Поларност на молекули

Поларност на молекули Слика од екранот
Browser-Compatible Version
Java via CheerpJ: We've partnered with Leaning Technologies to allow our Java sims to run in a browser.
This sim is not compatible with iPads.
Java Version: Supports offline use and offers improved performance.
HTML5 Badge Вратете се на HTML5 верзијата

Опис

Кога е молекулата поларна? Променете ја Електронегативноста на атомите во молекулите за да видите како тоа влијае на поларитетот. Погледнете како се однесува молекулата во електрично поле. Сменете го агол на врската за да видите како обликот влијае на поларноста. Да видиме како тоа работи со вистински молекули во 3Д.

Примери за целите на учење

 • предвиди го поларитетот на врската со користење на вредности за Електронегативност
 • покажете го поларитетот со поларна стрелка или делумни полнења
 • подредете ги врските според поларитетот
 • предвиди го молекуларниот поларитет со користење на поларитетот на врските и молекуларната форма
Верзија 1.02

Совети за наставници

Преземи совети за наставници во PDF Преглед на контроли во симулациите, поедноставувања на моделот и увид во размислувањето на учениците ( PDF ).

Активности поднесени од наставниците

Concept questions for Physics using PhET (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
MC Физика
Using PhET in High School Chemistry- all my activities in pdf A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
Демо
ДомР
Лаб
Хемија
Molecule Polarity A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Julia Chamberlain, Kelly Lancaster ДД-Вовед
ВШ
Лаб
ДомР
Хемија
Intermolecular Forces and Molecules - Interactive Lecture Demonstration A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Ted Clark, Julia Chamberlain ДД-Вовед Демо Хемија
Molecule Polarity - Clicker Questions A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein, Robert Parson ДД-Вовед MC Хемија
Concept Questions for Chemistry using PhET A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein СШ
ДД-Вовед
ВШ
MC Хемија
Molecule Polarity - Guided Inquiry Activity A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Timothy Herzog, Emily Moore ДД-Вовед Guided Хемија
Molecule Polarity- Inquiry and Applications A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
Лаб
ДомР
КП
Хемија
How do PhET simulations fit in my middle school program? Овој прилог дизајниран од PhET. Sarah Borenstein СШ Друго Хемија
Географија
Физика
Биологија
PhET Sims Aligned to the Chemistry Curriculum Овој прилог дизајниран од PhET. Julia Chamberlain ВШ
ДД-Вовед
Друго Хемија
MS and HS TEK to Sim Alignment Elyse Zimmer СШ
ВШ
Друго Хемија
Биологија
Физика
Dipoli molecolari Laura Bianca Condorelli ВШ Лаб
ДомР
Хемија
Molecular Geometry and Polarity Ted Clark ДД-Вовед Лаб
ДомР
Хемија
Outlining Bonding vs. Shape Polarity Amanda Zullo ВШ КП
Лаб
ДомР
분자 극성 SIM 사용지침서 이화국(Wha Kuk Lee) СШ
ВШ
Демо
Друго
Лаб
Хемија
Polaridade e Solubilidade de Substâncias Eduardo da Silva Firmino e Caroline de Goes Sampaio ВШ
СШ
Guided Хемија
Ligações Intermoleculares Eduardo da Silva Firmino e Caroline de Goes Sampaio ВШ
СШ
Guided Хемија

Јазик Download or Run Совети
Албански Сите shqip Download Run now Polariteti i molekulës
Англиски Сите English Download Run now Molecule Polarity
Арапски Сите العربية Download Run now قطبية الجزيئة
Баскијски Сите Euskara Download Run now Molekula-polaritatea
Босански Сите Bosanski Download Run now Polarnost molekule
Виетнамски Сите Tiếng Việt Download Run now Sự Phân cực phân tử
Галициски Сите Gallegan Download Run now Polaridade da molécula
Германски Сите Deutsch Download Run now Molekulare Polarität
Грчки Сите Ελληνικά Download Run now Πολικότητα Μορίων
Дански Сите Dansk Download Run now Molekylær polaritet
Индонезиски Сите Bahasa Indonesia Download Run now Polaritas Molekul
Италијански Сите italiano Download Run now Polarità molecolare
Јапонски Сите 日本語 Download Run now 分子の分極
Казахстански Сите Kazakh Download Run now Molecule Polarity
Кинески - Поедноставен Сите 中文 (中国) Download Run now 分子极性
Кинески - Традиционален Сите 中文 (台灣) Download Run now Molecule Polarity 分子極性
Кмерски Сите Khmer Download Run now ម៉ូលេគុលប៉ូលែ
Корејски Сите 한국어 Download Run now 분자 극성
Норвешки Бокмол Сите Norsk bokmål Download Run now Molekylpolaritet
Норвешки Ниноршк Сите Norwegian Nynorsk Download Run now Molekylpolaritet
Персиски Сите فارسی Download Run now قطبيت مولكول
Полски Сите polski Download Run now Polaryzacja Cząsteczek
Португалски (Бразил) Сите português (Brasil) Download Run now Polaridade da molécula
Словачки Сите Slovenčina Download Run now Polarita molekuly
Словенечки Сите Slovenščina Download Run now Polarnost molekule
Српски Сите Српски Download Run now Поларност молекула
Тајландски Сите ไทย Download Run now สภาพขั้วของโมเลกุล
Туркменистански Сите Turkmen Download Run now Molekulanyň polýarlygy
Турски Сите Türkçe Download Run now Molecule Polarity
Унгарски Сите magyar Download Run now Molekulák polaritása
Фински Сите suomi Download Run now Molekyylin polaarisuus
Француски Сите français Download Run now Polarité de la molécule
Хебрејски Сите עברית Download Run now קוטביות מולקולרית
Холандски Сите Nederlands Download Run now polariteit molecuul
Чешки Сите čeština Download Run now Molekulární polarita
Шведски Сите svenska Download Run now Molekylpolaritet
Шпански Сите español Download Run now Polaridad de la Molécula
Шпански (Мексико) Сите español (México) Download Run now Polaridad de la Molécula
Шпански (Перу) Сите español (Perú) Download Run now Polaridad de la Molécula

Windows Macintosh Linux
Microsoft Windows
XP/Vista/7/8.1/10
Latest version of Java
OS X 10.9.5 or later
Latest version of Java
Latest version of Java

Развоен Тим Библиотеки од трети лица Благодарност до
 • Kelly Lancaster (lead)
 • Chris Malley (developer)
 • Julia Chamberlain
 • Emily Moore
 • Robert Parson
 • Kathy Perkins
 • Piccolo2D
 • Jmol
 • Jack Barbera
 • Trent Parker