Особини на идеален гас

Особини на идеален гас Слика од екранот Превземи Вградување
 • Гас
 • Топлина
 • Термодинамика
HTML5 Badge Вратете се на HTML5 верзијата

Теми

 • Гас
 • Топлина
 • Термодинамика
 • Гравитација
 • Притисок
 • Закон за Идеален гас
 • Бојлов' закон
 • Чарлсов' Закон

Опис

Наполнете ја кутијата со молекулии од гас и видете што ќе се случи како што се менува јачината на звукот, па додадете или отстранете топлина, промената на гравитацијата, и многу повеќе. Мерете ја температурата и притисокот, и дознајте како својствата на гасот се разликуваат во однос еден на друг.

Примери за целите на учење

 • Предвиди како менувањеto на променливите меѓу ПВТ,и бројот на други влијае на својствата на гасот.
 • Предвиди како промена на температурата ќе влијае на брзината на молекулите.
 • Рангирај ја брзината на молекулите при топлинска рамнотежа врз основа на релативните маси на молекулите.
Верзија 3.15

Совети за наставници

Преземи совети за наставници во PDF Преглед на контроли во симулациите, поедноставувања на моделот и увид во размислувањето на учениците ( PDF ).

Активности поднесени од наставниците

Concept questions for Physics using PhET (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
MC Физика
Algebra-based Physics Semester one lessons, clicker questions, and schedule in pdf (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
Лаб
Демо
ДомР
Физика
Gas Properties Modular Homework Activity A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Julia Chamberlain, Ingrid Ulbrich ДД-Вовед ДомР Хемија
Gas Properties Gas Laws Quantitative A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
Лаб
ДомР
Физика
Хемија
Gases Understanding physical properties of gases (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
ДомР
Лаб
Физика
Хемија
Kinetic Molecular Theory- Introduction (inquiry-based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
Лаб Хемија
Физика
Visualization and Visual Illusions SIM Homework A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Kathy Perkins, Carl Wieman ДД-Вовед ДомР Физика
Using PhET in High School Chemistry- all my activities in pdf A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
Лаб
Демо
ДомР
Хемија
Concept Questions for Chemistry using PhET A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein СШ
ДД-Вовед
ВШ
MC Хемија
Kinetic Molecular theory review A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
Демо Хемија
Физика
Gas Properties-Inquiry Middle School A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. PhET Middle School Team СШ КП
Лаб
Хемија
Физика
Географија
Gas Investigation for Middle School A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Jefferson County Middle School Workshop СШ Лаб Географија
Физика
Graphing Activity using Gas Properties Simulation A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Laura Conrad ВШ Демо
Лаб
Хемија
Gas Laws Exploration A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Amy Phillip СШ ДомР Хемија
Gas Laws A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Sarah Borenstein СШ Лаб Хемија
How do PhET simulations fit in my middle school program? Овој прилог дизајниран од PhET. Sarah Borenstein СШ Друго Хемија
Биологија
Физика
Географија
PhET Sims Aligned to the Chemistry Curriculum Овој прилог дизајниран од PhET. Julia Chamberlain ВШ
ДД-Вовед
Друго Хемија
Gas Properties and Balloons & Buoyancy Simulations Homework Овој прилог дизајниран од PhET. Kathy Perkins, Carl Wieman ВШ
ДД-Вовед
ДомР Физика
Gas Laws, Quantitative, Gay-Lussac's law Gagik Demirjian ВШ Лаб Физика
Gas Laws, Quantitative, Charles' law Gagik Demirjian ВШ Лаб Физика
Gas Laws, Quantitative, Boyle–Mariotte law Gagik Demirjian ВШ Лаб Физика
Video: Self-paced learning on Boyle's Law Louis Wong ВШ
СШ
Remote
ДомР
Guided
Лаб
Физика
Partner...Demo...Diagram with Jamboard Andrew Hann ВШ
СШ
Remote
Лаб
Хемија
MS and HS TEK to Sim Alignment Elyse Zimmer ВШ
СШ
Друго Хемија
Биологија
Физика
Gas Properties Simulation Joel Meservy СШ
ВШ
ДомР
Лаб
Guided
Физика
Tricky Dimensions – a Spin-off of a Sim Sándor Nagy Дипл
ДД-Нап
Друго Физика
Хемија
Mapping of PhET and IBDP Physics Jaya Ramchandani ВШ Друго Физика
Introduction to the Gas Laws using PhET simulations Thomas Isaac ВШ Лаб Хемија
Gas Laws Exploration Kylie Murry ВШ
СШ
Лаб Хемија
Super Basic Gas Law Lisa Bulat K-5
ВШ
Друго
СШ
Друго
Лаб
Физика
Хемија
Kinetic Theory of Gases Lecture Demo Bob Schaefer ДД-Вовед
ВШ
Guided
Демо
Хемија
Физика
Gas Properties Phet Simulation worksheet (AP Physics 2) Yau-Jong Twu ВШ Лаб
Guided
ДомР
Физика
Kinetic Molecular Theory Amy Jordan ВШ Лаб Физика
Gas Law Brad Palmer ВШ Лаб
Bouncing Off the Walls Dean Baird, Paul G. Hewitt ВШ
ДД-Вовед
Лаб Физика
Pressure, Volume, Temperature=Combined Gas Law Amanda Zullo ВШ КП
Gas Properties Acitvity Rachel СШ Лаб
Pressure vs Temperature for Ideal Gases Duane Dolejsi ВШ
ДД-Вовед
Лаб Хемија
Физика
Boyle's Law Duane Dolejsi ДД-Вовед Лаб Физика
Charles' Law Lab and Gay-Lussac's Law Lab Michael Kwasny ДД-Вовед
ВШ
Лаб Физика
Хемија
Exploration of KMT and Gas Laws Stefan Panzilius ВШ Лаб Хемија
Физика
Boyle's Law Lab Michael Kwasny ВШ Лаб
Charles's Law Lab Michael Kwasny ВШ Лаб
Gay-Lussac's Law Lab Michael Kwasny ВШ Лаб
Application of The First Law of Thermodynamics Andrzej Sokolowski ВШ КП Физика
Graham's Law of Effusion Roberto Marrero ВШ Лаб Хемија
Dalton's Law of Partial Pressures Roberto Marrero ВШ Лаб Хемија
The Relationship between the Volume of a Gas and its Pressure - Boyle's Law Stephan Graham ВШ Лаб Хемија
Математика
Gas Properties steve hymes ВШ Лаб Хемија
Heat Intro Steve Dickson ВШ ДомР Физика
Gas Properties/Buoyancy Gretchen Swanson ВШ Лаб Физика
Ideal Gas Law Activity Bob Shurtz, Generoso DePascale ВШ Лаб Физика
Gas Properties Gretchen Swanson ВШ Лаб Хемија
The x and y's of Gas Properties Brian Ash ВШ Лаб Хемија
Gaasi omaduste meedialabori juhend Siim Tõkke ВШ ДомР
Лаб
Физика
GRANDEURS THERMODYNAMIQUES : Du macroscopique au microscopique Elliot Canipelle Дипл
ДД-Вовед
ДД-Нап
ВШ
Друго
Друго
Guided
Remote
ДомР
Физика
Хемија
Moteur en PhET Bernard Lacour Друго Лаб Физика
Eksperimen Boyle dan Gay-Lussac Choirul Huda ВШ Лаб
Guided
Физика
기체의 설질 SIM 사용지침서 Wha Kuk Lee СШ
ВШ
Лаб
Друго
Физика
Хемија
https://youtu.be/B4_UEJzch3o Marcos aurélio Silva ВШ
СШ
Guided
Лаб
ДомР
Remote
Демо
Физика
Хемија
estudo dos Gases Cremilson Souza ВШ Guided Физика
Transformações gasosas Ivandson Bandeira ВШ Guided
Демо
Физика
Simulador, Propriedades do Gás Selma Bessa Sales СШ ДомР Хемија
Estado Gaseoso walter Manuel Trujillo Yaipen Друго
ДД-Вовед
ВШ
Друго
Лаб
Физика
Друго
Propiedades de los gases usando simulaciones OSCAR HERNANDEZ СШ
ВШ
Guided
Демо
ДомР
Хемија
Estado Gaseoso Danny Lorduy Flórez ДД-Вовед
ВШ
ДомР
Discuss
Лаб
Демо
Guided
Хемија
Energía y PVT Elvis Rivera ВШ
СШ
Лаб Физика
Ley de Boyle-Mariotte PHET GUDIEL ROBLERO СШ Лаб

Јазик Download or Run Совети
Албански Сите shqip Download Run now Vetitë e gazit
Амхарички Сите Amharic Download Run now ጋዝ ንብረቶች
Англиски Сите English Download Run now Gas Properties
Арапски Сите العربية Download Run now خواص الغاز
Арапски (Саудиска Арабија) Сите العربية (السعودية) Download Run now خواص الغاز
Баскијски Сите Euskara Download Run now Gas-ezaugarriak
Беларуски Сите беларускі Download Run now Уласцівасці газу
Босански Сите Bosanski Download Run now OSOBINE IDEALNOG GASA
Виетнамски Сите Tiếng Việt Download Run now Tính chất của chất khí
Галициски Сите Gallegan Download Run now Propiedades do Gas
Германски Сите Deutsch Download Run now Gaseigenschaften
Грузиски Сите ქართული Download Run now აირის თვისებები
Грчки Сите Ελληνικά Download Run now Ιδιότητες Αερίου
Дански Сите Dansk Download Run now Gasegenskaber
Ерменски Сите Armenian Download Run now Գազի հատկությունները
Естонски Сите Eesti Download Run now Gaasi omadused
Индонезиски Сите Bahasa Indonesia Download Run now Sifati Gas
Ирски Сите Gaeilge Download Run now Airíonna an Gháis
Италијански Сите italiano Download Run now Proprietà dei gas
Јапонски Сите 日本語 Download Run now 気体の性質
Казахстански Сите Kazakh Download Run now Дүние-мүліктер газ
Каннада Сите Kannada Download Run now ಅನಿಲ ಗುಣಲಕ್ಷಣಗಳು
Каталонски Сите català Download Run now Propietats del gas
Кинески - Поедноставен Сите 中文 (中国) Download Run now 气体属性
Кинески - Традиционален Сите 中文 (台灣) Download Run now 氣體特性
Кмерски Сите Khmer Download Run now លក្ខណៈ​នៃ​ឧស្ម័ន
Корејски Сите 한국어 Download Run now 기체의 성질
Лао Сите Lao Download Run now ຄຸນສົມບັດ​ຂອງ​ເກດສ
Латвиски Сите Latviešu Download Run now Gāzu parametri
Маорски Сите Maori Download Run now Āhuatanga Haurehu
Марати Сите मराठी Download Run now वायूचे गुणधर्म
Молдавски Сите Moldavian Download Run now Proprietățile gazului
Монголски Сите Монгол (Монгол) Download Run now Хийн Шинж чанар
Норвешки Бокмол Сите Norsk bokmål Download Run now Gassegenskaper
Персиски Сите فارسی Download Run now ویژگی های گاز
Полски Сите polski Download Run now Właściwości
Португалски Сите português Download Run now Propriedades do gás
Португалски (Бразил) Сите português (Brasil) Download Run now Propriedades dos Gases
Романски Сите română Download Run now Proprietăţile gazului
Руски Сите русский Download Run now Свойства газа
Словачки Сите Slovenčina Download Run now Vlastnosti plynu
Словенечки Сите Slovenščina Download Run now Lastnosti plina
Српски Сите Српски Download Run now ОСОБИНЕ ИДЕАЛНОГ ГАСА
Тајландски Сите ไทย Download Run now คุณสมบัติของแก๊ส
Тсвана Сите Tswana Download Run now Gase e e seng ya Nnete & Bueyensi (Ideal Gas & Buoyancy)
Туркменистански Сите Turkmen Download Run now Gazyň häsiýetleri
Турски Сите Türkçe Download Run now Gazların Özellikleri
Украински Сите українська Download Run now Властивості газу
Унгарски Сите magyar Download Run now Gáztulajdonságok
Фински Сите suomi Download Run now Kaasun ominaisuudet
Француски Сите français Download Run now Propriétés d'un gaz parfait
Хаити Сите Haitian Download Run now Jan gaz yo ye
Хебрејски Сите עברית Download Run now מאפייני גז
Холандски Сите Nederlands Download Run now Eigenschappen van gassen
Хрватски Сите hrvatski Download Run now Svojstva Plinova
Чешки Сите čeština Download Run now Vlastnosti plynu
Шведски Сите svenska Download Run now Egenskaper för gas
Шпански Сите español Download Run now Propiedades del gas
Шпански (Мексико) Сите español (México) Download Run now Propiedades del gas
Шпански (Перу) Сите español (Perú) Download Run now Propiedades de los Gases

Windows Macintosh Linux
Microsoft Windows
XP/Vista/7/8.1/10
Latest version of Java
OS X 10.9.5 or later
Latest version of Java
Latest version of Java

Развоен Тим Библиотеки од трети лица Благодарност до
 • Jack Barbera
 • Michael Dubson
 • Linda Koch
 • Ron LeMaster (developer)
 • Kathy Perkins
 • Carl Wieman
 • Interviewer: Danielle Harlow
 • Piccolo
 • Java2D