Концентрација

Концентрација Слика од екранот Превземи Вградување
 • Раствор
 • Концентрација
 • Моларност
HTML5 Badge Вратете се на HTML5 верзијата

Теми

 • Раствор
 • Концентрација
 • Моларност
 • Молови
 • Волумен
 • Заситеност
 • Растворливост

Опис

Гледајте како вашиот раствор ја менуваа бојата како што се мешаат хемикалиите со вода. Потоа проверете ја моларноста со мерач на концентрацијата. Кои се сите начини со кои можете да ја менувате концентрацијата на вашиот раствор? Менувајте ги растворите за да се споредат различните хемикалии и дознајте колку концентриран може да биде пред да се засити!

Примери за целите на учење

 • Опишете ги односите меѓу волуменот и количина на растворливата супстанца во концентрацијата на растворот
 • Објаснете го квалитативно односот помеѓу бојата на растворот и концентрацијата
 • Предвиди и објасни како ќе се промени концентрација на растворот со додавање или отстранување на: вода, растворливата супстанца, и / или растворувач
 • Направете постапката за креирање на раствор со дадена концентрација
 • Утврдете кога растворот е заситен и да се предвиди како ќе се промени концентрација со додавање или отстранување на: вода,растворливата супстанца, и / или растворувач
Верзија 1.02

Совети за наставници

Преземи совети за наставници во PDF Преглед на контроли во симулациите, поедноставувања на моделот и увид во размислувањето на учениците ( PDF ).

Активности поднесени од наставниците

Concentration - Clicker Questions A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Yuen-ying Carpenter, Robert Parson, Trish Loeblein ДД-Вовед MC Хемија
Investigation of a Solution’s Color (Qualitative) - Guided Inquiry Activity A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Ted Clark, Julia Chamberlain ДД-Вовед Guided Хемија
Concentration - Interactive Lecture Demonstration A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Robert Parson, Trish Loeblein ДД-Вовед Демо Хемија
Saturated Solutions - Interactive Lecture Demonstration A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Ted Clark, Julia Chamberlain ДД-Вовед Демо Хемија
How do PhET simulations fit in my middle school program? Овој прилог дизајниран од PhET. Sarah Borenstein СШ Друго Физика
Географија
Хемија
Биологија
PhET Sims Aligned to the Chemistry Curriculum Овој прилог дизајниран од PhET. Julia Chamberlain ДД-Вовед
ВШ
Друго Хемија
Concentratie PhET Floor van Marsbergen СШ Лаб Хемија
MS and HS TEK to Sim Alignment Elyse Zimmer СШ
ВШ
Друго Физика
Хемија
Биологија
NGSS Simulation Alignment/Correlation Matthew Huffine K-5
ВШ
ДД-Вовед
СШ
Демо
Друго
Друго
Concentration Digital Curriculum Marisa K-5 Лаб
Concentration Umberto Cannella ВШ
СШ
ДомР
Лаб
Guided
Хемија
Συγκέντρωση διαλύματος Konstantina Malamou ВШ Демо
Лаб
Guided
ДомР
Хемија
concentrazione e saturazione Daniela Leone СШ Лаб
Guided
Хемија
농도 SIM 사용지침서 이화국(Wha Kuk Lee) СШ
ВШ
Друго
Лаб
Биологија
Хемија
Trabalho em grupo: Diluição Adriano Pires de Lemos ВШ Guided Хемија
Concentração Suyanne do Nacimento Almeida, Caroline de Goes Sampaio, Maria Cleide da Silva Barroso ВШ Друго Хемија
Solubilidad Antonio Gildardo Guerrero Cervantes ВШ Discuss
Демо
Guided
Лаб
MC
Биологија
Математика
Физика
Хемија
soluciones químicas Katy Paola Pérez Palencia, Julio César Páez García СШ
ВШ
Лаб
Guided
Хемија
Биологија
Modifiquemos la concentración de una solución Oscar David Avila Ballesteros СШ Лаб Хемија
Practica Virtual BARDO EFRAIN MACIAS CABRERA СШ Лаб Хемија

Јазик Download or Run Совети
Англиски Сите English Download Run now Concentration
Арапски Сите العربية Download Run now التركيز
Баскијски Сите Euskara Download Run now Kontzentrazioa
Босански Сите Bosanski Download Run now Koncentracija
Бугарски Сите български Download Run now Концентрация
Виетнамски Сите Tiếng Việt Download Run now Nồng độ
Галициски Сите Gallegan Download Run now Concentración
Германски Сите Deutsch Download Run now Konzentration
Грузиски Сите ქართული Download Run now კონცენტრაცია
Грчки Сите Ελληνικά Download Run now Συγκέντρωση
Дански Сите Dansk Download Run now Koncentration
Индонезиски Сите Bahasa Indonesia Download Run now Konsentrasi
Италијански Сите italiano Download Run now Concentrazione
Јапонски Сите 日本語 Download Run now 濃度
Казахстански Сите Kazakh Download Run now Шоғырлану
Кинески - Поедноставен Сите 中文 (中国) Download Run now 浓度
Кинески - Традиционален Сите 中文 (台灣) Download Run now Concentration 濃度
Корејски Сите 한국어 Download Run now 농도
Марати Сите मराठी Download Run now संहती
Норвешки Бокмол Сите Norsk bokmål Download Run now Konsentrasjon
Персиски Сите فارسی Download Run now غلظت
Полски Сите polski Download Run now Stężenia
Португалски (Бразил) Сите português (Brasil) Download Run now Concentração
Руски Сите русский Download Run now Концентрация
Словачки Сите Slovenčina Download Run now Koncentrácia
Српски Сите Српски Download Run now Концентрација
Тајландски Сите ไทย Download Run now ความเข้นข้น
Тамилски Сите Tamil Download Run now செறிவு
Туркменистански Сите Turkmen Download Run now Konsentrasiýa
Турски Сите Türkçe Download Run now Konsantrasyon (Derişim)
Унгарски Сите magyar Download Run now Koncentráció
Француски Сите français Download Run now Concentration
Хебрејски Сите עברית Download Run now ריכוז
Холандски Сите Nederlands Download Run now Concentratie
Чешки Сите čeština Download Run now Látková koncentrace
Шведски Сите svenska Download Run now Koncentration
Шпански Сите español Download Run now Concentración
Шпански (Мексико) Сите español (México) Download Run now Concentración
Шпански (Перу) Сите español (Perú) Download Run now Concentración

Windows Macintosh Linux
Microsoft Windows
XP/Vista/7/8.1/10
Latest version of Java
OS X 10.9.5 or later
Latest version of Java
Latest version of Java

Развоен Тим Библиотеки од трети лица Благодарност до
 • Julia Chamberlain (lead)
 • Chris Malley (developer)
 • Kelly Lancaster
 • Emily B. Moore
 • Kathy Perkins
 • Piccolo2D