Ефект на стаклена градина

Ефект на стаклена градина Слика од екранот
Browser-Compatible Version
 • Ефект на стаклена градина
 • Емисиите на стакленички гасови
 • Топлина
Java via CheerpJ: We've partnered with Leaning Technologies to allow our Java sims to run in a browser.
This sim is not compatible with iPads.
Java Version: Supports offline use and offers improved performance.

Теми

 • Ефект на стаклена градина
 • Емисиите на стакленички гасови
 • Топлина
 • Термодинамика
 • Клима

Опис

Како гасовите од стаклената градина влијаат на климата? Истражете ја атмосферата за време на леденото доба и денес. Што се случува кога ќе додадете облаци? Променете ја концентрацијата на стакленички гасови и да видиме како температурата се менува. Потоа споредете со ефектот на стаклени страни. Зумирајте и видете како светлината се поврзува со молекулите. Дали сите атмосферски гасови придонесуваат за ефектот на стаклена градина?

Примери за целите на учење

 • Опишете го ефектот на стакленичките гасови на фотоните и температурата
 • Опишете го ефектот на облаците на фотоните и температурата
 • Споредете го ефектот на стакленички гасови со ефектот на стаклени страни
 • Опишете ја интеракцијата на фотони со атмосферските гасови
 • Објаснете зошто стакленичките гасови влијаат на температурата
Верзија 3.04

Совети за наставници

Преземи совети за наставници во PDF Преглед на контроли во симулациите, поедноставувања на моделот и увид во размислувањето на учениците ( PDF ).

Активности поднесени од наставниците

Using PhET in High School Chemistry- all my activities in pdf A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
Лаб
ДомР
Демо
Хемија
Investigating Climate Change at the Macroscopic and Microscopic Level A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Amy Rouinfar СШ
ВШ
Лаб Географија
Greenhouse gases - sense making by observing photons A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
Лаб
ДомР
Географија
Физика
Хемија
Investigating the Greenhouse Effect A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Traci Radil ВШ Лаб
Alignment of PhET sims with NGSS Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein updated by Diana López ВШ
СШ
Друго Хемија
Физика
Географија
Биологија
How do PhET simulations fit in my middle school program? Овој прилог дизајниран од PhET. Sarah Borenstein СШ Друго Хемија
Биологија
Географија
Физика
PhET Sims Aligned to the Chemistry Curriculum Овој прилог дизајниран од PhET. Julia Chamberlain ДД-Вовед
ВШ
Друго Хемија
Blackbody Spectrum Simulation Homework Овој прилог дизајниран од PhET. Kathy Perkins, Carl Wieman ДД-Нап
ДД-Вовед
ДомР Физика
Greenhouse Simulation Lesson Овој прилог дизајниран од PhET. Kathy Perkins, Carl Wieman ВШ
ДД-Вовед
Демо Физика
SECUNDARIA: Alineación PhET con programas de la SEP México (2011 y 2017) Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López СШ
ВШ
Друго Физика
Хемија
Биологија
Математика
PRIMARIA: Alineación con programas de la SEP México (2011 y 2017) Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López СШ
K-5
Лаб
Discuss
Демо
Guided
ДомР
Математика
Физика
Астрономија
Хемија
MS and HS TEK to Sim Alignment Elyse Zimmer СШ
ВШ
Друго Биологија
Хемија
Физика
How are greenhouse gases different from non-greenhouse gases? Colt Tooley СШ
K-5
ВШ
Remote
Discuss
Guided
Лаб
Хемија
Географија
Физика
Climate Change - Gas The EduChange Team ВШ
ДД-Вовед
Guided
Discuss
Лаб
Хемија
Географија
Физика
Друго
Greenhouse Effect Worksheet Joshua Tan ВШ
ДД-Вовед
Лаб
ДомР
Guided
Географија
Физика
Астрономија
How Does the Earth's Climate Change? Katie Calder K-5 Guided
Лаб
Discuss
Географија
PhET Greenhouse Effect Simulations Jack Ganse СШ
ВШ
Guided
Discuss
Географија
Guided Activity - Greenhouse Effect Timothy Kerr ВШ
ДД-Вовед
Лаб
ДомР
Guided
Астрономија
Географија
Физика
Climate Change - The Gas Phase The EduChange Team СШ
ВШ
ДД-Вовед
Лаб
Guided
Discuss
Хемија
Биологија
Географија
Greenhouse Gases and Their Effect on Earth's Climate Nathan Quarderer ДД-Вовед Guided
ДомР
Лаб
Discuss
Географија
The Greenhouse Effect PhET Simulation Lab Matthew Wasilawski ВШ Лаб Биологија
Географија
The Greenhouse Effect Amy Jordan ВШ Лаб Физика
Greenhouse Effect Guided Worksheet Christine Russo K-5
ВШ
СШ
Guided Географија
NGSS Simulation Alignment/Correlation Matthew Huffine ВШ
СШ
K-5
ДД-Вовед
Друго
Демо
Друго
Greenhouse Effect: Good or Bad? Nathan Quarderer ДД-Вовед Лаб Географија
Greenhouse Kristy Bibbey ВШ КП
Greenhouse Effect Basics David Moutoux ВШ
СШ
Лаб Географија
The Greenhouse Effect Edina Levnjak СШ Лаб
Greenhouse Effect Kevin Fairchild СШ
ВШ
Лаб Географија
The Greenhouse Effect Lab Greg Van Houten ВШ Лаб Физика
Greenhouse Effect Kayne Spooner ВШ Лаб Географија
온실효과 SIM 사용지침서 이화국(Wha Kuk Lee) ВШ
СШ
Лаб
Демо
Биологија
Хемија
Физика
Географија
UNIDAD2 S11 L2 Calor-Efecto invernadero FRANCISCO CRUZ CANTU ВШ ДомР
Guided
Лаб
Демо
Хемија
Биологија
Физика
Guía de trabajo ambiental desde el simulador efecto de invernadero Evaristo Manuel Solano Tenorio, Julio César Páez García y Elvira Isabel Pérez Puche ВШ Guided Географија
Физика
Efectos antrópicos alejandro hoyos begambre ДД-Вовед Демо Биологија
Greenhouse Effect Guided Worksheet (traducción al español) Ana W. Santiago Figueroa СШ Guided
Лаб
Географија

Јазик Download or Run Совети
Албански Сите shqip Download Run now Efekti serrë
Амхарички Сите Amharic Download Run now የከባቢአየር ተጽዕኖ
Англиски Сите English Download Run now The Greenhouse Effect
Арапски Сите العربية Download Run now تأثير الاحتباس الحراري
Баскијски Сите Euskara Download Run now Berotegi Efektua
Беларуски Сите беларускі Download Run now Парніковы эфект
Босански Сите Bosanski Download Run now EFEKAT STAKLENE BAŠTE
Виетнамски Сите Tiếng Việt Download Run now Hiệu ứng nhà kính
Галициски Сите Gallegan Download Run now Efecto Invernadoiro
Германски Сите Deutsch Download Run now Der Treibhauseffekt
Грчки Сите Ελληνικά Download Run now Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου
Дански Сите Dansk Download Run now Drivhuseffekten
Естонски Сите Eesti Download Run now Kasvuhooneefekt
Италијански Сите italiano Download Run now Effetto Serra
Јапонски Сите 日本語 Download Run now 大気の温室効果
Каннада Сите Kannada Download Run now ಹಸಿರು ಮನೆ ಪರಿಣಾಮ
Кинески - Поедноставен Сите 中文 (中国) Download Run now 温室效应
Кинески - Традиционален Сите 中文 (台灣) Download Run now 溫室效應
Кмерски Сите Khmer Download Run now ផល​ផ្ទះ​កញ្ចក់
Корејски Сите 한국어 Download Run now 온실 효과
Лао Сите Lao Download Run now ຜົນກະທົບຈາກປະກົດການເຮືອນແກ້ວ
Малајски Сите Bahasa Melayu Download Run now Kesan Rumahijau
Монголски Сите Монгол (Монгол) Download Run now Хүлэмжийн Хийн Нөлөө
Норвешки Бокмол Сите Norsk bokmål Download Run now Drivhuseffekten
Персиски Сите فارسی Download Run now اثر گلخانه ای
Полски Сите polski Download Run now Efekt cieplarniany
Португалски Сите português Download Run now O Efeito de Estufa
Португалски (Бразил) Сите português (Brasil) Download Run now O Efeito Estufa Преземи совети за наставници во PDF
Руски Сите русский Download Run now Парниковый Эффект
Словачки Сите Slovenčina Download Run now Skleníkový efekt
Српски Сите Српски Download Run now ЕФЕКАТ СТАКЛЕНЕ БАШТЕ
Тајландски Сите ไทย Download Run now ปรากฎการณ์เรือนกระจก
Туркменистански Сите Turkmen Download Run now Parnik effekty (Ýer şaryň gyzmagy)
Турски Сите Türkçe Download Run now Sera Etkisi
Украински Сите українська Download Run now Парниковий ефект Преземи совети за наставници во PDF
Унгарски Сите magyar Download Run now Üvegházhatás
Урду Сите Urdu Download Run now گرین ہاؤز اثر
Фински Сите suomi Download Run now Kasvihuoneilmiö
Француски Сите français Download Run now L'effet de serre
Хебрејски Сите עברית Download Run now אפקט החממה
Холандски Сите Nederlands Download Run now Het broeikaseffect
Хрватски Сите hrvatski Download Run now Učinak staklenika
Чешки Сите čeština Download Run now Skleníkový efekt
Шведски Сите svenska Download Run now Växthuseffekten
Шпански Сите español Download Run now El Efecto de Invernadero Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Мексико) Сите español (México) Download Run now El Efecto de Invernadero Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Перу) Сите español (Perú) Download Run now El Efecto Invernadero
Шпански (Шпанија) Сите español (España) Download Run now El efecto invernadero

Windows Macintosh Linux
Microsoft Windows
XP/Vista/7/8.1/10
Latest version of Java
OS X 10.9.5 or later
Latest version of Java
Latest version of Java

Развоен Тим Библиотеки од трети лица Благодарност до
 • Wendy Adams
 • John Blanco (developer)
 • Kelly Lancaster
 • Ron LeMaster (developer)
 • Trish Loeblein
 • Robert Parson
 • Kathy Perkins
 • Carl Wieman
 • Interviewer: Wendy Adams
 • Interviewer: Danielle Harlow
 • Interviewer: Kelly Lancaster
 • Piccolo2D