Движења и сили

Движења и сили Слика од екранот
Browser-Compatible Version
Java via CheerpJ: We've partnered with Leaning Technologies to allow our Java sims to run in a browser.
This sim is not compatible with iPads.
Java Version: Supports offline use and offers improved performance.

Опис

Истражете ги силите кои делуваат кога ќе се обидете да поттурнете исполнета кутија. Креирај применета сила и да ја видиме произведената сила на триење и вкупната сила која делува на кутијата. Графиконите ги покажуваат силите, позицијата, брзината, забрзувањето во однос на времето. Погледни го Дијаграмот на сите сили (вклучувајќи ги и гравитационите сили и нормалните сили).

Примери за целите на учење

 • Предвиди, квалитативно, како надворешната сила да влијае на брзината и правецот на движење на објектот.
 • Објасни ги ефектите со помош на дијаграм.
 • Користи дијаграми за да се прикаже позицијата, брзината, забрзувањето и силата и обратно.
 • Објаснете како графиконите се однесуваат еден кон друг.
 • Дадено е сценарио или графикон, скицирај ги сите четири графици.
Верзија 2.06

Совети за наставници

Преземи совети за наставници во PDF Преглед на контроли во симулациите, поедноставувања на моделот и увид во размислувањето на учениците ( PDF ).

Активности поднесени од наставниците

Concept questions for Physics using PhET (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
MC Физика
Algebra-based Physics Semester one lessons, clicker questions, and schedule in pdf (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
Лаб
ДомР
Демо
Физика
Forces and Motion activity 1: Predicting speed and directions changes (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
КП
Лаб
Физика
Force and Motion activity 2: Relating graphs and free body diagrams using Moving Man and Forces 1D (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
КП
Лаб
Физика
Forces and Motion: Balanced and Unbalanced Forces, and Predicting Changes in Motion (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Emily Moore, Kathy Perkins, Trish Loeblein, Courtney Fadley СШ Лаб
Forces and Motion A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Sarah Borenstein СШ Лаб Физика
Types of Forces Investigation A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Elyse Zimmer ВШ Лаб Физика
Forces and Motion Lesson A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. UTeach Middle School PhET Team СШ Лаб Физика
Rules for Forces A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. jim cibulka СШ
ВШ
Лаб
КП
Alignment of PhET sims with NGSS Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein updated by Diana López СШ
ВШ
Друго Хемија
Биологија
Физика
Географија
How do PhET simulations fit in my middle school program? Овој прилог дизајниран од PhET. Sarah Borenstein СШ Друго Хемија
Географија
Физика
Биологија
MS and HS TEK to Sim Alignment Elyse Zimmer СШ
ВШ
Друго Хемија
Физика
Биологија
Mapping of PhET and IBDP Physics Jaya Ramchandani ВШ Друго Физика
PhET Simulations Aligned for AP Physics C Roberta Tanner ВШ Друго Физика
Force and Motion Julius Anderson СШ Guided
Демо
Друго
Kinematics Wang Yunhe ВШ Лаб Физика
Forces & Motion Stephanie Weber СШ Лаб Физика
Математика
Force and Motion Caroline Kenneally ВШ
ДД-Вовед
КП
Демо
ДомР
Gamificação da Força e movimento Darkson F. Costa; José M. V. Gomes; Dommenike M. Silva; Gilvandenys L. Sales. ВШ
СШ
ДД-Вовед
Guided
Лаб
Физика
Atividade de Força e Movimento Darkson F. Costa, Jeirla A.Monteiro, Gilvandenys L. Sales СШ Лаб
Discuss
Физика
Forças em Ação Alline Alencar Macedo e Mairton Romeu Cavalcante ВШ Лаб Физика
Força de Atrito Marcus Duarte ВШ Лаб

Јазик Download or Run Совети
Kurdish (Turkey) Сите Kurdish (Turkey) Download Run now Hêz û Livîn
Амхарички Сите Amharic Download Run now ሀይሎች እና እንቅስቃሴ
Англиски Сите English Download Run now Forces and Motion
Арапски Сите العربية Download Run now القوى والحركة
Африкански Сите Afrikaans Download Run now Kragte en Beweging
Баскијски Сите Euskara Download Run now Indarrak eta higidura
Беларуски Сите беларускі Download Run now Сілы і рух
Босански Сите Bosanski Download Run now SILE I KRETANJE
Виетнамски Сите Tiếng Việt Download Run now Lực và Chuyển động
Галициски Сите Gallegan Download Run now Forzas e movemento
Германски Сите Deutsch Download Run now Kräfte und Bewegung
Грчки Сите Ελληνικά Download Run now Δυνάμεις και κίνηση
Дански Сите Dansk Download Run now Krafter og bevægelse
Естонски Сите Eesti Download Run now Jõud ja liikumine
Индонезиски Сите Bahasa Indonesia Download Run now Gaya dan Gerak
Ирски Сите Gaeilge Download Run now Fórsaí agus Gluaisne Преземи совети за наставници во PDF
Италијански Сите italiano Download Run now Forze e moto
Јапонски Сите 日本語 Download Run now 力と運動
Казахстански Сите Kazakh Download Run now Күш және Қозғалыс
Каннада Сите Kannada Download Run now ಬಲ ಮತ್ತು ಚಲನೆ
Каталонски Сите català Download Run now Forces i moviments
Кинески - Поедноставен Сите 中文 (中国) Download Run now 力和运动
Кинески - Традиционален Сите 中文 (台灣) Download Run now 力與運動
Кмерски Сите Khmer Download Run now កម្លាំង និង​ចលនា
Корејски Сите 한국어 Download Run now 힘과 운동
Лао Сите Lao Download Run now ຄວາມແຮງແລະການເຄື່ອນທີ່
Литвански Сите Lietuvių Download Run now Jega ir judėjimas
Малајски Сите Bahasa Melayu Download Run now Daya dan Gerakan
Маорски Сите Maori Download Run now Tōpana me te Nekehanga
Марати Сите मराठी Download Run now बल आणि गती
Монголски Сите Монгол (Монгол) Download Run now Хүч ба хөдөлгөөн
Персиски Сите فارسی Download Run now نیروها و حرکت
Полски Сите polski Download Run now Siły i ruch
Португалски Сите português Download Run now Forças e Movimento
Португалски (Бразил) Сите português (Brasil) Download Run now Forças e Movimento Преземи совети за наставници во PDF
Романски Сите română Download Run now Mişcarea cu frecare
Руски Сите русский Download Run now Сила и Движение
Свахили Сите Swahili Download Run now Kani na Mwendo
Словачки Сите Slovenčina Download Run now Sily a pohyb
Словенечки Сите Slovenščina Download Run now Forces and Motion
Српски Сите Српски Download Run now СИЛЕ И КРЕТАЊЕ
Тајландски Сите ไทย Download Run now แรงและการเคลื่อนที่
Туркменистански Сите Turkmen Download Run now Güýçler we hereket
Турски Сите Türkçe Download Run now Kuvvet ve Hareket
Украински Сите українська Download Run now Сили і рух Преземи совети за наставници во PDF
Унгарски Сите magyar Download Run now Erők és mozgás
Фински Сите suomi Download Run now Forces and Motion
Француски Сите français Download Run now Forces et Mouvement
Хаити Сите Haitian Download Run now Fòs ak mouvman
Хебрејски Сите עברית Download Run now כוחות ותנועה
Холандски Сите Nederlands Download Run now Forces and Motion
Хрватски Сите hrvatski Download Run now Forces and Motion
Чешки Сите čeština Download Run now Síla a Pohyb
Шведски Сите svenska Download Run now Kraft och rörelse
Шпански Сите español Download Run now Fuerzas y movimiento
Шпански (Мексико) Сите español (México) Download Run now Fuerzas y movimiento
Шпански (Перу) Сите español (Perú) Download Run now Fuerzas y Movimiento

Windows Macintosh Linux
Microsoft Windows
XP/Vista/7/8.1/10
Latest version of Java
OS X 10.9.5 or later
Latest version of Java
Latest version of Java

Развоен Тим Библиотеки од трети лица Благодарност до
 • Sam Reid (developer)
 • Noah Podelefsky (lead designer)
 • Trish Loeblein
 • Kathy Perkins
 • Piccolo2d
 • Scala
 • JFreeChart