Wave Interference

Оваа симулација не е преведен на овој јазик. Се уште можете да пристапите во англиската верзија подолу.

Wave Interference Слика од екранот Превземи Вградување
 • Интерференција
 • Двоен Слит
 • Дифракција
Java Logo Оригинални симулации и преводи

Теми

 • Интерференција
 • Двоен Слит
 • Дифракција
 • Бранови

Опис

Направете бранови со капење од славина, аудио звучници,или ласер! Додај втор извор или пар на цепнатинки за да се создаде интерферентна шема.

Примери за целите на учење

 • Можете да гледате како се движат водата, звукот, и светлинските бранови и да видиме како тие се поврзани. Сите можат да бидат претставени со помош на синусен бран.
 • Што значи овој синусен бран за овие три различни феномени?
 • Користете повеќе извори со различен проред за да ја видите промената на интерференционата шема.
 • Најди ги точките на конструктивна и деструктивна интерференција со помош на окото, и со употреба на детектори.
 • Поставете бариера за да видите како брановите се движат низ една или две цепнатинки. Каков вид на модел не цепнатинки се создаде? Како можете да го промените овој шаблон?
 • Во светлински панел да се предвидат локациите на границите кои се појавуваат на екранот со помош на D sin(θ) = mλ. Користете лента за мерење за да се потврдат вашите предвидувања.
Верзија 2.0.2

Совети за наставници

Преземи совети за наставници во PDF Преглед на контроли во симулациите, поедноставувања на моделот и увид во размислувањето на учениците ( PDF ).

Активности поднесени од наставниците

Waves Interference Remote Labs A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
Remote
Лаб
Физика
Географија
Concept questions for Physics using PhET (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
MC Физика
Algebra-based Physics Semester one lessons, clicker questions, and schedule in pdf (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
Демо
ДомР
Лаб
Физика
Invention Lab_Wave Interference A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Noah Podolefsky ДД-Вовед
ВШ
Лаб Физика
Wave Interference (PreAP) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Elyse Zimmer ВШ Лаб Физика
Wave Interference with Water Waves (AP) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Elyse Zimmer ВШ Лаб Физика
Alignment of PhET sims with NGSS Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein updated by Diana López СШ
ВШ
Друго Хемија
Биологија
Географија
Физика
How do PhET simulations fit in my middle school program? Овој прилог дизајниран од PhET. Sarah Borenstein СШ Друго Биологија
Хемија
Физика
Географија
PhET Sims Aligned to the Chemistry Curriculum Овој прилог дизајниран од PhET. Julia Chamberlain ВШ
ДД-Вовед
Друго Хемија
Serie de Labs virtuales de Ondas Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein (traducción de Diana López) ВШ
ДД-Вовед
Лаб
Discuss
Guided
ДомР
Remote
Физика
PREPARATORIA: Alineación de PhET con programas de la DGB México (2017) Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López ДД-Вовед
ВШ
Друго Математика
Физика
Хемија
MS and HS TEK to Sim Alignment Elyse Zimmer ВШ
СШ
Друго Биологија
Хемија
Физика
In/Post-Class Worksheet, Wave Interference, Sound/Water, PhET Solmaz Khodaeifaal СШ
ВШ
Лаб
ДомР
Демо
Guided
Физика
Pre/In/Post-Class Worksheet, Wave Interference, PhET Solmaz Khodaeifaal СШ
ВШ
Discuss
Демо
Guided
ДомР
Друго
Лаб
Remote
Физика
Mapping of PhET and IBDP Physics Jaya Ramchandani ВШ Друго Физика
Wave Interference- Waves (Sound and Light) Lonny Villalobos, M.Ed. СШ Друго
Guided
Физика
Географија
Waves on a String and Wave Interference Virtual Labs Jennifer Hamilton ВШ
СШ
Guided
Лаб
ДомР
Физика
GUIA LABORATORIO ONDAS Raúl Eduardo Cruz Garzón ДД-Вовед
ВШ
Лаб Физика

Јазик Download or Run Совети
Азербеџански Сите Azerbaijani Download Run now Dalğaların interferensiyası
Албански Сите shqip Download Run now Interferenca e valëve
Арапски Сите العربية Download Run now تداخل الموجات
Баскијски Сите Euskara Download Run now Uhin-interferentzia
Босански Сите Bosanski Download Run now Interferencija talasa
Виетнамски Сите Tiếng Việt Download Run now Giao thoa sóng
Германски Сите Deutsch Download Run now Wellen Interferenz
Грчки Сите Ελληνικά Download Run now Συμβολή κυμάτων
Гуџарати Сите Gujarati Download Run now તરંગ હસ્તક્ષેપ -Pankajsid34
Дански Сите Dansk Download Run now Bølgeinterferens
Италијански Сите italiano Download Run now Interferenza tra onde
Јапонски Сите 日本語 Download Run now 波の干渉
Казахстански Сите Kazakh Download Run now Толқындар интерференциясы
Кинески - Поедноставен Сите 中文 (中国) Download Run now 波的干涉
Кинески - Традиционален Сите 中文 (台灣) Download Run now Wave Interference_波的干涉
Корејски Сите 한국어 Download Run now 파동의 간섭
Латвиски Сите Latviešu Download Run now Viļņu interference
Монголски Сите Монгол (Монгол) Download Run now Долгионы Интерференц
Норвешки Бокмол Сите Norsk bokmål Download Run now Bølgeinterferens
Норвешки Ниноршк Сите Norwegian Nynorsk Download Run now Bølgjeinterferens
Персиски Сите فارسی Download Run now تداخل امواج
Полски Сите polski Download Run now Interferencja fal
Португалски (Бразил) Сите português (Brasil) Download Run now Interferência de Onda Преземи совети за наставници во PDF
Руски Сите русский Download Run now Интерференция волн
Словачки Сите Slovenčina Download Run now Interferencia vlnenia
Словенечки Сите Slovenščina Download Run now Valovanje in interferenca
Српски Сите Српски Download Run now Интерференција таласа
Тајландски Сите ไทย Download Run now การแทรกสอดของคลื่น
Тамилски Сите Tamil Download Run now Wave Interference
Телугу Сите Telugu Download Run now తరంగ వ్యతికరణం
Турски Сите Türkçe Download Run now Dalgalarda Girişim ve Kırınım
Украински Сите українська Download Run now Інтерференція хвиль Преземи совети за наставници во PDF
Унгарски Сите magyar Download Run now Hullámok interferenciája
Француски Сите français Download Run now Interférence d'ondes
Хебрејски Сите עברית Download Run now הפרעת גלים
Холандски Сите Nederlands Download Run now Interferentie van golven
Хрватски Сите hrvatski Download Run now Wave Interference
Чешки Сите čeština Download Run now Interference vln
Шведски Сите svenska Download Run now Våginterferens
Шпански Сите español Download Run now Interferencia de Ondas Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Мексико) Сите español (México) Download Run now Interferencia de Ondas  Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Перу) Сите español (Perú) Download Run now Interferencia de Ondas

HTML5 sims can run on iPads and Chromebooks, as well as PC, Mac, and Linux systems.

iPad:
iOS 12+ Safari
iPad compatible sims

Android:
Not officially supported. If you are using the HTML5 sims on Android, we recommend using the latest version of Google Chrome.

Chromebook:
Latest version of Google Chrome
The HTML5 and Flash PhET sims are supported on all Chromebooks.
Chromebook compatible sims

Windows Systems:
Microsoft Edge, latest version of Firefox, latest version of Google Chrome.

Macintosh Systems:
macOS 10.13+, Safari 13+, latest version of Chrome.

Linux Systems:
Not officially supported. Please contact phethelp@colorado.edu with troubleshooting issues.

Развоен Тим Библиотеки од трети лица Благодарност до
 • Sam Reid (lead developer)
 • Amy Rouinfar (lead designer)
 • Noah Podolefsky (original designer)
 • Wendy Adams
 • Diana López Tavares
 • Ariel Paul
 • Kathy Perkins
 • Katie Woessner
 • Cheryl McCutchan (graphic arts)
 • almond-0.2.9.js
 • base64-js-1.2.0.js
 • FileSaver-b8054a2.js
 • font-awesome-4.5.0
 • game-up-camera-1.0.0.js
 • he-1.1.1.js
 • himalaya-0.2.7.js
 • imageprocessing-labs-fft-1.0.0.js
 • jama-1.0.2
 • jquery-2.1.0.js
 • lodash-4.17.4.js
 • pegjs-0.7.0.js
 • seedrandom-2.4.2.js
 • text-2.0.12.js
 • TextEncoderLite-3c9f6f0.js
 • This material is based upon work supported by the National Science Foundation under STROBE Grant No. DMR 1548924.