Ламбер-Беров закон (Lambert-Beer)

Ламбер-Беров закон (Lambert-Beer) Слика од екранот Превземи Вградување
 • Биров закон
 • Раствор
 • Концентрација
HTML5 Badge Вратете се на HTML5 верзијата

Теми

 • Биров закон
 • Раствор
 • Концентрација
 • Моларност
 • Светлина
 • Апсорпција
 • Пропустливост
 • Спектрофотометрија

Опис

"Подебело стакло, потемен пијалак, толку помалку светлината која поминува." Направи шарени концентрирани и разредени раствори и истражи колку светлина тие апсорбираат и пренесуваат со користење на виртуелен спектрофотометар!

Примери за целите на учење

 • Опишете ги односите меѓу волуменот и количина на растворливата супстанца во концентрацијата на растворот
 • Објаснете го квалитативно односот помеѓу бојата на растворот и концентрацијата
 • Предвиди и објасни како ќе се промени концентрација на растворот со додавање или отстранување на: вода, растворливата супстанца, и / или растворувач
 • Пресметување на концентрацијата на растворите во единиците на моларност(mol / L)
 • Направете постапката за креирање на раствор со дадена концентрација
 • Утврдете кога растворот е заситен и да се предвиди како ќе се промени концентрација со додавање или отстранување на: вода,растворливата супстанца, и / или растворувач
 • Опишете го односот меѓу концентрацијата на растворот и интензитетот на светлината која се апсорбира / пренесува
 • Опишете го односот меѓу апсорпцијата, моларна апсорбивност, должината на патот и концентрација во Законот за Beer
 • Предвидете како интензитетот на светлината се апсорбира / пренесува ќе се промени со промените во типот на растворот, концентрацијата на растворот, ширина на садот, извор на светлина, и објасни зошто
Верзија 1.02

Совети за наставници

Преземи совети за наставници во PDF Преглед на контроли во симулациите, поедноставувања на моделот и увид во размислувањето на учениците ( PDF ).

Активности поднесени од наставниците

Beer's Law Lab - Guided Inquiry Activity A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Susan Hendrickson, Julia Chamberlain ДД-Вовед Лаб
Guided
Remote
Хемија
Investigation of a Solution’s Color (Qualitative and Quantitative) - Guided Inquiry Activity A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Ted Clark, Julia Chamberlain ДД-Вовед Guided Хемија
Beer's Law Warm-Up A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Julia Chamberlain ВШ
ДД-Вовед
ДомР Хемија
Investigación del color de una solución (cualitativa y cuantitativa) - Actividad de consulta guiada A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Ted Clark, Julia Chamberlain (Traducción de Mayra Tavares) ДД-Вовед Guided Хемија
PhET Sims Aligned to the Chemistry Curriculum Овој прилог дизајниран од PhET. Julia Chamberlain ВШ
ДД-Вовед
Друго Хемија
How do PhET simulations fit in my middle school program? Овој прилог дизајниран од PhET. Sarah Borenstein СШ Друго Хемија
Биологија
Физика
Географија
MS and HS TEK to Sim Alignment Elyse Zimmer СШ
ВШ
Друго Физика
Биологија
Хемија
Light and Atoms Lyric Portwood ДД-Вовед
ВШ
Guided
Лаб
Друго
Физика
Хемија
Beer의 법칙 사용지침서(User Manual) 이화국(Wha Kuk Lee) Друго Друго
Beer's Law Lab: Introduction to Beer's Law Joel Barthel ДД-Вовед
ВШ
Лаб Друго
Хемија

Јазик Download or Run Совети
Англиски Сите English Download Run now Beer's Law Lab
Арапски Сите العربية Download Run now قانون بير
Баскијски Сите Euskara Download Run now Beer-en Legea
Босански Сите Bosanski Download Run now Lаmber-Berov zаkon (Lambert-Beer)
Бугарски Сите български Download Run now Закон на Беер
Виетнамски Сите Tiếng Việt Download Run now Phòng thí nghiệm Định luật Beer
Галициски Сите Gallegan Download Run now Lab Lei de Beer
Германски Сите Deutsch Download Run now Lambert-Beer-Labor
Грузиски Сите ქართული Download Run now ფოტოკოლორიმეტრიის ლაბორატორია
Грчки Сите Ελληνικά Download Run now Εργαστήριο του Νόμου του Beer
Дански Сите Dansk Download Run now Beers lovlaboratorium
Индонезиски Сите Bahasa Indonesia Download Run now Hukum Beer
Италијански Сите italiano Download Run now Esperienza della Legge di Beer
Јапонски Сите 日本語 Download Run now ベールの法則実験室
Казахстански Сите Kazakh Download Run now Сыраның заңды зертханасы
Кинески - Поедноставен Сите 中文 (中国) Download Run now 比尔定律实验室
Кинески - Традиционален Сите 中文 (台灣) Download Run now 比爾定律 (Beer's Law) 實驗
Корејски Сите 한국어 Download Run now Beer 법칙 실험
Марати Сите मराठी Download Run now बिअर्स नियमाची प्रयोगशाळा
Норвешки Бокмол Сите Norsk bokmål Download Run now Beer's lov laboratorium
Персиски Сите فارسی Download Run now قانون آزمایشگاهی بیز
Полски Сите polski Download Run now Prawo Beera Lab
Португалски (Бразил) Сите português (Brasil) Download Run now Lab Lei de Beer
Руски Сите русский Download Run now Закон Бэра
Словачки Сите Slovenčina Download Run now Lambertov-Beerov zákon
Српски Сите Српски Download Run now Ламбер-Беров закон (Lambert-Beer)
Тајландски Сите ไทย Download Run now การทดลองกฎของเบียร์
Тамилски Сите Tamil Download Run now பீர் விதி ஆய்வகம்
Туркменистански Сите Turkmen Download Run now Ber kanuny
Турски Сите Türkçe Download Run now Beer Kanunu Deneyi
Унгарски Сите magyar Download Run now Lambert–Beer-labor
Француски Сите français Download Run now Loi de Beer-Lambert
Хебрејски Сите עברית Download Run now מעבדת חוק בר
Холандски Сите Nederlands Download Run now Wet van Beer - Lab
Чешки Сите čeština Download Run now Beerův zákon
Шведски Сите svenska Download Run now Beers lag laboration
Шпански Сите español Download Run now Laboratorio de la Ley de Beer
Шпански (Мексико) Сите español (México) Download Run now Laboratorio de la Ley de Beer
Шпански (Перу) Сите español (Perú) Download Run now Laboratorio de la Ley de Beer

Windows Macintosh Linux
Microsoft Windows
XP/Vista/7/8.1/10
Latest version of Java
OS X 10.9.5 or later
Latest version of Java
Latest version of Java

Развоен Тим Библиотеки од трети лица Благодарност до
 • Julia Chamberlain (lead)
 • Chris Malley (developer)
 • Kelly Lancaster
 • Emily B. Moore
 • Kathy Perkins
 • Piccolo2D
 • Jeffrey Bodwin
 • Molly Larsen