Flash sims are no longer supported in modern browsers.
Learn more

Donate to help us continue converting sims to HTML5!

Густина

Густина Слика од екранот Превземи Вградување
 • Густина
 • Маса
 • Волумен

Теми

 • Густина
 • Маса
 • Волумен

Опис

Зошто предмети од дрво пловат во вода? Дали тоа зависи од големината? Направете сопствен објект за да се истражуваат ефектите на масата и волуменот на густината. Можели да ви ја откриете врската? Користете скала за мерење на масата на објектот, а потоа држете објект под вода за да се измери волуменот. Можете ли да ги идентификуваат сите мистериозни објекти?

Примери за целите на учење

 • Опишете како концептот на густината се поврзан со масата на објектот и волуменот.
 • Објаснете како објекти од слична маса може да имаат различен волумен, како и објектите од сличен обем може да има различни маси.
 • Објаснете зошто се менува масата на објектот или волуменот не влијае на неговата густина (односно, се разбере густина како интензивна сопственост).
 • Измерете ја големината на волуменот на објектот со набљудување на количеството на течност кое се дислоцира.
 • Идентификувајте непознат материјал, со пресметување на неговата густина и споредете ја со маса на познати густини.
Верзија 1.05

Совети за наставници

Преземи совети за наставници во PDF Преглед на контроли во симулациите, поедноставувања на моделот и увид во размислувањето на учениците ( PDF ).

Активности поднесени од наставниците

Algebra-based Physics Semester one lessons, clicker questions, and schedule in pdf (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
Демо
Лаб
ДомР
Физика
Concept questions for Physics using PhET (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
MC Физика
Using PhET in High School Chemistry- all my activities in pdf A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
ДомР
Демо
Лаб
Хемија
Concept Questions for Chemistry using PhET A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
СШ
ДД-Вовед
MC Хемија
Density-introduction A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Katherine Perkins, Christine Denison ВШ
СШ
КП
Демо
Лаб
Хемија
Физика
Density: How Does Density Relate to Mass &Volume and an Object's Interaction with Water? A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
КП
ДомР
Лаб
Географија
Хемија
Физика
Densidad, actividad con la simulación A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Perkins, y Denison (Traducción Marta Espina y Diana López) ВШ Лаб
Guided
Физика
Exploring (proportional) Density A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Mary Burr СШ Guided Математика
Investigating Density, Volume, Mass and Weight A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Dr. Wendy Adams ВШ
K-5
ДД-Вовед
СШ
Лаб Физика
Relative Density - sink or float A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Jackie Esler СШ Лаб
ДомР
Хемија
Друго
Физика
Density Lesson (with Putty Lab) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. UTeach Middle School PhET Team СШ Лаб Хемија
Density and Buoyancy A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Milton Johnson ВШ
СШ
ДомР
Лаб
PhET Sims Aligned to the Chemistry Curriculum Овој прилог дизајниран од PhET. Julia Chamberlain ДД-Вовед
ВШ
Друго Хемија
How do PhET simulations fit in my middle school program? Овој прилог дизајниран од PhET. Sarah Borenstein СШ Друго Географија
Хемија
Биологија
Физика
SECUNDARIA: Alineación PhET con programas de la SEP México (2011 y 2017) Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López ВШ
СШ
Друго Биологија
Физика
Математика
Хемија
PREPARATORIA: Alineación de PhET con programas de la DGB México (2017) Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López ВШ
ДД-Вовед
Друго Математика
Физика
Хемија
PRIMARIA: Alineación con programas de la SEP México (2011 y 2017) Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López K-5
СШ
Лаб
Демо
ДомР
Discuss
Guided
Хемија
Физика
Математика
Астрономија
Dentsitatea - Sarrera Katherine Perkins, Christine Denison (Manu Goioganaren itzulpena) ВШ Лаб
Guided
Физика
Densitat Jordi Plana СШ ДомР
Лаб
Физика
Opdracht over Dichtheid Asma Sihmidi СШ Демо
Discuss
Guided
Хемија
Measurements of Density Alaa Majid СШ
ВШ
ДД-Вовед
ДомР
Демо
Лаб
Guided
Математика
Физика
Measuring Density Muhammad Abdul Rahim ВШ
ДД-Вовед
Лаб Физика
MS and HS TEK to Sim Alignment Elyse Zimmer СШ
ВШ
Друго Хемија
Биологија
Физика
Density Exploration (w/ Extension Questions) Michael Hoehn ВШ Лаб Хемија
Mr. T's Density Phet Lab Mike Tejada ВШ
СШ
ДомР
Лаб
Хемија
Virtual Density Jim Hewitt СШ Лаб Физика
Density Investigation Laura Mattick ВШ Guided Хемија
Density Simulation Eric Wright СШ Лаб Хемија
Физика
High School Inclusion Class Density Lab Clarence Canty СШ
ВШ
Лаб
Guided
Хемија
Физика
Density Lab Jamie Schoenberger СШ Лаб
Guided
Хемија
Density and Earth's Crust Rosemary Boardman СШ Guided Географија
Density Melanie Williams СШ Discuss
ДомР
Физика
Pool Cubes 1 - Density Dean Baird, Paul G. Hewitt ВШ Лаб
Density Lab beverly eason ВШ ДомР Физика
Density-MS Tamara Sneed СШ Друго
masse volumique Jinane Aoun СШ Лаб
Guided
Физика
Φυλλάδιο Παρατηρήσεων πειραμάτων μέτρησης πυκνότητας Παπανικολάου Γεώργιος (M. ed.) СШ Лаб
Εργαστήριο Πυκνότητας Ιωάννης Λεύκος K-5 Лаб Физика
Rapat Massa Fayakun Muchlis СШ
ВШ
Лаб Физика
densità Antonio Barsottini ВШ Guided
Лаб
Физика
Densità Natasha S СШ
ВШ
Лаб Физика
Densità_attività lab._ITALIANO Natasha Samousenko ВШ
СШ
Лаб Хемија
Физика
밀도 SIM 사용지침서 이화국(Wha Kuk Lee) K-5
СШ
Демо
Лаб
Хемија
Биологија
Физика
Flutuabilidade de objetos e densidade Victor Augusto Bianchetti Rodrigues СШ Guided
Лаб
Хемија
Географија
Atividade de hidróstática João Batista da Silva; Gilvandenys Leite Sales СШ Guided
Лаб
ДомР
Физика
Plano de Aula Density Manuel Bandeira dos Santos Neto; Raphael Alves Feitosa. ВШ Демо
Лаб
Guided
Хемија
Densidade Diogo Magalhães ВШ Guided
Лаб
Хемија
Физика
Hoja de predicciones. Densidad Fouad El khatabi ВШ Guided
Лаб
Хемија
Физика
Empuje Hidrostática walter Manuel Trujillo Yaipen Дипл
ДД-Нап
ДД-Вовед
Друго
Лаб
Друго
Физика
Друго
Хемија
UNIDAD1 S4 L11 Densidad-Empuje FRANCISCO CRUZ CANTU ВШ
ДД-Вовед
СШ
Guided
ДомР
Лаб
Физика
Laboratorio de Densidad walter Manuel Trujillo Yaipen СШ
ВШ
Друго
ДД-Вовед
Дипл
K-5
ДД-Нап
Лаб
Демо
Друго
MC
Guided
Физика
Друго
Densidades norman moreno ДД-Вовед Guided
Лаб
Физика
Densidad de solidos daniel cruz ochoa СШ Лаб Физика
กิจกรรม จม-ลอย chanwit kamcharean СШ Демо Физика

Јазик Download or Run Совети
Kurdish (Turkey) Сите Kurdish (Turkey) Download Run now Tîrî
Амхарички Сите Amharic Download Run now እፍጋት
Англиски Сите English Download Run now Density
Арапски Сите العربية Download Run now كثافة
Арапски (Саудиска Арабија) Сите العربية (السعودية) Download Run now الكثافة
Африкански Сите Afrikaans Download Run now Digtheid
Баскијски Сите Euskara Download Run now Dentsitatea
Беларуски Сите беларускі Download Run now Шчыльнасць
Босански Сите Bosanski Download Run now Gustina
Бугарски Сите български Download Run now Плътност
Виетнамски Сите Tiếng Việt Download Run now Mật độ
Галициски Сите Gallegan Download Run now Densidade
Германски Сите Deutsch Download Run now Dichte
Грузиски Сите ქართული Download Run now სიმკვრივე
Грчки Сите Ελληνικά Download Run now Πυκνότητα
Дански Сите Dansk Download Run now Massefylde
Естонски Сите Eesti Download Run now Tihedus
Индонезиски Сите Bahasa Indonesia Download Run now Menghitung Massa Jenis
Ирски Сите Gaeilge Download Run now Dlús
Исландски Сите íslenska Download Run now Þéttleiki
Италијански Сите italiano Download Run now densità
Јапонски Сите 日本語 Download Run now 密度
Казахстански Сите Kazakh Download Run now Тығыздық
Каннада Сите Kannada Download Run now ಸಾಂಧ್ರತೆ
Каталонски Сите català Download Run now Densitat
Кинески - Поедноставен Сите 中文 (中国) Download Run now 密度
Кинески - Традиционален Сите 中文 (台灣) Download Run now Density 密度
Кмерски Сите Khmer Download Run now ដង់ស៊ីតេ
Корејски Сите 한국어 Download Run now 밀도
Марати Сите मराठी Download Run now घनता
Монголски Сите Монгол (Монгол) Download Run now Нягт
Персиски Сите فارسی Download Run now چگالی
Полски Сите polski Download Run now Gęstość
Португалски Сите português Download Run now Densidade
Португалски (Бразил) Сите português (Brasil) Download Run now Densidade Преземи совети за наставници во PDF
Романски Сите română Download Run now Densitate
Руски Сите русский Download Run now Плотность
Свахили Сите Swahili Download Run now msongamano
Словачки Сите Slovenčina Download Run now Hustota
Словенечки Сите Slovenščina Download Run now Gostota
Српски Сите Српски Download Run now Густина
Тајландски Сите ไทย Download Run now ความหนาแน่น
Тамилски Сите Tamil Download Run now அடர்த்தி
Туркменистански Сите Turkmen Download Run now Dykyzlyk
Турски Сите Türkçe Download Run now Yoğunluk
Украински Сите українська Download Run now Густина Преземи совети за наставници во PDF
Унгарски Сите magyar Download Run now Sűrűség
Фински Сите suomi Download Run now Tiheys
Француски Сите français Download Run now Masse volumique
Хаити Сите Haitian Download Run now Dansite
Хебрејски Сите עברית Download Run now צפיפות
Холандски Сите Nederlands Download Run now Dichtheid
Хрватски Сите hrvatski Download Run now Gustoća
Чешки Сите čeština Download Run now Hustota
Шведски Сите svenska Download Run now Densitet
Шпански Сите español Download Run now Densidad Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Мексико) Сите español (México) Download Run now Densidad Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Перу) Сите español (Perú) Download Run now Densidad

Windows Macintosh Linux
Microsoft Windows
XP/Vista/7/8.1/10
Macromedia Flash 9 or later
OS X 10.9.5 or later
Macromedia Flash 9 or later
Macromedia Flash 9 or later

Развоен Тим Библиотеки од трети лица Благодарност до
 • Wendy Adams
 • Kelly Lancaster (lead)
 • Trish Loeblein
 • Chris Malley
 • Jonathan Olson (developer)
 • Archie Paulson
 • Kathy Perkins
 • Noah Podolefsky
 • Sam Reid (developer)
 • Carl Wieman
 • Away3D
 • Box2D