Давидсон-Гермер: Електронска дифракција

Давидсон-Гермер: Електронска дифракција Слика од екранот  Превземи  Вградување

Опис

Симулирајте го оригиналниот експеримент кој покажа дека електроните можат да се однесуваат како бранови. Гледај ја дифракцијата на електрони надвор од кристали на атоми, мешајки се со самите себе да се создадат врвови и падови на веројатност.

Примери за целите на учење

  • Препознај дека електроните се рефлектираат од решетката претежно во одредени агли поради браното мешање.
Верзија 1.11

Совети за наставници

Преземи совети за наставници во PDF Преглед на контроли во симулациите, поедноставувања на моделот и увид во размислувањето на учениците ( PDF ).

Активности поднесени од наставниците

Visualization and Visual Illusions SIM Homework A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Kathy Perkins, Carl Wieman ДД-Вовед ДомР Физика
Concept Questions for Chemistry using PhET A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
СШ
ДД-Вовед
MC Хемија
Davisson Germer lecture and homework A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Sam McKagan, Kathy Perkins, Carl Wieman, and Noah Finkelstein ДД-Нап
ДД-Вовед
ДомР
КП
Демо
Физика
Alignment of PhET sims with NGSS Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein updated by Diana López ВШ
СШ
Друго Географија
Физика
Хемија
Биологија
How do PhET simulations fit in my middle school program? Овој прилог дизајниран од PhET. Sarah Borenstein СШ Друго Физика
Биологија
Хемија
Географија
MS and HS TEK to Sim Alignment Elyse Zimmer СШ
ВШ
Друго Биологија
Физика
Хемија
Mapping of PhET and IBDP Physics Jaya Ramchandani ВШ Друго Физика

Јазик Download or Run Совети
Амхарички Сите Amharic Download Run now Davisson-Germer: የኤሌክትሮኒክስ ልዩነት
Англиски Сите English Download Run now Davisson-Germer: Electron Diffraction
Баскијски Сите Euskara Download Run now Davisson-Germer: Elektroi-difrakzioa
Беларуски Сите беларускі Download Run now Дэвісан-Гермер: дыфракцыя электронаў
Босански Сите Bosanski Download Run now DEJVISON-DŽERMEROV EKSPERIMENT Davisson-Germer Experiment
Виетнамски Сите Tiếng Việt Download Run now Thí nghiệm Davisson-Germer
Галициски Сите Gallegan Download Run now Davisson-Germer: Diffracción de Electróns
Германски Сите Deutsch Download Run now DAVISSON-GERMER: Elektronenbeugung
Грузиски Сите ქართული Download Run now დევისონ-გერმერი: ელექტრონული დიფრაქცია
Грчки Сите Ελληνικά Download Run now Davisson-Germer: Electron Diffraction
Дански Сите Dansk Download Run now Davisson-Germer: Elektron-diffaktion
Индонезиски Сите Bahasa Indonesia Download Run now Davisson-Germer: Difraksi Elektron
Италијански Сите italiano Download Run now Davisson-Germer: Diffrazione degli elettroni
Јапонски Сите 日本語 Download Run now デビッソン・ガーマー法 : 電子解説
Казахстански Сите Kazakh Download Run now Davisson-Germer: электрондық дифракция
Кинески - Поедноставен Сите 中文 (中国) Download Run now 戴维森、杰默:电子衍射
Кинески - Традиционален Сите 中文 (台灣) Download Run now Davisson-Germer 實驗(經典電子波動實驗)
Корејски Сите 한국어 Download Run now 데이비슨-거머 전자회절
Лао Сите Lao Download Run now Davisson, Germer: ອິ​ເລັກ​ຕອນ Diffraction
Монголски Сите Монгол (Монгол) Download Run now Дэвиссон-Жермер: Электрон Дифракц
Персиски Сите فارسی Download Run now آزمایش دیویسون-گرمر: پراش الکترون
Полски Сите polski Download Run now Doświadczenie Davisson-Germera
Португалски Сите português Download Run now Experimento de Davisson-Germer
Руски Сите русский Download Run now Davisson-Germer: Electron Diffraction
Словачки Сите Slovenčina Download Run now Davissonov-Germerov experiment
Српски Сите Српски Download Run now ДЕЈВИСОН-ЏЕРМЕРОВ ЕКСПЕРИМЕНТ Davisson-Germer Experiment
Тајландски Сите ไทย Download Run now Davisson-Germer: การเลี้ยวเบนของอิเล็กตรอน
Туркменистански Сите Turkmen Download Run now Dewisson-Jermer:elektron diffraksiýa
Турски Сите Türkçe Download Run now Davisson-Germer: Elektron Kırınımı
Унгарски Сите magyar Download Run now Elektrondiffrakció (Davisson-Germer)
Француски Сите français Download Run now Davisson-Germer:Diffraction de l'électron
Хебрејски Сите עברית Download Run now דוידסון-גרמר: פיזור אלקטרונים
Холандски Сите Nederlands Download Run now Davisson-Germer: diffractie van elektronen
Хрватски Сите hrvatski Download Run now Eksperiment Davissona i Germera
Шпански Сите español Download Run now Experimento Davisson-Germer Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Мексико) Сите español (México) Download Run now Experimento Davisson-Germer Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Перу) Сите español (Perú) Download Run now Davisson-Germer: Difracción de Electrones

Windows Macintosh Linux
Microsoft Windows
XP/Vista/7/8.1/10
Latest version of Java
OS X 10.9.5 or later
Latest version of Java
Latest version of Java

Развоен Тим Библиотеки од трети лица Благодарност до
  • Sam McKagan (lead)
  • Kathy Perkins
  • Sam Reid (developer)
  • Carl Wieman
  • Interviewer: Sam McKagan