Молекули и светлост

Молекули и светлост Слика од екранот Превземи Вградување
 • Молекули
 • Светлина
 • Фотони
HTML5 Badge Вратете се на HTML5 верзијата

Теми

 • Молекули
 • Светлина
 • Фотони
 • Апсорпција

Опис

Дали некогаш сте се запрашале како стакленичките гасови влијаат на климата, или зошто озонската обвивка е важна? Употребете ја симулацијата да истражете како светлината се поврзува со молекулите во нашата атмосфера.

Примери за целите на учење

 • Откријте како светлината се поврзува со молекулите во нашата атмосфера
 • Идентификувајте како апсорпцијата на светлината зависи од молекулите и видот на светлината
 • Одредете ја енергијата на светлината како резултат на движењето
 • Идентификувајте како енергијата се зголемува од микробрановата кон ултравиолетовата светлина
 • Предвидете го движењето на молекулите врз основа на видот на светлина која ја апсорбира
 • Идентификувајте како структурата на молекулите влијае на тоа како тие се во сооднос со светлината
Верзија 1.01

Совети за наставници

Преземи совети за наставници во PDF Преглед на контроли во симулациите, поедноставувања на моделот и увид во размислувањето на учениците ( PDF ).

Активности поднесени од наставниците

Using PhET in High School Chemistry- all my activities in pdf A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
ДомР
Демо
Лаб
Хемија
Molecules and Light-inquiry for high school A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ Лаб
КП
ДомР
Географија
Хемија
Molecules and Light A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Kelly Lancaster ДД-Вовед
ВШ
ДомР
Лаб
Друго
Географија
Хемија
Molecules and Light - Guided Inquiry Activity A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Alycia M. Palmer ДД-Вовед Guided Хемија
PhET Sims Aligned to the Chemistry Curriculum Овој прилог дизајниран од PhET. Julia Chamberlain ДД-Вовед
ВШ
Друго Хемија
How do PhET simulations fit in my middle school program? Овој прилог дизајниран од PhET. Sarah Borenstein СШ Друго Биологија
Физика
Хемија
Географија
MS and HS TEK to Sim Alignment Elyse Zimmer ВШ
СШ
Друго Хемија
Биологија
Физика
Mapping of PhET and IBDP Physics Jaya Ramchandani ВШ Друго Физика
분자와 빛 SIM 사용지침서 이화국(Wha Kuk Lee) ВШ
ДД-Вовед
Лаб
Демо
Хемија
Физика

Јазик Download or Run Совети
Англиски Сите English Download Run now Molecules and Light
Арапски Сите العربية Download Run now الجزيئات والضوء
Баскијски Сите Euskara Download Run now Molekulak eta Argia
Беларуски Сите беларускі Download Run now Малекулы і выпраменьванне
Босански Сите Bosanski Download Run now Molekule i svjetlost
Виетнамски Сите Tiếng Việt Download Run now Phân tử và ánh sáng
Галициски Сите Gallegan Download Run now Moléculas e Luz
Германски Сите Deutsch Download Run now Moleküle und Licht
Грузиски Сите ქართული Download Run now მოლეკულები და სინათლე
Грчки Сите Ελληνικά Download Run now Μόρια και Φως
Дански Сите Dansk Download Run now Molekyler og lys
Естонски Сите Eesti Download Run now Molekulid ja valgus
Индонезиски Сите Bahasa Indonesia Download Run now Molekul dan Cahaya
Италијански Сите italiano Download Run now Molecole e luce
Јапонски Сите 日本語 Download Run now 分子と光
Казахстански Сите Kazakh Download Run now Молекулалар және сәуле түсіру
Каталонски Сите català Download Run now Molècules i llum
Кинески - Поедноставен Сите 中文 (中国) Download Run now 分子和光
Кинески - Традиционален Сите 中文 (台灣) Download Run now Molecules and Light 分子與光
Кмерски Сите Khmer Download Run now ម៉ូលេគុល និងពន្លឺ
Корејски Сите 한국어 Download Run now 분자와 빛
Латвиски Сите Latviešu Download Run now Molekulas un gaisma
Норвешки Бокмол Сите Norsk bokmål Download Run now Molekyler og lys
Норвешки Ниноршк Сите Norwegian Nynorsk Download Run now Molekyl og lys
Персиски Сите فارسی Download Run now مولکول ها و نور
Полски Сите polski Download Run now Cząsteczki i promieniowanie elektromagnetyczne
Португалски Сите português Download Run now Moléculas e Luz
Португалски (Бразил) Сите português (Brasil) Download Run now Moléculas e Luz
Руски Сите русский Download Run now Молекулы и Луч
Словачки Сите Slovenčina Download Run now Molekuly a žiarenie
Српски Сите Српски Download Run now Молекули и светлост
Тајландски Сите ไทย Download Run now โมเลกุลและแสง
Туркменистански Сите Turkmen Download Run now Molekulalar we ýagtylyk
Турски Сите Türkçe Download Run now Moleküller ve Işık
Унгарски Сите magyar Download Run now Molekulák és a fény
Француски Сите français Download Run now Molécules et lumière
Хебрејски Сите עברית Download Run now מולקולות ואור
Холандски Сите Nederlands Download Run now Molecules en licht
Чешки Сите čeština Download Run now Molekuly a světlo
Шведски Сите svenska Download Run now Molekyler och ljus
Шпански Сите español Download Run now Moléculas y Luz
Шпански (Мексико) Сите español (México) Download Run now Moléculas y Luz
Шпански (Перу) Сите español (Perú) Download Run now Moléculas y Luz

Windows Macintosh Linux
Microsoft Windows
XP/Vista/7/8.1/10
Latest version of Java
OS X 10.9.5 or later
Latest version of Java
Latest version of Java

Развоен Тим Библиотеки од трети лица Благодарност до
 • John Blanco (developer)
 • Kelly Lancaster (lead)
 • Trish Loeblein
 • Robert Parson
 • Kathy Perkins
 • Piccolo2D