Бранови на жица

Бранови на жица Слика од екранот Превземи Вградување
 • Бранови
 • Фреквенција
 • Амплитуда
Flash Logo Оригинални симулации и преводи

Теми

 • Бранови
 • Фреквенција
 • Амплитуда
 • Амортизација

Опис

Глеадј како жица вибрира во забавено движење. Нишајте го крајот на жицата и правете бранови, или адаптирајте ја фреквенцијата и амплитудата на осцилаторот. Прилагодете ја амортизацијата и напнатоста. Крајот може да биде фиксиран, лабав, или да се отвори.

Примери за целите на учење

 • Дискутирајте ги брановите својства со употреба на заеднички речник.
 • Предвидете го однесувањето на брановите во различни средини и рефлексивни крајни точки.

Усогласување на стандардите

Заеднички јадро - математика

HSF-TF.B.5
Choose trigonometric functions to model periodic phenomena with specified amplitude, frequency, and midline.*
Верзија 1.1.22

Совети за наставници

Преземи совети за наставници во PDF Преглед на контроли во симулациите, поедноставувања на моделот и увид во размислувањето на учениците ( PDF ).

Пример за видео

Ве молиме најавете се за да ги гледате видеата

Активности поднесени од наставниците

Waves on a String (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
СШ
ДД-Вовед
Демо
ДомР
Remote
MC
Лаб
Математика
Физика
Concept questions for Physics using PhET (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
MC Физика
Algebra-based Physics Semester one lessons, clicker questions, and schedule in pdf (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
Демо
ДомР
Лаб
Физика
Wave unit (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
Лаб
Демо
Физика
EM wave analogy tutorial A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Noah Podolefksy ДД-Вовед Лаб Физика
Wave demonstrations: water, sound, light (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
Демо
КП
Физика
Wave clicker questions (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
КП Физика
Speed of a Wave NGSS aligned A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Susie Dykstra ВШ Лаб Физика
Waves on a String HTML5 PreAP Lesson A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Elyse Zimmer ВШ Лаб Физика
Sound and Wave Basics A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Dr. Wendy Adams and the Acoustical Society СШ
ВШ
ДД-Вовед
ДомР Физика
Alignment of PhET sims with NGSS Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein updated by Diana López СШ
ВШ
Друго Физика
Хемија
Географија
Биологија
How do PhET simulations fit in my middle school program? Овој прилог дизајниран од PhET. Sarah Borenstein СШ Друго Физика
Хемија
Географија
Биологија
Serie de Labs virtuales de Ondas Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein (traducción de Diana López) ВШ
ДД-Вовед
Discuss
Remote
ДомР
Guided
Лаб
Физика
SECUNDARIA: Alineación PhET con programas de la SEP México (2011 y 2017) Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López ВШ
СШ
Друго Физика
Биологија
Хемија
Математика
PREPARATORIA: Alineación de PhET con programas de la DGB México (2017) Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López ВШ
ДД-Вовед
Друго Физика
Математика
Хемија
PRIMARIA: Alineación con programas de la SEP México (2011 y 2017) Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López K-5
СШ
Лаб
Discuss
Демо
Guided
ДомР
Астрономија
Хемија
Физика
Математика
Preguntas de razonamiento para todas las simulaciones HTML5 Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López ДД-Вовед
СШ
ДД-Нап
K-5
Дипл
ВШ
Discuss
ДомР
Астрономија
Хемија
Математика
Физика
大一物理引導式自我發現 (中文/英文): 干涉和衍射 Janet Chen (陳衫豫), Charity Grace White (白愛恩), Jonathon David White (白小明 ДД-Вовед Remote
Guided
Лаб
Физика
大一物理引導式自我發現 (中文/英文): 波浪介紹 Janet Chen (陳衫豫), Charity Grace White (白愛恩), Jonathon David White (白小明) ДД-Вовед Remote
Guided
Лаб
Физика
Brzina vala Karmen Prugovečki СШ Guided Физика
Waves on a String Matthew Montamat СШ
ВШ
Remote
Демо
Guided
Лаб
ДомР
Физика
Properties of Waves Patrice Edwards ДД-Вовед
ВШ
Друго
СШ
ДД-Нап
Guided
Лаб
Друго
ДомР
Физика
Географија
Друго
Waves on a String Lab Joe Cossette СШ
ВШ
Remote
Лаб
Guided
Физика
Properties of Waves and Wave Speed Steve Kirsche СШ Лаб Физика
Guided Discovery (Chinese/English) for Freshman University Physics: 6. Wave Interference Janet Chen (陳衫豫), Charity Grace White (白愛恩), Jonathon David White (白小明 ДД-Вовед Guided
Remote
Лаб
Физика
Guided Discovery (Chinese/English) for Freshman University Physics: 5. Introduction to Waves Janet Chen (陳衫豫), Charity Grace White (白愛恩), Jonathon David White (白小明) ДД-Вовед Лаб
Remote
Guided
Физика
MS and HS TEK to Sim Alignment Elyse Zimmer СШ
ВШ
Друго Биологија
Физика
Хемија
Wave on a String, No End, Pre/In/Post-Class Worksheet Solmaz Khodaeifaal СШ
ВШ
Guided
ДомР
Демо
Лаб
Физика
Speed of a Mechanical Wave Ferdinand Bautista ВШ
СШ
Лаб
Guided
Физика
Properties of Waves Virtual Lab Amy Mattes СШ Лаб
Guided
Физика
Guided Discovery for Waves on a String Don Loving ДД-Вовед
СШ
ВШ
Лаб
Guided
ДомР
Физика
Mapping of PhET and IBDP Physics Jaya Ramchandani ВШ Друго Физика
Properties of Waves - Lab Guide Ryan Aman СШ Guided
Лаб
Физика
Waves on a String and Wave Interference Virtual Labs Jennifer Hamilton ВШ
СШ
ДомР
Guided
Лаб
Физика
Waves on a string Jason Mcclurg ДД-Вовед
ВШ
Лаб Физика
Activity: Wave on a String Aaron Keller СШ
ВШ
ДД-Вовед
Discuss
Лаб
Guided
Астрономија
Физика
Хемија
Speed of Wave Investigation David Garza СШ
ВШ
Лаб Физика
Wave Properties and Interactions Lab Manual Fatih Gozuacik СШ
ВШ
Лаб
Guided
Физика
Waves on a String AP1 Sarah Cunningham ВШ Лаб
Guided
Физика
Energy waves digital lab Martin Hofkamp СШ
ВШ
Лаб
ДомР
Физика
PHET Digtial Wave Lab Martin Hofkamp ВШ
СШ
K-5
ДомР
Лаб
Физика
Standing Waves Lab Kristin Mandsager ВШ Лаб Физика
Wave Interference Shawna Carter ВШ
СШ
Лаб
Guided
Физика
Waves on a String Charlotte Daniell ВШ ДомР
Лаб
Физика
Lab- Wave Simulation Kyle Bracchi СШ Лаб
Guided
Физика
Wave Investigation Chuck Faber СШ Лаб Физика
Experiment to determine relationship between wavelength, frequency and speed Mark Wilson СШ Лаб Физика
Wave Basics for Middle Schoolers Megan Elmore СШ Guided Физика
Waves on a string Kim Diate and Jovelyn Ysa-al ВШ Лаб
ДомР
Физика
Types of Waves and its Parts Arnold Centural Jr. and Mark Anduyan ВШ
ДД-Вовед
Discuss
Guided
Физика
Stehende Wellen mit der Simulation Seilwelle erforschen Vroni Retzer ВШ Guided Физика
Percobaan gelombang pada tali khairul jalil СШ
ВШ
Guided
Лаб
Физика
Siimulação PhET_Guia de Exploração_Onda numa corda Teresinha Patrício СШ Guided
MC
Физика
Atividade: Vales, Cristas e Ciclos Lisboa Coutinho СШ
ДД-Вовед
ВШ
Guided Физика
Velocidade do Pulso de Onda no "Wave on a String (HTML5)" Artur Araújo Cavalcante e Gilvandenys Leite Sales ВШ
Друго
СШ
ДомР
Друго
Guided
Географија
Математика
Физика
Друго
Ondas Mecânicas (em corda) no "Wave on a String (HTML5)" Artur Araújo Cavalcante e Gilvandenys Leite Sales Друго
ВШ
СШ
Друго
ДомР
Guided
Географија
Друго
Математика
Физика
Hoja de predicciones Heriberto Cota V. ДД-Вовед Remote Физика
Друго
Laboratorio de ondas Walter Manuel Trujillo Yaipen ДД-Вовед
Друго
СШ
ВШ
Друго Астрономија
Хемија
Географија
Друго
UNIDAD 1 S3 L1 MOVIMIENTO ONDULATORIO (ONDAS MECÁNICAS) FRANCISCO CRUZ CANTU ВШ ДомР
Guided
Лаб
Физика
Guia katherine vergara СШ Guided Физика

Јазик Download or Run Совети
Азербеџански Сите Azerbaijani Download Run now Naqildə yaranan rəqslər
Албански Сите shqip Download Run now Vala në një Sustë
Англиски Сите English Download Run now Wave on a String
Арапски Сите العربية Download Run now موجة على وتر
Арапски (Саудиска Арабија) Сите العربية (السعودية) Download Run now موجة على وتر
Баскијски Сите Euskara Download Run now Uhina soka batean
Беларуски Сите беларускі Download Run now Хвалі ў струне
Босански Сите Bosanski Download Run now Talas na žici
Бугарски Сите български Download Run now Разпространение на вълна
Виетнамски Сите Tiếng Việt Download Run now Sóng trên một sợi dây
Галициски Сите Gallegan Download Run now Onda nunha corda
Германски Сите Deutsch Download Run now Seilwelle
Грузиски Сите ქართული Download Run now ტალღები სიმში
Грчки Сите Ελληνικά Download Run now Κύματα σε χορδή
Гуџарати Сите Gujarati Download Run now દોરડા પર તરંગ- Pankajsid34
Дански Сите Dansk Download Run now Stående bølge
Естонски Сите Eesti Download Run now Lainetus ahelas
Индонезиски Сите Bahasa Indonesia Download Run now Gelombang Pada Tali
Ирски Сите Gaeilge Download Run now Tonn ar Shreang
Исландски Сите íslenska Download Run now Bylgja á streng
Италијански Сите italiano Download Run now Onde sulla corda
Јапонски Сите 日本語 Download Run now 弦を伝わる波
Казахстански Сите Kazakh Download Run now Тербеліс негізінде құралған механикалық толқындар
Каннада Сите Kannada Download Run now ದಾರದ ಮೇಲೆ ಅಲೆ
Каталонски Сите català Download Run now Ona a una corda
Кинески - Поедноставен Сите 中文 (中国) Download Run now 绳波
Кинески - Традиционален Сите 中文 (台灣) Download Run now Wave on a String_繩波
Кмерски Сите Khmer Download Run now រលកលើខ្សែ
Корејски Сите 한국어 Download Run now 줄의 파동
Латвиски Сите Latviešu Download Run now Viļņa izplatīšanās auklā
Литвански Сите Lietuvių Download Run now Virvės bangos
Маорски Сите Maori Download Run now Ngaru i te aho
Марати Сите मराठी Download Run now दोरी वरील लाट
Монголски Сите Монгол (Монгол) Download Run now Чавхдасны Долгион
Норвешки Бокмол Сите Norsk bokmål Download Run now Bølge på en tråd
Норвешки Ниноршк Сите Norwegian Nynorsk Download Run now Bølgje på ein tråd
Персиски Сите فارسی Download Run now موج در ریسمان
Полски Сите polski Download Run now Fale na linie
Португалски Сите português Download Run now Simulador de Onda numa Corda
Португалски (Бразил) Сите português (Brasil) Download Run now Onda em Corda Преземи совети за наставници во PDF
Романски Сите română Download Run now Unde in fire
Руски Сите русский Download Run now Волна из бус на нити
Синхалски Сите Sinhalese Download Run now තන්තුවක ඇතිවන තරංඟ
Словачки Сите Slovenčina Download Run now Vlnenie v rade bodov
Словенечки Сите Slovenščina Download Run now Valovanje na struni
Српски Сите Српски Download Run now ТАЛАС НА ЖИЦИ
Тајландски Сите ไทย Download Run now คลื่นในเส้นเชือก
Тамилски Сите Tamil Download Run now ஒரு சரம் மீது அலை
Телугу Сите Telugu Download Run now తంత్రి లో తరంగం
Тибетански Сите Tibetan Download Run now སྐུད་པ་ཞིག་གི་རླབས།
Туркменистански Сите Turkmen Download Run now Simde bolan tolkun hadysasy
Турски Сите Türkçe Download Run now Telde Dalga Hareketi
Украински Сите українська Download Run now Хвилі в стрічці Преземи совети за наставници во PDF
Унгарски Сите magyar Download Run now Hullámzó gyöngyfüzér
Фински Сите suomi Download Run now Aalto langassa
Француски Сите français Download Run now Onde sur une corde
Хебрејски Сите עברית Download Run now גלים על מיתר
Хинду Сите हिंदी Download Run now धागे पर तरंग  
Холандски Сите Nederlands Download Run now Golf op een koord
Хрватски Сите hrvatski Download Run now Valovi na užetu
Чешки Сите čeština Download Run now Vlnění na vlákně
Шведски Сите svenska Download Run now Vågor på ett rep
Шпански Сите español Download Run now Onda en una cuerda Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Мексико) Сите español (México) Download Run now Onda en una cuerda Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Перу) Сите español (Perú) Download Run now Ondas en una cuerda
Шпански (Шпанија) Сите español (España) Download Run now Onda en una cuerda

HTML5 sims can run on iPads and Chromebooks, as well as PC, Mac, and Linux systems.

iPad:
iOS 12+ Safari
iPad compatible sims

Android:
Not officially supported. If you are using the HTML5 sims on Android, we recommend using the latest version of Google Chrome.

Chromebook:
Latest version of Google Chrome
The HTML5 and Flash PhET sims are supported on all Chromebooks.
Chromebook compatible sims

Windows Systems:
Microsoft Edge, latest version of Firefox, latest version of Google Chrome.

Macintosh Systems:
macOS 10.13+, Safari 13+, latest version of Chrome.

Linux Systems:
Not officially supported. Please contact phethelp@colorado.edu with troubleshooting issues.

Развоен Тим Библиотеки од трети лица Благодарност до
 • Ariel Paul (lead)
 • Michael Dubson (lead, developer)
 • Jonathan Olson (developer)
 • Patricia Loeblein
 • Kathy Perkins
 • Amy Rouinfar
 • Sharon Siman-Tov (graphic arts)
 • almond-0.2.9.js
 • FileSaver-b8054a2.js
 • fontawesome-webfont-3.0.2.svg
 • game-up-camera-1.0.0.js
 • jama-1.0.2
 • jquery-2.1.0.js
 • lodash-2.4.1.js
 • pegjs-0.7.0.js
 • seedrandom-2.4.2.js
 • text-2.0.12.js
 • Mobile Learner Labs