Потисок

Потисок Слика од екранот Превземи Вградување
 • Пловни
 • Густина

Теми

 • Пловни
 • Густина

Опис

Кога предметите ќе пловат и кога тие ќе потонат? Научете како да работите со пловни блокови. Стрелките покажуваат на применети сили, и може да се изменуваат својствата на блоковите и на течноста.

Примери за целите на учење

 • Предвидете дали еден објект ќе потоне или плови кога се става во течност, со оглед на густината на објектот и течностите
 • Поврзете ја густината на течностите и цврстите материи
 • Опишете ја толкава способност за лебдење на објектот за тежината на течни го дислоцира
 • Опишете како толкава способност за лебдење е поврзана со релативната густина на објектот на течност
 • Предвиди ја тежината на целосно или делумно потопен објект на познати маса и волумен
 • Опишете на силите кои делуваат целосно или делумно потопен објект
 • Објаснете како објект кој е со поголема густина од водата може да биде одржуван од страна на ставајќи го на некој објект што е помала густина од водата
Верзија 1.05

Совети за наставници

Преземи совети за наставници во PDF Преглед на контроли во симулациите, поедноставувања на моделот и увид во размислувањето на учениците ( PDF ).

Активности поднесени од наставниците

Concept questions for Physics using PhET (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
MC Физика
Algebra-based Physics Semester one lessons, clicker questions, and schedule in pdf (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
Лаб
Демо
ДомР
Физика
Buoyancy: How Does Buoyant Force Act on Objects in a Fluid? A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
Лаб Географија
Физика
Хемија
Alignment of PhET sims with NGSS Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein updated by Diana López ВШ
СШ
Друго Географија
Хемија
Биологија
Физика
How do PhET simulations fit in my middle school program? Овој прилог дизајниран од PhET. Sarah Borenstein СШ Друго Хемија
Физика
Биологија
Географија
PREPARATORIA: Alineación de PhET con programas de la DGB México (2017) Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López ВШ
ДД-Вовед
Друго Хемија
Физика
Математика
Zinken, zweven of drijven. Loran de ВШ Лаб Физика
MS and HS TEK to Sim Alignment Elyse Zimmer ВШ
СШ
Друго Биологија
Хемија
Физика
Why do Icebergs Float? Christopher Shively and Liza Bair K-5 ДомР
Remote
Guided
Друго
Лаб
Физика
Mapping of PhET and IBDP Physics Jaya Ramchandani ВШ Друго Физика
Buoyancy Lesson Molly Hagan K-5 Guided Физика
Buoyancy and Density Jared Schmidt СШ
ВШ
Лаб Физика
Pool Cubes 2 - Buoyancy Dean Baird, Paul G. Hewitt ВШ
ДД-Вовед
Лаб Физика
Fluids Lab Travis Brown ВШ Лаб Физика
Buoyancy Lab Jeremy Wegner ВШ
СШ
ДомР
Лаб
Flottabilité et principe d'Archimède Takam Djambong СШ
ВШ
Guided Физика
Perchè i corpi galleggiano Rosangela Mapelli ВШ Лаб
Guided
Физика
Densidade e Empuxo no "Buoyancy" Artur Araújo Cavalcante e Gilvandenys Leite Sales Друго
ВШ
ДомР
Guided
Друго
Физика
Географија
Друго
Experiencia Educativa Principio Arquimedes, Fuerza Boyante y Densidad (Learning experience: Archimedes principle, Buoyant force & Density). Carmen Maldonado ДД-Вовед
ВШ
Remote
Guided
Лаб
ДомР
Физика
Fuerza de Empuje, Densidad de Objetos y Fluidos Elvis Rivera СШ
ВШ
Лаб
Демо
Физика
Principio de Arquimedes daniel cruz ochoa СШ Лаб Физика

Јазик Download or Run Совети
Kurdish (Turkey) Сите Kurdish (Turkey) Download Run now Seravêketin
Амхарички Сите Amharic Download Run now የመንሳፈፍ ሃይል
Англиски Сите English Download Run now Buoyancy
Арапски Сите العربية Download Run now الطفوية (قابلية الطفو)
Арапски (Саудиска Арабија) Сите العربية (السعودية) Download Run now الطفو
Африкански Сите Afrikaans Download Run now Dryfvermoë
Баскијски Сите Euskara Download Run now Flotagarritasuna
Беларуски Сите беларускі Download Run now Выштурхваючая сіла
Босански Сите Bosanski Download Run now Potisak
Бугарски Сите български Download Run now Плаване
Виетнамски Сите Tiếng Việt Download Run now Sự nổi
Галициски Сите Gallegan Download Run now Flotabilidade
Германски Сите Deutsch Download Run now Auftrieb
Грузиски Сите ქართული Download Run now ამომგდები ძალა
Грчки Сите Ελληνικά Download Run now Άνωση
Дански Сите Dansk Download Run now Opdrift
Естонски Сите Eesti Download Run now Üleslükkejõud
Индонезиски Сите Bahasa Indonesia Download Run now Gaya Apung
Ирски Сите Gaeilge Download Run now Snámhacht Преземи совети за наставници во PDF
Исландски Сите íslenska Download Run now Flotkraftur
Италијански Сите italiano Download Run now galleggiabilità
Јапонски Сите 日本語 Download Run now 浮力
Казахстански Сите Kazakh Download Run now Архимед күші
Каннада Сите Kannada Download Run now ಪ್ಲವನತೆ(ಬಾಯನ್ಸಿ)
Каталонски Сите català Download Run now Flotabilitat
Кинески - Поедноставен Сите 中文 (中国) Download Run now 浮力
Кинески - Традиционален Сите 中文 (台灣) Download Run now Buoyance 浮力
Кмерски Сите Khmer Download Run now ដំណោល
Корејски Сите 한국어 Download Run now 부력
Марати Сите मराठी Download Run now प्लावकता
Монголски Сите Монгол (Монгол) Download Run now Архимедийн хүч
Персиски Сите فارسی Download Run now شناوری
Полски Сите polski Download Run now Siła Wyporu
Португалски Сите português Download Run now Impulsão
Португалски (Бразил) Сите português (Brasil) Download Run now Flutuabilidade Преземи совети за наставници во PDF
Романски Сите română Download Run now Flotabilitate
Руски Сите русский Download Run now Выталкивающая сила
Свахили Сите Swahili Download Run now uelezi
Словачки Сите Slovenčina Download Run now Vztlak
Словенечки Сите Slovenščina Download Run now Vzgon
Српски Сите Српски Download Run now Потисак
Тајландски Сите ไทย Download Run now การลอยตัวในของเหลว
Тамилски Сите Tamil Download Run now நீரில் மிதக்கும் தன்மை
Туркменистански Сите Turkmen Download Run now Ýüzüjilik ukyby
Турски Сите Türkçe Download Run now Kaldırma Kuvveti
Украински Сите українська Download Run now Плавучість Преземи совети за наставници во PDF
Унгарски Сите magyar Download Run now Felhajtóerő
Фински Сите suomi Download Run now Noste
Француски Сите français Download Run now Poussée d'Archimède
Хаити Сите Haitian Download Run now antren, Flotabilite
Хебрејски Сите עברית Download Run now כושר ציפה
Холандски Сите Nederlands Download Run now Drijven
Хрватски Сите hrvatski Download Run now density-and-buoyancy
Чешки Сите čeština Download Run now Vztlak
Шведски Сите svenska Download Run now Flytkraft
Шпански Сите español Download Run now Flotación Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Мексико) Сите español (México) Download Run now Flotabilidad Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Перу) Сите español (Perú) Download Run now Flotabilidad

Windows Macintosh Linux
Microsoft Windows
XP/Vista/7/8.1/10
Macromedia Flash 9 or later
OS X 10.9.5 or later
Macromedia Flash 9 or later
Macromedia Flash 9 or later

Развоен Тим Библиотеки од трети лица Благодарност до
 • Wendy Adams
 • Kelly Lancaster (lead)
 • Trish Loeblein
 • Chris Malley
 • Jonathan Olson (developer)
 • Archie Paulson
 • Kathy Perkins
 • Noah Podolefsky (interviewer)
 • Sam Reid (developer)
 • Carl Wieman
 • Away3D
 • Box2D