Фарадеев закон за електромагнетна индукција

Фарадеев закон за електромагнетна индукција Слика од екранот Превземи Вградување
 • фарадеев' закон
 • Магнетно поле
 • Магнети
HTML5 Badge Вратете се на HTML5 верзијата

Теми

 • фарадеев' закон
 • Магнетно поле
 • Магнети

Опис

Осветлете со сијалица мавтајќи со магнет. Оваа демонстрација на Законот Фарадеј ќе ви покаже како да ја намалите вашата сметка.

Примери за целите на учење

 • Објасни што се случува кога магнет се движи низ спирали со различна брзина и како ова влијае на осветленоста на сијалицата и големината на напон.
 • Објаснете ја разликата меѓу поместување на магнет низ спирални од десната страна наспроти левата страна.
 • Објаснете ја разликата кога магнет се движи низ голем калем наспроти помал калем.
Верзија 2.05

Активности поднесени од наставниците

Concept questions for Physics using PhET (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
MC Физика
Algebra-based Physics Semester one lessons, clicker questions, and schedule in pdf (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
ДомР
Демо
Лаб
Физика
Static Magnetic and Electric unit (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ Лаб
ДомР
Демо
Физика
Induction (high school version) (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ КП
Лаб
Физика
Induction (college homework version) (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед КП
ДомР
Физика
How do PhET simulations fit in my middle school program? Овој прилог дизајниран од PhET. Sarah Borenstein СШ Друго Географија
Биологија
Хемија
Физика
MS and HS TEK to Sim Alignment Elyse Zimmer СШ
ВШ
Друго Биологија
Хемија
Физика
Mapping of PhET and IBDP Physics Jaya Ramchandani ВШ Друго Физика
physics is fun teerapong onogk ВШ Демо Физика

Јазик Download or Run Совети
Албански Сите shqip Download Run now Ligji i Faradejit
Англиски Сите English Download Run now Faraday's Law
Арапски Сите العربية Download Run now قانون فاراداي
Арапски (Саудиска Арабија) Сите العربية (السعودية) Download Run now قانون فاراداي
Баскијски Сите Euskara Download Run now Faradayren Legea
Беларуски Сите беларускі Download Run now Закон Фарадэя
Босански Сите Bosanski Download Run now Fаrаdejev zаkon elektromаgnetne indukcije
Бугарски Сите български Download Run now Закон на Фарадей
Виетнамски Сите Tiếng Việt Download Run now Định luật Faraday
Галициски Сите Gallegan Download Run now Lei de Faraday
Германски Сите Deutsch Download Run now Faradays Gesetz
Грузиски Сите ქართული Download Run now ფარადეის კანონი
Грчки Сите Ελληνικά Download Run now Νόμος του Faraday
Дански Сите Dansk Download Run now faradays-law
Естонски Сите Eesti Download Run now Faraday seadus
Индонезиски Сите Bahasa Indonesia Download Run now faradays-law
Италијански Сите italiano Download Run now Legge di Faraday
Јапонски Сите 日本語 Download Run now ファラデーの法則
Казахстански Сите Kazakh Download Run now Фарадей заңы
Каннада Сите Kannada Download Run now ಫಾರಡೆ ನಿಯಮ
Каталонски Сите català Download Run now Llei de Faraday
Кинески - Поедноставен Сите 中文 (中国) Download Run now 法拉第电磁感应定律
Кинески - Традиционален Сите 中文 (台灣) Download Run now 法拉第定律
Кмерски Сите Khmer Download Run now ច្បាប់​ផារ៉ាដេ
Корејски Сите 한국어 Download Run now 패러데이 법칙
Латвиски Сите Latviešu Download Run now Faradeja likums
Малајски Сите Bahasa Melayu Download Run now Hukum Faraday
Марати Сите मराठी Download Run now फॅरेडेचा नियम
Персиски Сите فارسی Download Run now قانون فارادی
Полски Сите polski Download Run now Prawo Faradaya
Португалски Сите português Download Run now Lei de Faraday
Португалски (Бразил) Сите português (Brasil) Download Run now Lei de Faraday
Романски Сите română Download Run now Legea lui Faraday
Словачки Сите Slovenčina Download Run now Faradayov zákon
Словенечки Сите Slovenščina Download Run now Faradayev zakon
Српски Сите Српски Download Run now Фарадејев закон електромагнетне индукције
Тајландски Сите ไทย Download Run now กฎของฟาราเดย์
Тамилски Сите Tamil Download Run now பாரடே விதி
Туркменистански Сите Turkmen Download Run now Faradeýiň kanuny
Турски Сите Türkçe Download Run now Faraday Kanunu
Украински Сите українська Download Run now закон Фарадея
Унгарски Сите magyar Download Run now Faraday indukciós törvénye
Француски Сите français Download Run now Loi de Faraday
Хебрејски Сите עברית Download Run now חוק פראדי
Холандски Сите Nederlands Download Run now faradays-law
Хрватски Сите hrvatski Download Run now Faradayev zakon indukcije
Чешки Сите čeština Download Run now Faradayův zákon
Шведски Сите svenska Download Run now Faradays lag
Шпански Сите español Download Run now Leyes de Faraday
Шпански (Перу) Сите español (Perú) Download Run now Ley de Faraday

Windows Macintosh Linux
Microsoft Windows
XP/Vista/7/8.1/10
Macromedia Flash 9 or later
OS X 10.9.5 or later
Macromedia Flash 9 or later
Macromedia Flash 9 or later

Развоен Тим Библиотеки од трети лица Благодарност до
 • Michael Dubson (developer/lead)
 • Trish Loeblein