Vector Addition

Оваа симулација не е преведен на овој јазик. Се уште можете да пристапите во англиската верзија подолу.

Vector Addition Слика од екранот Превземи Вградување
 • Вектор
 • Делови на вектор
 • Векторски додаток
Flash Logo Оригинални симулации и преводи

Теми

 • Вектор
 • Делови на вектор
 • Векторски додаток
 • Equations

Опис

Научете како да додадете вектори. Повлечете вектори врз графиконот, променете ги нивните должина и агол, и сумирајте ги заедно. Големината, аголот, и компонентите на секој вектор може да биде прикажани во неколку формати.

Примери за целите на учење

 • Објаснете го вектор претставувањето со свои зборови.
 • Конвертирајте помеѓу аголна форма на вектори и на компонентата форма.

Усогласување на стандардите

Заеднички јадро - математика

HSN-VM.A.1
(+) Recognize vector quantities as having both magnitude and direction. Represent vector quantities by directed line segments, and use appropriate symbols for vectors and their magnitudes (e.g., v, |v|, ||v||, v).
HSN-VM.A.2
(+) Find the components of a vector by subtracting the coordinates of an initial point from the coordinates of a terminal point.
HSN-VM.B.4
(+) Add and subtract vectors.
HSN-VM.B.4a
Add vectors end-to-end, component-wise, and by the parallelogram rule. Understand that the magnitude of a sum of two vectors is typically not the sum of the magnitudes.
HSN-VM.B.4b
Given two vectors in magnitude and direction form, determine the magnitude and direction of their sum.
HSN-VM.B.4c
Understand vector subtraction v - w as v + (-w), where -w is the additive inverse of w, with the same magnitude as w and pointing in the opposite direction. Represent vector subtraction graphically by connecting the tips in the appropriate order, and perform vector subtraction component-wise.
HSN-VM.B.5
(+) Multiply a vector by a scalar.
HSN-VM.B.5a
Represent scalar multiplication graphically by scaling vectors and possibly reversing their direction; perform scalar multiplication component-wise, e.g., as c(vx, vy) = (cvx, cvy).
HSN-VM.B.5b
Compute the magnitude of a scalar multiple cv using ||cv|| = |c|v. Compute the direction of cv knowing that when |c|v ≠ 0, the direction of cv is either along v (for c > 0) or against v (for c < 0).
Верзија 1.0.1

Совети за наставници

Преземи совети за наставници во PDF Преглед на контроли во симулациите, поедноставувања на моделот и увид во размислувањето на учениците ( PDF ).

Активности поднесени од наставниците

Algebra-based Physics Semester one lessons, clicker questions, and schedule in pdf (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
Лаб
Демо
ДомР
Физика
Concept questions for Physics using PhET (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
MC Физика
Vector Addition 1: Introduction to vector math (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
Лаб Математика
Физика
Vector Addition 2: Understanding Force equilibrium (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
Друго Математика
Физика
Clases Demostrativas Interactivas (ILD) de Vectores A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López ДД-Вовед
ВШ
Discuss
Демо
Физика
SECUNDARIA: Alineación PhET con programas de la SEP México (2011 y 2017) Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López СШ
ВШ
Друго Биологија
Хемија
Физика
Математика
PREPARATORIA: Alineación de PhET con programas de la DGB México (2017) Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López ВШ
ДД-Вовед
Друго Математика
Физика
Хемија
Vectors. Mariam Saeed. ВШ
ДД-Вовед
Лаб Физика
Vector addition exercises Kholoud Shikhli ДД-Вовед Лаб Физика
vectors meera alali ДД-Вовед Лаб Физика
Vectors Addition Ahmad Azzam ДД-Нап Лаб Физика
Vectors; The resultant of adding two vectors. Amna Al Hamadi ДД-Вовед
ДД-Нап
Дипл
MC
ДомР
Лаб
Discuss
Физика
Adding Vectors Diaa Nasr ДД-Вовед
ВШ
Лаб
ДомР
Физика
Adding vectors Mira Almarzooqi ВШ
ДД-Вовед
Лаб Физика
vectors Hessa alhosani ВШ Лаб Физика
vectors addition layan almudaiheem ДД-Вовед Лаб Физика
Vectors Lab Report Fahed Abdullah ДД-Вовед Лаб Физика
Vector Addition abdulla esmail ДД-Нап
ДД-Вовед
Дипл
ВШ
ДомР
Лаб
Физика
vectors Abdullah Ziad ДД-Нап
ДД-Вовед
Лаб
Remote
Физика
Vectors Addition Mira Hassan ВШ
ДД-Вовед
Лаб Физика
Vector Khadija Aloughani ДД-Вовед Лаб
Remote
Физика
worksheet about vectors Bailasan baida ВШ
СШ
ДД-Вовед
ДомР
Лаб
Друго
Физика
Vectors worksheet Halima Talal ДД-Нап
ВШ
ДД-Вовед
MC
Guided
Лаб
Remote
Физика
Vector Addition Worksheet Salma Saad ДД-Вовед
ВШ
ДомР
Лаб
Физика
vectors adding experiment moza alketbi ДД-Вовед Лаб Физика
vectors fatma aqilzadeh ВШ
ДД-Вовед
Лаб Физика
Vector Addition Experiment Aisha Alowais ДД-Вовед Лаб Физика
vectors addition Alya Almazrou ДД-Вовед Лаб
ДомР
Физика
Vectors Worksheet Meriem Aoudia ДД-Вовед Лаб Физика
Vector addition worksheet Ahmad Khalid Nouman ВШ
ДД-Вовед
ДомР Физика
Adding vectors Yousef Maqatef ДД-Вовед ДомР
Лаб
Физика
Addition of two vectors Abdalla AlHarmoodi ВШ
ДД-Вовед
Лаб
Remote
Физика
Vector Addition Worksheet Awis Anadani СШ
ДД-Вовед
ВШ
Лаб
ДомР
Друго
Демо
Физика
vectors Alya Alhammadi ДД-Вовед Remote
Лаб
Физика
Vectors Addition Ahmed S. Mahil ДД-Нап
ДД-Вовед
ВШ
Лаб
ДомР
Физика
Adding vectors Yahaya Yussif ДД-Нап ДомР
Лаб
Физика
Adding Vectors Visually and Mathematically - Intro Jeremy smith ДД-Вовед
ВШ
Remote
Лаб
Guided
Математика
Физика
Vectors for Physics 1 Mohammed Safouh Sakka Amini ДД-Вовед Лаб Физика
Addition of two vectors Sara Alruwaili ВШ
ДД-Вовед
Лаб
ДомР
Физика
Addition of two vectors Sara Alruwaili Дипл
ВШ
ДомР
Лаб
Физика
Worksheet vector Ghaith alhaji ДД-Вовед Лаб Физика
victors worksheet Bahaa Hassan ВШ ДомР
Лаб
Физика
Vector Addition Maryam Aljaziri ДД-Вовед Лаб Физика
Vectors worksheet Ibrahim Lulu ДД-Вовед Guided
ДомР
Лаб
Физика
Forces at Equlibrium Abdulraheem Khudada ВШ Лаб Физика
vector addition activity Amna Alsuwaidi ВШ
ДД-Вовед
Лаб
Remote
Физика
Vector Addition Worksheet Anas Khaled Alhouria ВШ
ДД-Вовед
СШ
Лаб
ДомР
Демо
Физика
Математика
Addition of two vectors Khalid Aljadhai ВШ
ДД-Вовед
Лаб
Guided
Remote
Физика
equilibrium of forces tahani sarayreh ДД-Вовед
ВШ
Лаб
Remote
Физика
Forces at equilibrium Nawal Nayfeh ВШ
ДД-Вовед
Лаб
Remote
Физика
Find The components of a vector Dr Akhlaq Ahmad ВШ Лаб
ДомР
Физика
Математика
Addition of Vectors by its Components Dr Akhlaq Ahmad ВШ
K-5
ДД-Вовед
СШ
Лаб
ДомР
Физика
Guia do Estudante - Encontre o Vetor Resultante RONIVAN SOUSA DA SILVA SUTTINI СШ
ВШ
Remote
Guided
Лаб
Физика
Soma de Vetores Juciane1 Matrtins ВШ Лаб Физика
Figuras y cuerpos geométricos. Andrés Gualberto Palomo Cuevas ВШ Remote
ДомР
Математика
Guia de aprendizaje sobre vectores en simuladores jorge luis rodriguez acosta СШ Guided Математика
Reforzamiento de vectores Andrés Gualberto Palomo Cuevas ВШ Лаб Физика

Јазик Download or Run Совети
Азербеџански Сите Azerbaijani Download Run now Vektorların toplanması
Албански Сите shqip Download Run now Mbledhja e vektorëve
Арапски Сите العربية Download Run now جمع المتجهات
Баскијски Сите Euskara Download Run now Bektore-batuketa
Босански Сите Bosanski Download Run now Sabiranje vektora
Виетнамски Сите Tiếng Việt Download Run now Cộng vector
Германски Сите Deutsch Download Run now Vektor Addition
Грчки Сите Ελληνικά Download Run now Πρόσθεση διανυσμάτων
Дански Сите Dansk Download Run now Vektor-addition
Италијански Сите italiano Download Run now Somma vettoriale
Јапонски Сите 日本語 Download Run now ベクトル加算
Казахстански Сите Kazakh Download Run now Векторларды қосу
Кинески - Поедноставен Сите 中文 (中国) Download Run now 向量相加
Кинески - Традиционален Сите 中文 (台灣) Download Run now Vector Addition_向量的加法
Корејски Сите 한국어 Download Run now 벡터 더하기
Лао Сите Lao Download Run now ການບວກເວັກເຕີ້
Латвиски Сите Latviešu Download Run now Vektoru saskaitīšana
Малајски Сите Bahasa Melayu Download Run now Penambahan Vektor
Маорски Сите Maori Download Run now Vector Addition
Монголски Сите Монгол (Монгол) Download Run now Векторын Нийлбэр
Норвешки Бокмол Сите Norsk bokmål Download Run now Vektorsum
Персиски Сите فارسی Download Run now جمع برداری
Полски Сите polski Download Run now Dodawanie wektorów
Португалски (Бразил) Сите português (Brasil) Download Run now Adição de Vetores Преземи совети за наставници во PDF
Руски Сите русский Download Run now Сложение векторов
Словачки Сите Slovenčina Download Run now Skladanie vektorov
Српски Сите Српски Download Run now Сабирање вектора
Тајландски Сите ไทย Download Run now การรวมเวกเตอร์
Телугу Сите Telugu Download Run now సదిశల సంకలనం; అనువాదం: ఉడిత్యాల రమణ
Турски Сите Türkçe Download Run now Vektör Ekleme
Узбекистански Сите Uzbek Download Run now Vektorni qo‘shish
Украински Сите українська Download Run now Додавання векторів Преземи совети за наставници во PDF
Унгарски Сите magyar Download Run now Vektorösszeadás
Француски Сите français Download Run now Addition de vecteur 
Хаити Сите Haitian Download Run now Adisyon Vektè
Хебрејски Сите עברית Download Run now חיבור וקטורים
Хинду Сите हिंदी Download Run now सदिशों का योग 
Холандски Сите Nederlands Download Run now Optellen van vectoren
Хрватски Сите hrvatski Download Run now Zbrajanje vektora
Чешки Сите čeština Download Run now Sčítání vektorů
Шпански Сите español Download Run now Adición de Vectores Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Мексико) Сите español (México) Download Run now Adición de Vectores Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Перу) Сите español (Perú) Download Run now Adición de Vectores

HTML5 sims can run on iPads and Chromebooks, as well as PC, Mac, and Linux systems on modern web browsers. If you are experiencing issues using an HTML5 sim on a supported platform, please disable any browser extensions.

iPad:
iOS 12+ Safari
iPad compatible sims

Android:
Not officially supported. If you are using the HTML5 sims on Android, we recommend using the latest version of Google Chrome.

Chromebook:
Latest version of Google Chrome
The HTML5 and Flash PhET sims are supported on all Chromebooks.
Chromebook compatible sims

Windows Systems:
Microsoft Edge, latest version of Firefox, latest version of Google Chrome.

Macintosh Systems:
macOS 10.13+, Safari 13+, latest version of Chrome.

Linux Systems:
Not officially supported. Please contact phethelp@colorado.edu with troubleshooting issues.

Развоен Тим Библиотеки од трети лица Благодарност до
 • Brandon Li (developer)
 • Chris Malley (developer)
 • Martin Veillette (developer)
 • Amy Rouinfar (lead designer)
 • Michael Dubson (original designer)
 • Diana López Tavares
 • Amanda McGarry
 • Ariel Paul
 • Kathy Perkins
 • almond-0.2.9.js
 • base64-js-1.2.0.js
 • FileSaver-b8054a2.js
 • font-awesome-4.5.0
 • game-up-camera-1.0.0.js
 • he-1.1.1.js
 • himalaya-0.2.7.js
 • jama-1.0.2
 • jquery-2.1.0.js
 • lodash-4.17.4.js
 • pegjs-0.7.0.js
 • seedrandom-2.4.2.js
 • text-2.0.12.js
 • TextEncoderLite-3c9f6f0.js