Состојби на квантни врски

Состојби на квантни врски Слика од екранот
Browser-Compatible Version
 • Квантни честички
 • Потенцијални извори
 • Бранови
Java via CheerpJ: We've partnered with Leaning Technologies to allow our Java sims to run in a browser.
This sim is not compatible with iPads.
Java Version: Supports offline use and offers improved performance.

Теми

 • Квантни честички
 • Потенцијални извори
 • Бранови
 • Густината на веројатност

Опис

Истражете ги особините на квантните "честички" врзани со потенцијални извори. Погледнете како брановите функции и веројатноста на густини ги опишуваат како се развива (или не се развива) со текот на времето.

Примери за целите на учење

 • Визуелизирајте бранови функции, веројатност на густини, и нивото на енергија за врзани состојби при различни потенцијали.
 • Опишете како повеќе репрезентации бранови функции се поврзани една со друга.
 • Објаснете што е и не е временски зависна за енергија состојба и суперпонирана состојба.
 • Предвидат како искривувањето и амплитудата на брановата функција и растојанието меѓу нивото на енергија ќе зависат од обликот на потенцијалот и масата на честичките.
 • Стекнете интуиција за тоа како структурата на опсегот резултира со решетки од многу извори.
 • Стекнетеинтуиција за тоа како да одиме од микроскопски потенцијал на еден единствен атом на макроскопска потенцијал на целина.
Верзија 1.08

Совети за наставници

Преземи совети за наставници во PDF Преглед на контроли во симулациите, поедноставувања на моделот и увид во размислувањето на учениците ( PDF ).

Активности поднесени од наставниците

How do PhET simulations fit in my middle school program? Овој прилог дизајниран од PhET. Sarah Borenstein СШ Друго Хемија
Биологија
Географија
Физика
MS and HS TEK to Sim Alignment Elyse Zimmer ВШ
СШ
Друго Биологија
Физика
Хемија
Tutorial J. Mathias Weber ДД-Вовед
Дипл
ДД-Нап
ДомР
Guided
Лаб
Хемија
Физика
potential well lab Tim Paglione ДД-Нап Лаб
Spinometer Chris Mounce ДД-Нап Демо

Јазик Download or Run Совети
Албански Сите shqip Download Run now Gjendjet kuantike të kufizuara
Амхарички Сите Amharic Download Run now የኳንተም ሁኔታ መጠን
Англиски Сите English Download Run now Quantum Bound States
Арапски Сите العربية Download Run now حالات الربط الكمي
Арапски (Саудиска Арабија) Сите العربية (السعودية) Download Run now حالات الربط الكمي
Баскијски Сите Euskara Download Run now Loturiko egoera kuantikoak
Босански Сите Bosanski Download Run now VEZANA STANJA (kvantnomehanički pristup)
Виетнамски Сите Tiếng Việt Download Run now Trạng thái liên kết lượng tử
Германски Сите Deutsch Download Run now Quanten gebundene Zustände
Грчки Сите Ελληνικά Download Run now Δεσμευμένες Κβαντικές Καταστάσεις
Дански Сите Dansk Download Run now Kvantespringsstadir
Естонски Сите Eesti Download Run now Kvantolekud
Индонезиски Сите Bahasa Indonesia Download Run now Keadaan Ikatan Kuantum
Италијански Сите italiano Download Run now Stati legati
Јапонски Сите 日本語 Download Run now 量子の束縛状態
Казахстански Сите Kazakh Download Run now кванттық шекара мәлімдейді
Кинески - Поедноставен Сите 中文 (中国) Download Run now 量子束缚态
Кинески - Традиционален Сите 中文 (台灣) Download Run now 量子束縛態
Корејски Сите 한국어 Download Run now 양자 속박 상태
Монголски Сите Монгол (Монгол) Download Run now Quantum Bound States
Персиски Сите فارسی Download Run now حالت های مقید کوانتومی
Полски Сите polski Download Run now Kwantowe Stany Splątane
Португалски Сите português Download Run now Estados Quânticos Ligados
Португалски (Бразил) Сите português (Brasil) Download Run now Estados Quânticos Ligados
Романски Сите română Download Run now Stare cuantică legată
Словачки Сите Slovenčina Download Run now Kvantové viazané stavy
Словенечки Сите Slovenščina Download Run now Kvantna povezovalna stanja
Српски Сите Српски Download Run now ВЕЗАНА СТАЊА (квантномеханички приступ)
Тајландски Сите ไทย Download Run now ควอนตัมสถานะยึดเหนี่ยว
Туркменистански Сите Turkmen Download Run now Kwant baglanan ýagdaýlary
Турски Сите Türkçe Download Run now Kuantum Bağ Halleri
Унгарски Сите magyar Download Run now Kvantált kötött állapotok
Француски Сите français Download Run now Etats quantiques liés
Хебрејски Сите עברית Download Run now מצבים קוונטיים קשורים
Холандски Сите Nederlands Download Run now Quantum bindingstoestanden
Хрватски Сите hrvatski Download Run now Vezana stanja (kvantnomehanički koncept)
Шпански Сите español Download Run now Estados Ligados Cuánticos Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Мексико) Сите español (México) Download Run now Estados Ligados Cuánticos Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Перу) Сите español (Perú) Download Run now Estados Enlazados Cuánticos

Windows Macintosh Linux
Microsoft Windows
XP/Vista/7/8.1/10
Latest version of Java
OS X 10.9.5 or later
Latest version of Java
Latest version of Java

Развоен Тим Библиотеки од трети лица Благодарност до
 • Chris Malley (developer)
 • Sam McKagan (lead)
 • Kathy Perkins
 • Carl Wieman
 • Interviewer: Sam McKagan