КИСЕЛО-БАЗНИ РАСТВОРИ

КИСЕЛО-БАЗНИ РАСТВОРИ Слика од екранот Превземи Вградување
 • Киселини
 • Бази
 • Раствор
HTML5 Badge Вратете се на HTML5 верзијата

Теми

 • Киселини
 • Бази
 • Раствор
 • Рамнотежа

Опис

Како се разликуваат силни и слаби киселини ? Користете лабораториски алатки на вашиот компјутер за да дознаете! Натопи хартија од пробата за мерење на pH вредност, или да се стават електроди за мерење на спроводливост. Потоа гледајте како концентрација и сила да влијае pH вредноста. Може ли една слаба киселина да има исто pH како силна киселина?

Примери за целите на учење

 • Дадени се киселини или бази со истата концентрација, да се разбере силата на киселината и базата од страна на: 1. Во врска со силата на киселина или база на степенот до кој тој дисоцира во вода 2. Идентификување на сите други молекули и јони кои се присутни во одредена киселина или база. 3.Споредување на релативната концентрација на молекули и јони во слаби наспроти силни киселини (или бази). 4.Опишувајќи ги сличностите и разликите меѓу силни киселини и слаби киселини или силни бази и слаби бази
 • Демонстрира разбирање концентрацијата преку: 1.Опишување на сличностите и разликите меѓу концентрирани и разредени раствори. 2.Споредба на концентрациите на сите молекули и јони во концентрирана наспроти разредена киселина или база
 • Користејки ја силата на киселината или базата и концентрацијата , со цел да: 1.Опише со зборови и слики (графици или молекуларна цртежи) што значи тоа ако имаш: Концентриран раствор од слаба киселина (или база) или Концентриран раствор на силна киселина (или база) и други комбинации. 2. Испита различните комбинации на сила / концентрации кои резултираат со исти рН вредности.
 • Опишете како најчестите алатки (pH метар, спроводливост, pH хартија) ќе помогне во идентификацијата дали е киселина или база и силен или слаб и концентрирани или разреден раствор.
Верзија 1.03

Совети за наставници

Преземи совети за наставници во PDF Преглед на контроли во симулациите, поедноставувања на моделот и увид во размислувањето на учениците ( PDF ).

Активности поднесени од наставниците

Acid Base Solutions - Concentration and Strength A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
ДомР
Remote
Лаб
Хемија
Concept questions for Physics using PhET (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
MC Физика
Using PhET in High School Chemistry- all my activities in pdf A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
ДомР
Лаб
Демо
Хемија
Concept Questions for Chemistry using PhET A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein СШ
ДД-Вовед
ВШ
MC Хемија
Acid Concentration and Strength Investigation A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Julia Chamberlain, Susan Hendrickson ВШ
ДД-Вовед
Guided
ДомР
Хемија
Strong and Weak Acids A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Kelly Lancaster, Laurie Langdon ВШ
ДД-Вовед
КП
Лаб
ДомР
Хемија
Acid-Base Macro Particulate Symbolic A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Ted Clark ДД-Вовед
ВШ
ДомР
Друго
Хемија
How do PhET simulations fit in my middle school program? Овој прилог дизајниран од PhET. Sarah Borenstein СШ Друго Биологија
Географија
Физика
Хемија
PhET Sims Aligned to the Chemistry Curriculum Овој прилог дизајниран од PhET. Julia Chamberlain ДД-Вовед
ВШ
Друго Хемија
MS and HS TEK to Sim Alignment Elyse Zimmer СШ
ВШ
Друго Биологија
Физика
Хемија
NGSS Simulation Alignment/Correlation Matthew Huffine K-5
СШ
ВШ
ДД-Вовед
Демо
Друго
Друго
Acid-Base Discovery (ICP/Physical Science Level) S. Mitchell ВШ Лаб Хемија
acidity PH and its influance on amino acids residual and on proteins Nurit Hechel ВШ Guided Биологија
pH ASAM BASA dwi sulistyorini СШ Guided Хемија
Acidi e Basi Laura Bianca Condorelli ВШ ДомР
Лаб
Guided
Хемија
산-염기 용액 SIM 사용지침서 이화국(Wha Kuk Lee) ВШ
ДД-Вовед
Лаб
Демо
Физика
Биологија
Хемија
EXERCÍCIO DE VERIFICAÇÃO DE CARACTERÍSTICAS ÁCIDO Marcelo Guerra СШ Discuss
ДомР
Хемија
EXERCÍCIO DE VERIFICAÇÃO DE CARACTERÍSTICAS ÁCIDO Marcelo Guerra СШ Discuss
ДомР
Хемија
Acid_Base_Investigation_PT Luís Gaspar ВШ Guided
Лаб
Хемија

Јазик Download or Run Совети
Kurdish (Turkey) Сите Kurdish (Turkey) Download Run now Gîraveyên Asîd-Baz
Албански Сите shqip Download Run now Tretësirat acido-bazike
Амхарички Сите Amharic Download Run now የአሲድ እና ቤዝ ውህዶች
Англиски Сите English Download Run now Acid-Base Solutions
Арапски Сите العربية Download Run now محاليل حمض-قاعدة
Баскијски Сите Euskara Download Run now Azido-base Soluzioak
Босански Сите Bosanski Download Run now KISELO-BAZNI RASTVORI
Виетнамски Сите Tiếng Việt Download Run now Dung dịch Acid-Base
Галициски Сите Gallegan Download Run now Disolucións Ácido-Base
Германски Сите Deutsch Download Run now Säure-Base Lösungen
Грузиски Сите ქართული Download Run now მჟავა და ტუტე ხსნარები
Грчки Сите Ελληνικά Download Run now Διαλύματα Οξέων-Βάσεων
Дански Сите Dansk Download Run now Syre-Base opløsninger
Естонски Сите Eesti Download Run now Happe-aluse lahused
Индонезиски Сите Bahasa Indonesia Download Run now Larutan Asam-Basa
Италијански Сите italiano Download Run now Soluzioni acido-base
Јапонски Сите 日本語 Download Run now 酸・塩基の水溶液と電離
Казахстански Сите Kazakh Download Run now басындағы танымдыр
Каталонски Сите català Download Run now Solucions àcid-base
Кинески - Поедноставен Сите 中文 (中国) Download Run now Acid-Base Solutions 酸碱溶液
Кинески - Традиционален Сите 中文 (台灣) Download Run now 酸鹼溶液
Кмерски Сите Khmer Download Run now សូលុយស្យុង​អាស៊ីត-បាស
Корејски Сите 한국어 Download Run now 산-염기 용액
Лао Сите Lao Download Run now ສານລະລາຍກົດ-ເບດສ
Марати Сите मराठी Download Run now आम्ल-आम्लारी द्रावण
Норвешки Бокмол Сите Norsk bokmål Download Run now Syre/base-løsning
Персиски Сите فارسی Download Run now محلول اسيد و باز
Полски Сите polski Download Run now Kwasowość i zasadowość roztworów
Португалски Сите português Download Run now Solução ácido-base
Португалски (Бразил) Сите português (Brasil) Download Run now Soluções ácido-base
Романски Сите română Download Run now Soluții acido-bazice
Руски Сите русский Download Run now Кислотно-щелочные растворы
Синхалски Сите Sinhalese Download Run now අම්ල-භෂ්ම ද්‍රාවණ
Словачки Сите Slovenčina Download Run now Kyslé a zásadité roztoky
Словенечки Сите Slovenščina Download Run now Kisle in bazične raztopine
Српски Сите Српски Download Run now КИСЕЛО-БАЗНИ РАСТВОРИ
Тајландски Сите ไทย Download Run now สารละลายกรด-เบส
Тамилски Сите Tamil Download Run now அமிலக்கார கரைசல்கள்
Туркменистански Сите Turkmen Download Run now Kislota-aşgar erginleri
Турски Сите Türkçe Download Run now Asit-Baz Çözeltisi
Унгарски Сите magyar Download Run now Sav-bázis oldatok
Фински Сите suomi Download Run now Happo-emäs-liuokset
Француски Сите français Download Run now Solutions Acido-basiques
Хебрејски Сите עברית Download Run now תמיסות חומצה-בסיס
Холандски Сите Nederlands Download Run now Zuur-Base oplossingen
Чешки Сите čeština Download Run now Acidobazický roztok
Шведски Сите svenska Download Run now Syra-Bas-lösningar
Шпански Сите español Download Run now Soluciones Ácido-Base
Шпански (Мексико) Сите español (México) Download Run now Soluciones Ácido-Base
Шпански (Перу) Сите español (Perú) Download Run now Soluciones de Ácido-Base

Windows Macintosh Linux
Microsoft Windows
XP/Vista/7/8.1/10
Latest version of Java
OS X 10.9.5 or later
Latest version of Java
Latest version of Java

Развоен Тим Библиотеки од трети лица Благодарност до
 • Kelly Lancaster (lead)
 • Chris Malley (developer)
 • Patricia Loeblein
 • Robert Parson
 • Kathy Perkins
 • Piccolo2D