Глечери

Глечери Слика од екранот
Browser-Compatible Version
 • Глечери
 • Клима
Java via CheerpJ: We've partnered with Leaning Technologies to allow our Java sims to run in a browser.
This sim is not compatible with iPads.
Java Version: Supports offline use and offers improved performance.

Теми

 • Глечери
 • Клима

Опис

Прилагодете ги снежните врнежи на планината и температура за да видите како глечерот расте и се намалува. Користете научни алатки за мерење на дебелината, брзината и глацијалната големина.

Примери за целите на учење

 • Објаснете како еколошките услови (температура и врнежи) влијае на големината на глацијалната маса; да се одреди од каде снегот се акумулира во глечер и да оправдате зошто.
 • Објаснете како мразот се движи во рамките на глечерот, опишете и илустрирајте проток во глечер.
 • Објасни или да се илустрира (демонстрираат) како глечерите (i) да останат во рамнотежа, (ii) да растат / оди напред, (iii) да се намали / повлече, и (iv) формира; споредувајте ги климатските услови што водат кон секоја од нив.
 • Утврди и илустрирајте колку повеќе претходните циклуси на повлекување влијаат на на глацијалните краеви.
Верзија 2.04

Активности поднесени од наставниците

Investigating Climate Change at the Macroscopic and Microscopic Level A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Amy Rouinfar ВШ
СШ
Лаб Географија
Glaciers Earth Science A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Ryan Tucek ВШ Лаб Географија
Alignment of PhET sims with NGSS Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein updated by Diana López СШ
ВШ
Друго Биологија
Физика
Географија
Хемија
How do PhET simulations fit in my middle school program? Овој прилог дизајниран од PhET. Sarah Borenstein СШ Друго Биологија
Географија
Физика
Хемија
MS and HS TEK to Sim Alignment Elyse Zimmer СШ
ВШ
Друго Биологија
Хемија
Физика
Investigating Glaciers John Judkins ВШ
СШ
Лаб
Guided
Географија
Guía de trabajo ambiental desde el simulador Glaciares Julio César Páez García, Evaristo Manuel Solano Tenorio y Elvira Isabel Pérez Puche ВШ Guided Географија
Друго
Физика

Јазик Download or Run Совети
Англиски Сите English Download Run now Glaciers
Африкански Сите Afrikaans Download Run now Gletsers
Баскијски Сите Euskara Download Run now Glaziarrak
Босански Сите Bosanski Download Run now GLEČERI
Виетнамски Сите Tiếng Việt Download Run now Băng hà
Германски Сите Deutsch Download Run now Gletscher
Грчки Сите Ελληνικά Download Run now Παγετώνες
Дански Сите Dansk Download Run now Gletsjere
Естонски Сите Eesti Download Run now Liustikud
Италијански Сите italiano Download Run now Ghiacciai
Јапонски Сите 日本語 Download Run now 氷河
Казахстански Сите Kazakh Download Run now мұздықтар
Кинески - Поедноставен Сите 中文 (中国) Download Run now 冰川
Кинески - Традиционален Сите 中文 (台灣) Download Run now 冰川
Корејски Сите 한국어 Download Run now 빙하
Литвански Сите Lietuvių Download Run now Ledynai
Монголски Сите Монгол (Монгол) Download Run now Мөсөн гол
Норвешки Бокмол Сите Norsk bokmål Download Run now Isbreer
Персиски Сите فارسی Download Run now يخچال طبيعي
Полски Сите polski Download Run now Lodowce
Португалски (Бразил) Сите português (Brasil) Download Run now Geleiras
Словачки Сите Slovenčina Download Run now Ľadovec
Српски Сите Српски Download Run now ГЛЕЧЕРИ
Тајландски Сите ไทย Download Run now ธารน้ำแข็ง
Туркменистански Сите Turkmen Download Run now Buzluklar (lednik)
Турски Сите Türkçe Download Run now Buzullar
Унгарски Сите magyar Download Run now Gleccserek
Француски Сите français Download Run now Glaciers
Хебрејски Сите עברית Download Run now קרחונים
Холандски Сите Nederlands Download Run now Gletsjers
Хрватски Сите hrvatski Download Run now Ledanjaci
Шпански Сите español Download Run now Glaciares
Шпански (Мексико) Сите español (México) Download Run now Glaciares
Шпански (Перу) Сите español (Perú) Download Run now Glaciares

Windows Macintosh Linux
Microsoft Windows
XP/Vista/7/8.1/10
Latest version of Java
OS X 10.9.5 or later
Latest version of Java
Latest version of Java

Развоен Тим Библиотеки од трети лица Благодарност до
 • Wendy Adams
 • Bob Anderson
 • Andrea Blair
 • Chris Malley (developer)
 • Archie Paulson (lead)
 • Kathy Perkins
 • Dylan Ward
 • JFreeChart
 • Piccolo