Сила 1-D. II Њутнов закон

Сила 1-D. II Њутнов закон Слика од екранот
Browser-Compatible Version
 • Сила
 • Позиција
 • Брзина
Java via CheerpJ: We've partnered with Leaning Technologies to allow our Java sims to run in a browser.
This sim is not compatible with iPads.
Java Version: Supports offline use and offers improved performance.

Теми

 • Сила
 • Позиција
 • Брзина
 • Забрзување

Опис

Истражете ги силите кои делуваат кога ќе се обидете да поттурнете исполнета кутија. Креирај применета сила и да ја видиме произведената сила на триење и вкупната сила која делува на кутијата. Графиконите ги покажуваат силите, позицијата, брзината, забрзувањето во однос на времето. Погледни го Дијаграмот на сите сили (вклучувајќи ги и гравитационите сили и нормалните сили).

Примери за целите на учење

 • Предвиди, квалитативно, како надворешната сила да влијае на брзината и правецот на движење на објектот.
 • Објасни ги ефектите со помош на дијаграм.
 • Користи дијаграми за да се прикаже позицијата, брзината, забрзувањето и силата и обратно.
 • Објаснете како графиконите се однесуваат еден кон друг.
 • Дадено е сценарио или графикон, скицирај ги сите четири графици.
Верзија 1.24

Совети за наставници

Преземи совети за наставници во PDF Преглед на контроли во симулациите, поедноставувања на моделот и увид во размислувањето на учениците ( PDF ).

Активности поднесени од наставниците

Discovering Newton's Second Law A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Patricia Martinez ВШ Лаб Физика
Alignment of PhET sims with NGSS Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein updated by Diana López ВШ
СШ
Друго Биологија
Географија
Физика
Хемија
How do PhET simulations fit in my middle school program? Овој прилог дизајниран од PhET. Sarah Borenstein СШ Друго Биологија
Хемија
Физика
Географија
Force-time graph activity Овој прилог дизајниран од PhET. Archie Paulson, Noah Podolefsky ДД-Вовед Друго Физика
SECUNDARIA: Alineación PhET con programas de la SEP México (2011 y 2017) Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López ВШ
СШ
Друго Хемија
Биологија
Математика
Физика
PREPARATORIA: Alineación de PhET con programas de la DGB México (2017) Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López ДД-Вовед
ВШ
Друго Математика
Физика
Хемија
MS and HS TEK to Sim Alignment Elyse Zimmer СШ
ВШ
Друго Биологија
Хемија
Физика
motion along straight line with constant speed Tahani Sarayreh ВШ
ДД-Вовед
СШ
Remote
Лаб
Физика
Mapping of PhET and IBDP Physics Jaya Ramchandani ВШ Друго Физика
PhET Simulations Aligned for AP Physics C Roberta Tanner ВШ Друго Физика
Force of Friction Graphing Ff=(mu)Fn Robert Anderson ВШ Лаб Физика
Force introduction Jefferson County Middle School Workshop СШ Лаб Физика
Kinematics Wang Yunhe ВШ Лаб Физика
Discovering Newton's Second Law Don Cameron, edited by Craig Tilley (Feb 19, 2014) ВШ Лаб Физика
Forces in 1 Dimension Adam Miller ВШ Лаб
Exploring Newtons' Second Law Shaun Barton ВШ Лаб
Force and Motion Caroline Kenneally ДД-Вовед
ВШ
ДомР
Демо
КП
Forces in 1 and 2 Dimensions Sarah Stanhope ВШ Лаб
Comparing Forces on Different Planets Traci Radil ВШ Лаб
Exploring Newton Nancy Spletzer ВШ Лаб Физика
Introduction to Forces in 1-D Katherine Frett ВШ Лаб Физика
Net Forces and Newton's Second Law Stephan Graham ВШ Лаб Физика
FRICTION_FORCES_in_1_dimension Panagiotis Arfanis ВШ
СШ
Лаб Физика
חקר כוח חיכוך Elena Cher СШ ДомР
Лаб
Физика

Јазик Download or Run Совети
Kurdish (Turkey) Сите Kurdish (Turkey) Download Run now Di 1 Dorî de Hêz
Амхарички Сите Amharic Download Run now Forces in 1 Dimension(1D ኃይሎች)
Англиски Сите English Download Run now Forces in 1 Dimension
Арапски Сите العربية Download Run now القوى، بعد واحد
Африкански Сите Afrikaans Download Run now Kragte in 1 Dimensie
Баскијски Сите Euskara Download Run now Indarrak dimentsio batean
Беларуски Сите беларускі Download Run now Сілы ў 1 вымярэнні
Босански Сите Bosanski Download Run now SILA 1-D. II Njutnov zakon
Виетнамски Сите Tiếng Việt Download Run now Các lực trên 1 trục tọa độ
Галициски Сите Gallegan Download Run now Forzas en 1 Dimensión
Германски Сите Deutsch Download Run now Kräfte in einer Dimension
Грчки Сите Ελληνικά Download Run now Forces in 1 Dimension
Дански Сите Dansk Download Run now Kræfter i 1 dimension
Естонски Сите Eesti Download Run now jõud-1d
Индонезиски Сите Bahasa Indonesia Download Run now Gaya Satu Dimensi
Италијански Сите italiano Download Run now Forze in una dimensione
Јапонски Сите 日本語 Download Run now 一次元の力(Forces in 1 Dimension)
Каннада Сите Kannada Download Run now ಒಂದು ಆಯಮದಲ್ಲಿ(1D ) ಬಲ
Каталонски Сите català Download Run now Forces en 1 dimensió
Кинески - Поедноставен Сите 中文 (中国) Download Run now 一维空间的作用力
Кинески - Традиционален Сите 中文 (台灣) Download Run now 一維空間的作用力
Кмерски Сите Khmer Download Run now កំលាំងមួយទិស
Корејски Сите 한국어 Download Run now 1차원에서의 힘
Лао Сите Lao Download Run now ຄວາມແຮງໃນ1ມິຕິ
Малајски Сите Bahasa Melayu Download Run now Daya Dalam 1 Dimensi
Марати Сите मराठी Download Run now एक प्रतलीय बल
Монголски Сите Монгол (Монгол) Download Run now 1 Шулууны дагуух Хүч
Персиски Сите فارسی Download Run now نیرو در یک بعد
Полски Сите polski Download Run now Siły w jednym wymiarze
Португалски Сите português Download Run now Aplicação de Forças em uma Dimensão
Португалски (Бразил) Сите português (Brasil) Download Run now Forças em Uma Dimensão
Словачки Сите Slovenčina Download Run now Sila-1d
Словенечки Сите Slovenščina Download Run now sila -1d
Српски Сите Српски Download Run now СИЛА 1-D. II Њутнов закон и још много тога џабе!
Тајландски Сите ไทย Download Run now แรงใน 1 มิติ
Туркменистански Сите Turkmen Download Run now 1-ölçegli güýçler
Турски Сите Türkçe Download Run now Kuvvetler (Tek Boyutlu)
Украински Сите українська Download Run now Сили в 1D Преземи совети за наставници во PDF
Унгарски Сите magyar Download Run now Erők 1 dimenzióban
Француски Сите français Download Run now Tais toi et pousse ! Observation d'un mouvement rectiligne
Хебрејски Сите עברית Download Run now כוחות בממד אחד
Холандски Сите Nederlands Download Run now Krachten langs een lijn
Хрватски Сите hrvatski Download Run now Koncept sile
Чешки Сите čeština Download Run now Síla na jedné přímce
Шведски Сите svenska Download Run now Krafter i 1 dimension
Шпански Сите español Download Run now Fuerzas en 1 Dimensión Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Колумбија) Сите español (Colombia) Download Run now Fuerzas en una dimensión
Шпански (Мексико) Сите español (México) Download Run now Fuerzas en 1 Dimensión Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Перу) Сите español (Perú) Download Run now Fuerzas en 1 Dimensión

Windows Macintosh Linux
Microsoft Windows
XP/Vista/7/8.1/10
Latest version of Java
OS X 10.9.5 or later
Latest version of Java
Latest version of Java

Развоен Тим Библиотеки од трети лица Благодарност до
 • Trish Loeblein
 • Kathy Perkins
 • Sam Reid (developer)
 • Interviewer: Danielle Harlow