Интерференција на бранови

Интерференција на бранови Слика од екранот Превземи Вградување
 • Интерференција
 • Двоен Слит
 • Дифракција
HTML5 Badge Вратете се на HTML5 верзијата

Теми

 • Интерференција
 • Двоен Слит
 • Дифракција
 • Бранови

Опис

Направете бранови со капење од славина, аудио звучници,или ласер! Додај втор извор или пар на цепнатинки за да се создаде интерферентна шема.

Примери за целите на учење

 • Можете да гледате како се движат водата, звукот, и светлинските бранови и да видиме како тие се поврзани. Сите можат да бидат претставени со помош на синусен бран.
 • Што значи овој синусен бран за овие три различни феномени?
 • Користете повеќе извори со различен проред за да ја видите промената на интерференционата шема.
 • Најди ги точките на конструктивна и деструктивна интерференција со помош на окото, и со употреба на детектори.
 • Поставете бариера за да видите како брановите се движат низ една или две цепнатинки. Каков вид на модел не цепнатинки се создаде? Како можете да го промените овој шаблон?
 • Во светлински панел да се предвидат локациите на границите кои се појавуваат на екранот со помош на D sin(θ) = mλ. Користете лента за мерење за да се потврдат вашите предвидувања.
Верзија 1.10

Активности поднесени од наставниците

Algebra-based Physics Semester one lessons, clicker questions, and schedule in pdf (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
Демо
ДомР
Лаб
Физика
Concept questions for Physics using PhET (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
MC Физика
Invention Lab_Wave Interference A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Noah Podolefsky ВШ
ДД-Вовед
Лаб Физика
Wave unit (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
Демо
Лаб
Физика
Wave demonstrations: water, sound, light (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
Демо
КП
Физика
Wave clicker questions (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
КП Физика
Probability and Randomness Interactive Lecture A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Sam McKagan, Kathy Perkins, Carl Wieman, and Noah Finkelstein ДД-Вовед
ДД-Нап
Демо
КП
Физика
Wave Interference (PreAP) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Elyse Zimmer ВШ Лаб Физика
Wave Interference with Water Waves (AP) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Elyse Zimmer ВШ Лаб Физика
Water Waves in an Electric Sink A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Dean Baird, Paul G. Hewitt ВШ Лаб Физика
Light Behaves Like a Wave (sometimes...) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Nathan Quarderer ВШ
ДД-Вовед
Лаб Физика
Географија
PhET Sims Aligned to the Chemistry Curriculum Овој прилог дизајниран од PhET. Julia Chamberlain ВШ
ДД-Вовед
Друго Хемија
How do PhET simulations fit in my middle school program? Овој прилог дизајниран од PhET. Sarah Borenstein СШ Друго Хемија
Физика
Биологија
Географија
MS and HS TEK to Sim Alignment Elyse Zimmer СШ
ВШ
Друго Биологија
Хемија
Физика
Mapping of PhET and IBDP Physics Jaya Ramchandani ВШ Друго Физика
Wave Interference and Path Difference Simon Lees ВШ ДомР
Guided
Лаб
Физика
Wave Diffraction Simon Lees ВШ ДомР
Лаб
Guided
Физика
Wave Interference & Fringe Patterns Simon Lees ВШ Лаб
Guided
ДомР
Физика
Applications of Parametric Equations Andrzej Sokolowski ДД-Вовед
ВШ
ДомР Математика
Wave Interference in 2D Karen King, Cory Hofschild ВШ Лаб Физика
The Fringe of Optics Dean Baird, Paul G. Hewitt ДД-Вовед
ВШ
Лаб Физика
Virtual Ripple Tank Craig Young ВШ Лаб Физика
Demonstrating the principle of phase plugs used in loudspeakers by Wave Interference Csaba Horvath Друго Демо Физика
Oscilatory Motion Mohamed AbdelWahab ДД-Вовед Друго Физика
CD's, DVD's & Optical Commmunication: Binary Coding and Diffraction Errors Debra Krause Dandaneau ДД-Вовед
ВШ
Друго
Лаб
Физика
Lab. Waves Marsha Harden ВШ Лаб
Ripple While You Work David Moutoux ВШ Лаб
ДомР
Физика
Light and Sound Wave Properties Kristi Goodwin СШ Лаб Физика
Wavey Simulation Gretchen Swanson ВШ Лаб Физика
Diffraction Stephan Graham ВШ Лаб Физика
percobaan interferensi dengan berbantuan program phet rini wahyuningsih ВШ Лаб Физика

Јазик Download or Run Совети
Kurdish (Turkey) Сите Kurdish (Turkey) Download Run now Tevlihevbûna Pêlan
Албански Сите shqip Download Run now Interferenca Valëve
Англиски Сите English Download Run now Wave Interference
Арапски Сите العربية Download Run now تداخل الموجة
Арапски (Мароко) Сите العربية (المغرب) Download Run now تداخل الموجة Wave Interference
Баскијски Сите Euskara Download Run now Uhin-interferentzia
Беларуски Сите беларускі Download Run now Інтэрферэнцыя хваль
Босански Сите Bosanski Download Run now INTERFERENCIJA TALASA
Бугарски Сите български Download Run now Интерференция на вълни
Велшки Сите Welsh Download Run now Ymyriant Tonnau
Виетнамски Сите Tiếng Việt Download Run now Giao thoa sóng
Галициски Сите Gallegan Download Run now Interferencia de ondas
Германски Сите Deutsch Download Run now Interferenz
Грузиски Сите ქართული Download Run now ტალღის ინტერფერენცია
Грчки Сите Ελληνικά Download Run now Συμβολή κυμάτων
Дански Сите Dansk Download Run now Bølgeinterferens
Индонезиски Сите Bahasa Indonesia Download Run now Interferensi Gelombang
Италијански Сите italiano Download Run now Interferenza di onde
Јапонски Сите 日本語 Download Run now 干渉(Wave Interference)
Каннада Сите Kannada Download Run now ಅಲೆಯ ವ್ಯತೀಕರಣ
Каталонски Сите català Download Run now Interferències entre ones
Кинески - Поедноставен Сите 中文 (中国) Download Run now 水波干涉
Кинески - Традиционален Сите 中文 (台灣) Download Run now Wave Interference 水波干涉
Кмерски Сите Khmer Download Run now អាំងទែផេរ៉ង់នៃរលក
Корејски Сите 한국어 Download Run now 파동의 간섭
Лао Сите Lao Download Run now ການແຊກແຊງຄື້ນ
Марати Сите मराठी Download Run now तरंग प्रतिघात
Монголски Сите Монгол (Монгол) Download Run now Долгионы интерференци
Норвешки Бокмол Сите Norsk bokmål Download Run now Bølgeinterferens(forstyrrelser)
Персиски Сите فارسی Download Run now تداخل امواج
Полски Сите polski Download Run now Interferencja fal
Португалски Сите português Download Run now Interferência de Onda
Португалски (Бразил) Сите português (Brasil) Download Run now Interferência de Ondas
Руски Сите русский Download Run now Интерференция волн
Словачки Сите Slovenčina Download Run now Interferencia vlnenia
Словенечки Сите Slovenščina Download Run now Valovna interferenca
Српски Сите Српски Download Run now Интерференција таласа
Тајландски Сите ไทย Download Run now การแทรกสอดของคลื่น
Туркменистански Сите Turkmen Download Run now Tolkunyň interferensiýasy
Турски Сите Türkçe Download Run now Wave Interference
Украински Сите українська Download Run now Wave Interference
Унгарски Сите magyar Download Run now Hullámok interferenciája
Фински Сите suomi Download Run now Aaltojen interferenssi
Француски Сите français Download Run now Ondes et intérférences
Хебрејски Сите עברית Download Run now התאבכות גלים
Холандски Сите Nederlands Download Run now Golven: interferentie
Хрватски Сите hrvatski Download Run now Interferencija valova
Чешки Сите čeština Download Run now Vlnová interference
Шведски Сите svenska Download Run now Våginterferens
Шпански Сите español Download Run now Interferencia De la Onda
Шпански (Мексико) Сите español (México) Download Run now Interferencia De la Onda
Шпански (Перу) Сите español (Perú) Download Run now Interferencia de Ondas

Windows Macintosh Linux
Microsoft Windows
XP/Vista/7/8.1/10
Latest version of Java
OS X 10.9.5 or later
Latest version of Java
Latest version of Java

Развоен Тим Библиотеки од трети лица Благодарност до
 • Wendy Adams
 • Noah Podolefsky (lead)
 • Sam Reid (developer)
 • Interviewer: Danielle Harlow
 • Interviewer: Noah Podolefsky