Интерполација на податоци

Интерполација на податоци Слика од екранот Превземи Вградување
 • Полиноми
 • Анализа на грешки
HTML5 Badge Вратете се на HTML5 верзијата

Теми

 • Полиноми
 • Анализа на грешки

Опис

Со вашето глувче, повлечете ги податоците за поени и нивните барови на грешка , и види ја кривата што најдобро одговара на полиномот. Ке го одберете видот за да се вклопуваат: линеарна, квадратна, кубни, или quartic. Намалената хи-квадрат статистичка ви покажува што одговара подобро. Или може да се обидете да најдете најдобри од рачно прилагодение параметри.

Примери за целите на учење

 • Објаснете како опсегот и неизвесностa и бројот на поени на податоци влијае на Коефициентот на корелација и Ши квадрат
 • Опишете како Коефициентот на корелација и Хи квадрат може да се користат за да се покаже колку добро кривата го опишува односот на податоците
 • Примени знаењето на поставање на криви за креирање на експерименти

Усогласување на стандардите

Заеднички јадро - математика

HSS-ID.B.6
Represent data on two quantitative variables on a scatter plot, and describe how the variables are related.
HSS-ID.B.6a
Fit a function to the data; use functions fitted to data to solve problems in the context of the data. Use given functions or choose a function suggested by the context. Emphasize linear, quadratic, and exponential models.
HSS-ID.B.6b
Informally assess the fit of a function by plotting and analyzing residuals.
Верзија 2.02

Совети за наставници

Преземи совети за наставници во PDF Преглед на контроли во симулациите, поедноставувања на моделот и увид во размислувањето на учениците ( PDF ).

Активности поднесени од наставниците

Concept questions for Physics using PhET (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
MC Физика
Algebra-based Physics Semester one lessons, clicker questions, and schedule in pdf (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
Демо
ДомР
Лаб
Физика
Alignment of PhET sims with NGSS Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein updated by Diana López ВШ
СШ
Друго Физика
Биологија
Хемија
Географија
How do PhET simulations fit in my middle school program? Овој прилог дизајниран од PhET. Sarah Borenstein СШ Друго Биологија
Хемија
Географија
Физика
PhET Sims Aligned to the Chemistry Curriculum Овој прилог дизајниран од PhET. Julia Chamberlain ДД-Вовед
ВШ
Друго Хемија
MS and HS TEK to Sim Alignment Elyse Zimmer ВШ
СШ
Друго Хемија
Физика
Биологија
Capacitors - Introduction- Bassam Rashed ДД-Нап
ДД-Вовед
ВШ
Лаб
ДомР
Демо
Guided
Remote
Физика
Mapping of PhET and IBDP Physics Jaya Ramchandani ВШ Друго Физика
PhET Simulations Aligned for AP Physics C Roberta Tanner ВШ Друго Физика
Line of best fit activity Dave Dalton ВШ Лаб
ДомР
Математика
Moteur en PhET Bernard Lacour Друго Лаб Физика
커브 핏팅 SIM 사용 설명서 Wha Kuk Lee ВШ
ДД-Нап
ДД-Вовед
ДомР
Демо
Лаб
Хемија
Математика
Географија
Физика
Longitud de un péndulo y su periodo. Denis Salazar ДД-Вовед
СШ
ВШ
Лаб
Guided
ДомР
Демо
Математика
Физика

Јазик Download or Run Совети
Албански Сите shqip Download Run now Përshtatja e Lakores
Англиски Сите English Download Run now Curve Fitting
Арапски Сите العربية Download Run now توفيق المنحنى
Арапски (Саудиска Арабија) Сите العربية (السعودية) Download Run now توفيق المنحنى
Африкански Сите Afrikaans Download Run now Krommepassing
Баскијски Сите Euskara Download Run now Doiketa-kurba
Босански Сите Bosanski Download Run now Interpolаcijа podаtаkа polinomom (krivom)
Виетнамски Сите Tiếng Việt Download Run now Vẽ đồ thị theo thực nghiệm
Германски Сите Deutsch Download Run now Trendlinien anpassen
Грузиски Сите ქართული Download Run now მრუდის მორგება
Грчки Сите Ελληνικά Download Run now Προσαρμογή καμπύλης
Дански Сите Dansk Download Run now Kurvetilpasning
Естонски Сите Eesti Download Run now Graafikul olevate punktide sobitamine
Индонезиски Сите Bahasa Indonesia Download Run now Mengepas Kurva
Италијански Сите italiano Download Run now curve-fitting
Јапонски Сите 日本語 Download Run now 曲線あてはめ
Казахстански Сите Kazakh Download Run now Формуларды сайлау
Каталонски Сите català Download Run now Ajust de corbes
Кинески - Поедноставен Сите 中文 (中国) Download Run now 曲线拟合
Кинески - Традиционален Сите 中文 (台灣) Download Run now Curve Fitting 曲線配適
Корејски Сите 한국어 Download Run now 커브 핏팅
Монголски Сите Монгол (Монгол) Download Run now Муруйд Дөхөлт хийх
Норвешки Бокмол Сите Norsk bokmål Download Run now Kurvetilpasning
Норвешки Ниноршк Сите Norwegian Nynorsk Download Run now Kurvetilpassing
Персиски Сите فارسی Download Run now انطباق منحني
Полски Сите polski Download Run now Krzywa dopasowania
Португалски (Бразил) Сите português (Brasil) Download Run now curve-fitting
Словачки Сите Slovenčina Download Run now Aproximácia krivky
Словенечки Сите Slovenščina Download Run now Prilagajanje krivulje
Српски Сите Српски Download Run now Интерполација података полиномом (кривом)
Туркменистански Сите Turkmen Download Run now Egri çyzygy gabat getirmek (approksimasiýa)
Турски Сите Türkçe Download Run now Uygun Eğriyi Çıkarmak
Унгарски Сите magyar Download Run now Görbeillesztés
Фински Сите suomi Download Run now Käyrän sovitus mittausarvoihin
Француски Сите français Download Run now Ajustement des courbes
Хебрејски Сите עברית Download Run now התאמת עקומות
Холандски Сите Nederlands Download Run now Functie van een grafiek bepalen
Хрватски Сите hrvatski Download Run now Prilagodba podataka polinomom
Шпански Сите español Download Run now Ajustando la Curva Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Мексико) Сите español (México) Download Run now Ajustando la Curva Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Перу) Сите español (Perú) Download Run now Ajustando la Curva

Windows Macintosh Linux
Microsoft Windows
XP/Vista/7/8.1/10
Macromedia Flash 9 or later
OS X 10.9.5 or later
Macromedia Flash 9 or later
Macromedia Flash 9 or later

Развоен Тим Библиотеки од трети лица Благодарност до
 • Michael Dubson (developer/lead)
 • Trish Loeblein