РЕГУЛАЦИЈА НА ЛАКТОЗА - ГЕНСКИ МАШИНИ Gene Machine: The Lac Operon

РЕГУЛАЦИЈА НА ЛАКТОЗА - ГЕНСКИ МАШИНИ Gene Machine: The Lac Operon Слика од екранот
Browser-Compatible Version
 • Генска регулација
 • Гени
 • Клеточниот метаболизам
Java via CheerpJ: We've partnered with Leaning Technologies to allow our Java sims to run in a browser.
This sim is not compatible with iPads.
Java Version: Supports offline use and offers improved performance.

Теми

 • Генска регулација
 • Гени
 • Клеточниот метаболизам
 • Клетки

Опис

Изградба на генска мрежа! Lac operon е збир на гени кои се одговорни за метаболизмот на лактоза во некои бактериски ќелии. Истражете ги ефектите на мутации во Lac operon со додавање или отстранување на гени од ДНК.

Примери за целите на учење

 • Предвидете ги ефектите на метаболизмот на лактоза кога различни гени и ДНК контролни елементи се мутирани (додадени или отстранети).
 • Предвиди ги ефекти на лактозниот метаболизам кога концентрацијата на лактозата е изменета.
 • Објаснете ги улогите на LacI, LacZ, и LacY во лактозната регулација.
Верзија 1.04

Активности поднесени од наставниците

Gene Machine: Lac Operon -an inquiry lesson A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед Лаб
КП
ДомР
Биологија
lac Operon Simulation A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Chris Justus ВШ КП
How do PhET simulations fit in my middle school program? Овој прилог дизајниран од PhET. Sarah Borenstein СШ Друго Физика
Географија
Биологија
Хемија
MS and HS TEK to Sim Alignment Elyse Zimmer СШ
ВШ
Друго Биологија
Хемија
Физика
Guided Exploration on Lac Operon Function Joseph Esquibel ДД-Вовед Guided Биологија
Operon Modeling 2.0 Bob Kuhn ВШ Guided Биологија
PhET Simulation- Lac Operon Pj Foley ВШ Демо
Лаб
Guided
Discuss
Биологија
Study Guide for lac Operon Simulation Daryle LaFleur ДД-Вовед
ВШ
ДомР
Лаб
Биологија

Јазик Download or Run Совети
Англиски Сите English Download Run now Gene Machine: The Lac Operon
Арапски (Саудиска Арабија) Сите العربية (السعودية) Download Run now مصنعة الجينات: اللاك أوبريون
Африкански Сите Afrikaans Download Run now Gene Masjien: Die Lak Operon
Баскијски Сите Euskara Download Run now Geneen Makina: Lac Operona
Босански Сите Bosanski Download Run now REGULACIJA LAKTOZE- GENSKE MAŠINE Gene Machine: The Lac Operon
Германски Сите Deutsch Download Run now Genmaschine: Das Lactose-Operon
Грчки Сите Ελληνικά Download Run now Μηχανή γονιδιών: The Lac Operon
Дански Сите Dansk Download Run now Genmaskine: Laktosegengruppe
Естонски Сите Eesti Download Run now Geenimasin: lac operon
Италијански Сите italiano Download Run now Macchina del Gene: L'Operone del Lattosio
Јапонски Сите 日本語 Download Run now 遺伝子装置 : ラクトースオペロン
Казахстански Сите Kazakh Download Run now Зәузаттың машинасы: табиғи лақтың опероны
Кинески - Поедноставен Сите 中文 (中国) Download Run now 基因合成机:乳糖操纵子
Кинески - Традиционален Сите 中文 (台灣) Download Run now 基因機器: 乳糖操縱組
Корејски Сите 한국어 Download Run now 유전자 기계: 락 오페론
Монголски Сите Монгол (Монгол) Download Run now Гене Машин: Лак Оперон
Персиски Сите فارسی Download Run now ماشين ژن:لاکتوز اپرون
Полски Сите polski Download Run now Fabryka genów: Operon Laktozowy
Португалски (Бразил) Сите português (Brasil) Download Run now Gene Machine: The Lac Operon
Руски Сите русский Download Run now Генетический Аппарат: Лактозный Оперон
Српски Сите Српски Download Run now РЕГУЛАЦИЈА ЛАКТОЗЕ- ГЕНСКЕ МАШИНЕ Gene Machine: The Lac Operon
Тајландски Сите ไทย Download Run now การทำงานของยีน: Lac operon
Туркменистански Сите Turkmen Download Run now Genetiki maşyn: laktuloza operon
Турски Сите Türkçe Download Run now Gen Makinesi: The Lac Operon
Унгарски Сите magyar Download Run now Géngép: a lac-operon
Француски Сите français Download Run now La machine à gène : Le lac Operon
Хебрејски Сите עברית Download Run now מכונת הגנים: אופרון הלקטוז
Шпански Сите español Download Run now La Máquina de Genes: El Operón Lac
Шпански (Мексико) Сите español (México) Download Run now La Máquina de Genes: El Operón Lac
Шпански (Перу) Сите español (Perú) Download Run now Máquina Génica: El Operon Lac

Windows Macintosh Linux
Microsoft Windows
XP/Vista/7/8.1/10
Latest version of Java
OS X 10.9.5 or later
Latest version of Java
Latest version of Java

Развоен Тим Библиотеки од трети лица Благодарност до
 • John Blanco (developer)
 • Kathy Perkins
 • Noah Podolefsky
 • George Spiegelman
 • Jared Taylor
 • Piccolo 2D