Зрачење на црно тело

Зрачење на црно тело Слика од екранот Превземи Вградување
 • Црно тело
 • Planck's Law
 • Wien's Law
HTML5 Badge Вратете се на HTML5 верзијата

Теми

 • Црно тело
 • Planck's Law
 • Wien's Law
 • Electromagnetic Radiation
 • Квантна механика
 • Астрономија

Опис

Како функционира црно-тело спектарот на сонцето во споредба со видливата светлина? Дознај повеќе за црно-тело спектарот на сонцето, сијалица, фурна, и на земјата. Прилагоди ја температурата за да ја видиш бранова должина и интензитетот на промени на спектарот. Погледни ја бојата од врвот на спектралната крива.

Примери за целите на учење

 • Опиши што се случува со црно-тело спектарот ако се зголеми температурата. Што се случува со обликот на кривата и на врвот на оваа крива?
 • Што се случува со црно-тело спектарот ако да се намали температурата?
 • Поставување на температурата на сијалицата на(околу 3000K). Врз основа на овие информации, дали светилките се ефикасни? Зошто светилки се топли
 • Замислете дека гледате 2 топли, блескави објекти - едниот е блескаво портокалов, а другиот е блескаво син. Кој е потопол?
Верзија 2.02

Совети за наставници

Преземи совети за наставници во PDF Преглед на контроли во симулациите, поедноставувања на моделот и увид во размислувањето на учениците ( PDF ).

Активности поднесени од наставниците

Visualization and Visual Illusions SIM Homework A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Kathy Perkins, Carl Wieman ДД-Вовед ДомР Физика
Blackbody Radiation and Wien's Law A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Michael Pennisi ВШ Лаб Физика
How do PhET simulations fit in my middle school program? Овој прилог дизајниран од PhET. Sarah Borenstein СШ Друго Хемија
Биологија
Физика
Географија
PhET Sims Aligned to the Chemistry Curriculum Овој прилог дизајниран од PhET. Julia Chamberlain ДД-Вовед
ВШ
Друго Хемија
Blackbody Spectrum & Lasers Simulations Homework Овој прилог дизајниран од PhET. Kathy Perkins, Carl Wieman ДД-Вовед
ВШ
ДомР Физика
Blackbody Spectrum Simulation Homework Овој прилог дизајниран од PhET. Kathy Perkins, Carl Wieman ДД-Вовед
ДД-Нап
ДомР Физика
MS and HS TEK to Sim Alignment Elyse Zimmer ВШ
СШ
Друго Физика
Биологија
Хемија
Mapping of PhET and IBDP Physics Jaya Ramchandani ВШ Друго Физика
Temperature and Radiation Activity Dorian McIntire ДД-Вовед
ВШ
ДомР
Лаб
Астрономија
Физика
Друго
Temperature and Luminosity of Stars: Wein's Law and the Stephan Boltzmann Law Rhoda Berenson ДД-Вовед Лаб Астрономија
Blackbody Radiation updated from Michael P. michael marty ВШ Демо
Лаб
Black Body Radiation: Seeking Patterns in Data Sets Roberto Marrero ВШ Лаб Хемија
Solar Astronomy Mark Kelly ВШ Лаб
ДомР
Астрономија
Blackbody Spectrum Curt Miller ВШ Лаб Физика
흑체 스펙트럼 SIM 사용지침서 이화국(Wha Kuk Lee) СШ
ВШ
Демо
Лаб
Географија
Хемија
Физика
Астрономија
Ley de Wien y de Stephan-Boltzmann José Saldaña ДД-Вовед
ВШ
Лаб Физика
Астрономија

Јазик Download or Run Совети
Англиски Сите English Download Run now Blackbody Spectrum
Арапски Сите العربية Download Run now طيف الجسم المظلم
Африкански Сите Afrikaans Download Run now Swartliggaamstraling Spektrum
Баскијски Сите Euskara Download Run now Gorputz beltzaren espektroa
Беларуски Сите беларускі Download Run now Спектр абсалютна чорнага цела
Босански Сите Bosanski Download Run now ZRAČENJE CRNOG TIJELA
Виетнамски Сите Tiếng Việt Download Run now Quang phổ của vật đen
Галициски Сите Gallegan Download Run now Espectro do Corpo Negro
Германски Сите Deutsch Download Run now Spektrum eines Schwarzen Strahlers
Грчки Сите Ελληνικά Download Run now Φάσμα μελανού σώματος
Дански Сите Dansk Download Run now Farvesammensætning
Естонски Сите Eesti Download Run now Mustkiirguri spekter
Индонезиски Сите Bahasa Indonesia Download Run now Spektrum Benda hitam
Италијански Сите italiano Download Run now Spettro del corpo nero
Јапонски Сите 日本語 Download Run now 黒体のスペクトル(Blackbody Spectrum)
Казахстански Сите Kazakh Download Run now Қара дене спектрі
Каннада Сите Kannada Download Run now blackbody-spectrum
Каталонски Сите català Download Run now Espectre del Cos Negre
Кинески - Поедноставен Сите 中文 (中国) Download Run now 黑体辐射
Кинески - Традиционален Сите 中文 (台灣) Download Run now 黑體幅射光譜
Кмерски Сите Khmer Download Run now ស្ប៉ិច Blackbody
Корејски Сите 한국어 Download Run now 흑체 스펙트럼
Марати Сите मराठी Download Run now कृष्णिका वर्णपंक्ती
Монголски Сите Монгол (Монгол) Download Run now Хар биеийн Спектор
Персиски Сите فارسی Download Run now طیف جسم سیاه
Полски Сите polski Download Run now Spektrum ciała doskonale czarnego
Португалски Сите português Download Run now Radiação do Corpo Negro
Португалски (Бразил) Сите português (Brasil) Download Run now blackbody-spectrum
Словачки Сите Slovenčina Download Run now Žiarenie čierneho telesa
Словенечки Сите Slovenščina Download Run now Spekter črnega telesa
Српски Сите Српски Download Run now Зрачење црног тела
Тајландски Сите ไทย Download Run now การแผ่รังสีของวัตถุดำ
Туркменистански Сите Turkmen Download Run now Gara jisimiň spektry
Турски Сите Türkçe Download Run now siyah cisim ışıması
Унгарски Сите magyar Download Run now Hőmérsékleti sugárzás spektruma
Фински Сите suomi Download Run now Mustan kappaleen säteilyn spektri
Француски Сите français Download Run now Spectre du corps noir
Хебрејски Сите עברית Download Run now ספטרום של גוף שחור
Холандски Сите Nederlands Download Run now zwarte straler
Хрватски Сите hrvatski Download Run now Zračenje crnog tijela
Чешки Сите čeština Download Run now Spektrum černého tělesa
Шведски Сите svenska Download Run now Svartkroppsspektrum
Шпански Сите español Download Run now Espectro del Cuerpo Negro
Шпански (Мексико) Сите español (México) Download Run now Espectro del Cuerpo Negro
Шпански (Перу) Сите español (Perú) Download Run now Espectro del Cuerpo Negro

Windows Macintosh Linux
Microsoft Windows
XP/Vista/7/8.1/10
Macromedia Flash 9 or later
OS X 10.9.5 or later
Macromedia Flash 9 or later
Macromedia Flash 9 or later

Развоен Тим Библиотеки од трети лица Благодарност до
 • Michael Dubson (developer/lead)
 • Kathy Perkins
 • Interviewer: Wendy Adams