Kara Reichert (Traducción por Mayra Tavares) ДД-Вовед
ВШ
Лаб
Guided
Биологија

Јазик Download or Run Совети
Албански Сите shqip Download Run now Neuroni
Англиски Сите English Download Run now Neuron
Баскијски Сите Euskara Download Run now Neurona
Босански Сите Bosanski Download Run now Neuron
Виетнамски Сите Tiếng Việt Download Run now Neuron
Германски Сите Deutsch Download Run now Stimulation eines Neurons
Грузиски Сите ქართული Download Run now ნეირონი
Грчки Сите Ελληνικά Download Run now Νευρώνας
Дански Сите Dansk Download Run now Neuron
Естонски Сите Eesti Download Run now Neuron
Ирски Сите Gaeilge Download Run now Néarón
Италијански Сите italiano Download Run now Neurone
Јапонски Сите 日本語 Download Run now ニューロン
Казахстански Сите Kazakh Download Run now Neuron
Каннада Сите Kannada Download Run now ನರಕೋಶ
Кинески - Поедноставен Сите 中文 (中国) Download Run now 神经元
Кинески - Традиционален Сите 中文 (台灣) Download Run now Neuron_神經元
Кмерски Сите Khmer Download Run now ណឺរ៉ូន
Корејски Сите 한국어 Download Run now 뉴런
Лао Сите Lao Download Run now ເຊວປະສາດ
Латвиски Сите Latviešu Download Run now Neirons
Литвански Сите Lietuvių Download Run now Neuronas
Маорски Сите Maori Download Run now Pūtau Io
Монголски Сите Монгол (Монгол) Download Run now Нейрон
Персиски Сите فارسی Download Run now نورون
Полски Сите polski Download Run now Neuron
Португалски (Бразил) Сите português (Brasil) Download Run now Neurônio
Руски Сите русский Download Run now Нейрон
Свахили Сите Swahili Download Run now Neuron
Синхалски Сите Sinhalese Download Run now නියුරෝනය
Словачки Сите Slovenčina Download Run now Neurón
Српски Сите Српски Download Run now Неурон
Тајландски Сите ไทย Download Run now เซลล์ประสาท
Тамилски Сите Tamil Download Run now நியூரான் 
Телугу Сите Telugu Download Run now నాడీ కణం / న్యూరాన్ ; అనువాదం : ఉడిత్యాల రమణ
Туркменистански Сите Turkmen Download Run now Neýron
Турски Сите Türkçe Download Run now Nöron
Узбекистански Сите Uzbek Download Run now Neyron
Украински Сите українська Download Run now Нейрон
Унгарски Сите magyar Download Run now Neuron működése
Урду Сите Urdu Download Run now عصبیہ
Фински Сите suomi Download Run now Hermosolu
Француски Сите français Download Run now Neurone
Хаити Сите Haitian Download Run now Newòn
Хебрејски Сите עברית Download Run now תא עצב
Холандски Сите Nederlands Download Run now Neuron
Чешки Сите čeština Download Run now Neuron
Шведски Сите svenska Download Run now Neuron
Шпански Сите español Download Run now Neurona Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Мексико) Сите español (México) Download Run now Neurona Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Перу) Сите español (Perú) Download Run now Neurona
Шпански (Шпанија) Сите español (España) Download Run now Neurona

HTML5 sims can run on iPads and Chromebooks, as well as PC, Mac, and Linux systems on modern web browsers. If you are experiencing issues using an HTML5 sim on a supported platform, please disable any browser extensions.

iPad:
iOS 12+ Safari
iPad compatible sims

Android:
Not officially supported. If you are using the HTML5 sims on Android, we recommend using the latest version of Google Chrome.

Chromebook:
Latest version of Google Chrome
The HTML5 and Flash PhET sims are supported on all Chromebooks.
Chromebook compatible sims

Windows Systems:
Microsoft Edge, latest version of Firefox, latest version of Google Chrome.

Macintosh Systems:
macOS 10.13+, Safari 13+, latest version of Chrome.

Linux Systems:
Not officially supported. Please contact phethelp@colorado.edu with troubleshooting issues.

Развоен Тим Библиотеки од трети лица Благодарност до
 • Amanda McGarry
 • Noah Podolefsky
 • Wendy Adams
 • Katherine Perkins
 • John Blanco (developer)
 • Sharfudeen Ashraf (developer)
 • almond-0.2.9.js
 • FileSaver-b8054a2.js
 • fontawesome-webfont-3.0.2.svg
 • game-up-camera-1.0.0.js
 • jama-1.0.2
 • jquery-2.1.0.js
 • lodash-2.4.1.js
 • pegjs-0.7.0.js
 • seedrandom-2.4.2.js
 • text-2.0.12.js
 • Francoise (Benay) Bentley
 • Janet Casagrand
 • Mike Klymkowsky
 • Conversion funded in part by Ghent University