Енергија во скејт-паркот

Енергија во скејт-паркот Слика од екранот Превземи Вградување
 • Енергија
 • Конзервација на енергија
 • Кинетичка енергија
HTML5 Prototype: Prototypes are in their design phase and not fully tested.

Теми

 • Енергија
 • Конзервација на енергија
 • Кинетичка енергија
 • Потенцијална енергија
 • Триење

Опис

Дознај повеќе за зачувување на енергија со скејтер пријател! Изградете патеки, рампи и скокови за скејтер и да ја видите на кинетичката енергија, потенцијалната енергија и триењето кога тој се движи. Можете исто така да го однесете скејтерот на различни планети, па дури и вселената!

Примери за целите на учење

 • Објаснете го концептот на зачувувањето на механичка енергија користејќи ја кинетичкта и гравитационата потенцијална енергија.
Верзија 2.13

Совети за наставници

Преземи совети за наставници во PDF Преглед на контроли во симулациите, поедноставувања на моделот и увид во размислувањето на учениците ( PDF ).

Активности поднесени од наставниците

Concept questions for Physics using PhET (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
MC Физика
Algebra-based Physics Semester one lessons, clicker questions, and schedule in pdf (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
ДомР
Лаб
Демо
Физика
Intermolecular Forces and States of Matter - Interactive Lecture Demonstration A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Ted Clark, Julia Chamberlain ДД-Вовед Демо Хемија
Energy Skate Park-NGSS aligned HS A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. PhET NGSS 2014 Workgroup ВШ КП
Лаб
Физика
Energy Skate Park - Four activities (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
Лаб Физика
Conservation of Energy 1 Energy Skate Park introduction (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
КП
Лаб
Физика
Energy Skate Park Clicker Questions (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
КП Физика
Conservation of Energy 4 Energy Skate Park: Calculations with Conservation of Mechanical Energy using time graphs (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
КП
Лаб
Физика
Conservation of Energy 3 Energy Skate Park: Calculations with Mechanical energy (no time graphs) (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
Лаб
КП
Физика
Conservation of Energy 2 Energy Skate Park relating graphs position and speed (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
Лаб
КП
Физика
Conservation of Energy for Middle School A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Jefferson County Middle School Workshop СШ Лаб Физика
Географија
Energy Forms Clicker Questions A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Dr. Wendy Adams ДД-Вовед
ВШ
СШ
MC Физика
Energy Skater -- Introduction to Mechanical Energy Conservation A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Karen King СШ
ВШ
Лаб Физика
Energy Transformations A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Elyse Zimmer ВШ Лаб Физика
Kinetic and Potential energy A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Cameron Ross ВШ
СШ
Лаб Физика
mechanical energy - exploring kinetic and potential energy A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Jackie Esler СШ Лаб Физика
Finding Properties of Energy (via the skate park) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. jim cibulka СШ
ВШ
Лаб
КП
Mechanical energy - Kinetic and Potential A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Jackie Esler СШ Лаб
Potential and Kinetic Energy A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. J Smith СШ Лаб
Energy, Forces, and Motion basics A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Kristi Goodwin СШ
ВШ
Лаб Физика
Energy Skate Park for Middle School(Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Sarah Borenstein СШ Лаб Физика
Roller Coaster Physics Investigation A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Scott McCurdy ВШ
СШ
ДомР
Лаб
КП
Физика
Alignment of PhET sims with NGSS Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein updated by Diana López ВШ
СШ
Друго Хемија
Географија
Биологија
Физика
How do PhET simulations fit in my middle school program? Овој прилог дизајниран од PhET. Sarah Borenstein СШ Друго Биологија
Географија
Физика
Хемија
PhET Sims Aligned to the Chemistry Curriculum Овој прилог дизајниран од PhET. Julia Chamberlain ДД-Вовед
ВШ
Друго Хемија
Energy Skate Park Learning Goals for four activities (Inquiry Based) Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
Друго Физика
Wet van behoud van Energie Martijn van der Hoff ВШ
СШ
Guided
ДомР
Физика
Energiebehoud in het skatepark klas 5 Kirsten Stadermann ВШ ДомР
Демо
КП
Физика
W, Ek en Ez, Energie vergelijkingen laten leven. Loran de Vries ВШ Лаб Физика
MS and HS TEK to Sim Alignment Elyse Zimmer СШ
ВШ
Друго Биологија
Хемија
Физика
Conservation of Mechanical Energy Nawal Nayfeh ВШ
ДД-Вовед
Remote
Лаб
Физика
Atividade Energia Mecânica gamificada Darkson F. Costa; José M. V. Gomes; Gilvandenys L. Sales. ВШ
ДД-Вовед
Дипл
СШ
Демо
Лаб
ДомР
Guided
Физика
Skate Park Phet- Science 8 and ACC Science 8 Erin Curtis СШ Guided Физика
Mapping of PhET and IBDP Physics Jaya Ramchandani ВШ Друго Физика
PhET Simulations Aligned for AP Physics C Roberta Tanner ВШ Друго Физика
Energy Skate Park Lab nikki schreiber K-5
СШ
Лаб Физика
skate park Annetta Serulla ДД-Вовед Лаб Физика
Conservation of Energy (Energy Skate Park) Amy Jordan ВШ Лаб Физика
PhET Energy Skate park Laura Haug ВШ Лаб
tutorial energy-skate-park Peter Selen ВШ КП Физика
Energy Skate Park Adam Wolfe ВШ
СШ
Лаб
КП
Физика
Energy Skate Park Shannon Ventresca СШ Лаб
Thermodynamics of Skating Joel Barthel ВШ Лаб
Intro to Energy Conservation Bob Schaefer ВШ Демо Физика
PhET Energy Sk8r sim Activity Drew Isola ВШ Лаб
КП
Физика
Conservation of Energy Sarah Stanhope ВШ Лаб
Energy Simulation Pauline Seales ВШ Лаб
NRG Sk8r Kim Berg ВШ Лаб
Unusual cases of oscillation Debra Krause Dandaneau ДД-Вовед
ВШ
Друго
Energy Skatepark Adventures Ella Bowling СШ ДомР
Лаб
Физика
Rollercoaster, Free Fall & Energy Conservation Paulo Pinto ВШ Лаб
Build a Park stephanie wisely ВШ Лаб
Energy Skate Park Lesson Chris Nichols ВШ Лаб Физика
Graphing Energy at the Skate Park Jessica Mullins ВШ Лаб Физика
Energy Skate Park Gretchen Swanson ВШ Лаб Физика
Inquiry to the Energy Skate Park beki toussaint ВШ Лаб
Skate Park and Energy Conservation Don Cameron ВШ Лаб Физика
Atividade sem matemática moises esp ВШ MC Физика
SKATER y Conservación de la Energía Pedro Salgado ВШ
ДД-Вовед
Лаб
Guided
ДомР
Физика
Energia cinetica y potencial, calculo Gerardo Sarmiento ВШ
СШ
Лаб
Guided
Физика
Conservación de la energía mecánica Félix A. Gutiérrez Múzquiz ВШ ДомР Физика

Јазик Download or Run Совети
Kurdish (Turkey) Сите Kurdish (Turkey) Download Run now Parka Xijxijka Wize
Азербеџански Сите Azerbaijani Download Run now Enerji Konki Parkı
Амхарички Сите Amharic Download Run now የኢነርጂ ስኬት ፓርክ
Англиски Сите English Download Run now Energy Skate Park
Арапски Сите العربية Download Run now منتزه الطاقة للتزحلق
Арапски (Саудиска Арабија) Сите العربية (السعودية) Download Run now منتزه الطاقة للتزحلق
Баскијски Сите Euskara Download Run now Energia irristailu-parkean
Беларуски Сите беларускі Download Run now Энергетычны скейт-парк
Босански Сите Bosanski Download Run now Energija u skejt-parku
Виетнамски Сите Tiếng Việt Download Run now Công viên trượt ván.
Галициски Сите Gallegan Download Run now Enerxía Parque Patinaxe
Германски Сите Deutsch Download Run now Energieskatepark
Грчки Сите Ελληνικά Download Run now Ενεργειακό Πάρκο Skate
Дански Сите Dansk Download Run now Energiskaterpark
Естонски Сите Eesti Download Run now Energia rula park
Индонезиски Сите Bahasa Indonesia Download Run now Energi Skate
Ирски Сите Gaeilge Download Run now Fuinneamh Pairc scatail
Италијански Сите italiano Download Run now Energia con lo Skateboard
Јапонски Сите 日本語 Download Run now スケートパーク(Energy Skate Park)
Казахстански Сите Kazakh Download Run now Energy Skate Park
Каннада Сите Kannada Download Run now ಶಕ್ತಿ-ಸ್ಕೇಟ್ ಉದ್ಯಾನವನ
Кинески - Поедноставен Сите 中文 (中国) Download Run now 能量滑板竞技场
Кинески - Традиционален Сите 中文 (台灣) Download Run now 能量滑板競技場
Кмерски Сите Khmer Download Run now Energy Skate Park
Корејски Сите 한국어 Download Run now 에너지 스케이트 공원
Лао Сите Lao Download Run now ພະລັງງານກັບການຫຼິ້ນຊອງນັກສະກີ
Литвански Сите Lietuvių Download Run now Energijos riedlenčių parkas
Марати Сите मराठी Download Run now एनर्जी स्केट पार्क
Монголски Сите Монгол (Монгол) Download Run now Гулгагчийн Энергийн Парк
Норвешки Бокмол Сите Norsk bokmål Download Run now Energiskatepark
Персиски Сите فارسی Download Run now انرژی پارک اسکیت
Полски Сите polski Download Run now Energia w Skate Parku
Португалски Сите português Download Run now Energia do Parque de Skate
Португалски (Бразил) Сите português (Brasil) Download Run now Parque Energético para Skatistas
Романски Сите română Download Run now Energia parcului de Skate
Руски Сите русский Download Run now Энергетический каток
Словачки Сите Slovenčina Download Run now Energia a skejt park
Словенечки Сите Slovenščina Download Run now Park energije drsanja
Српски Сите Српски Download Run now Енергија у скејт-парку
Тајландски Сите ไทย Download Run now พลังงานกับการเล่นสเก็ตบอร์ด
Туркменистански Сите Turkmen Download Run now Energiýa skeýt meýdançasy
Турски Сите Türkçe Download Run now Enerji Kaykayı Parkı
Украински Сите українська Download Run now Парк для скейтів Преземи совети за наставници во PDF
Унгарски Сите magyar Download Run now Energia Gördeszkapark
Француски Сите français Download Run now Skate parc de l'énergie
Хаити Сите Haitian Download Run now Enèji paten an sou pis
Хебрејски Сите עברית Download Run now פארק שעשועים: אנרגיה
Холандски Сите Nederlands Download Run now EnergieSkatepark
Хрватски Сите hrvatski Download Run now Zakon sačuvanja energije
Чешки Сите čeština Download Run now Energetický Skate Park
Шведски Сите svenska Download Run now Skatepark för energi
Шпански Сите español Download Run now Pista de patinar "Energía"
Шпански (Колумбија) Сите español (Colombia) Download Run now Parque de la Energía
Шпански (Мексико) Сите español (México) Download Run now Pista de patinar "Energía"
Шпански (Перу) Сите español (Perú) Download Run now Energía en el Parque del Patinador

Windows Macintosh Linux
Microsoft Windows
XP/Vista/7/8.1/10
Latest version of Java
OS X 10.9.5 or later
Latest version of Java
Latest version of Java

Развоен Тим Библиотеки од трети лица Благодарност до
 • Wendy Adams
 • Michael Dubson
 • Trish Loeblein
 • Kathy Perkins
 • Sam Reid (developer/lead)
 • Carl Wieman
 • Interviewer: Danielle Harlow