ФУРИОВА СИНТЕЗА -ПРАВЕЊЕ НА БРАНОВИ

ФУРИОВА СИНТЕЗА -ПРАВЕЊЕ НА БРАНОВИ Слика од екранот
Browser-Compatible Version
 • Бранови
 • Синус
 • Косинус
Java via CheerpJ: We've partnered with Leaning Technologies to allow our Java sims to run in a browser.
This sim is not compatible with iPads.
Java Version: Supports offline use and offers improved performance.

Теми

 • Бранови
 • Синус
 • Косинус

Опис

Научете како да направите бранови на сите различни форми со додавање синус или косинус . Направете бранови во просторот и време и да се измери нивната бранова должина и периоди. Погледнете како промената на амплитудите на различни хармоници ќе го промени на брановите. Споредете различни математички изрази за вашите бранови.

Примери за целите на учење

 • Објаснете како да додадете квалитативно синус и косинус да произведуваат периодични произволни функции.
 • Забележете дека секоја компонента на Фурие одговара на синусоидален бран со различна бранова должина или период.
 • Запамтете ги едноставните функциите меѓу Фуриев просторот и реалниот простор.
 • Опишете звуците во однос на синусоидалните бранови.
 • Опишете ја разликата меѓу бранови во простор и време во бранови.
 • Забележете дека бранова должина и период не одговараат на специфичните точки на графикот, но укажуваат на должината / времето помеѓу две последователни падови, врвови, или било кои други соодветни точки.
 • Станете фамилијарни со разновидни математички нотации за пишување Фурие трансформира, и поврзетеја математиката на интуитивен начин со слика на бранови форми.
 • Определете кои аспекти на графиконот на бранот е опишан секој од симболите ламбда, Т, К, омега, и Н.
 • Забележете дека ламбда & Т и к & омега се аналогни, но не и исти.
 • Преведете ја равенката од збир нотација за проширена нотација.
 • Забележете дека ширината на еден бран пакет во позиција простор е обратно поврзан со ширина на бранот пакет во Фурие простор.
 • Објаснете како на Heisenberg принципот на несигурност резултаира од карактеристиките на брановите.
 • Забележете дека растојанието помеѓу Фурие компоненти е обратнопропорционално поврзан со растојанието меѓу брановите пакети, и дека континуираната дистрибуција на Фуриеви компоненти доведува до еден бранов пакет.
Верзија 3.06

Совети за наставници

Преземи совети за наставници во PDF Преглед на контроли во симулациите, поедноставувања на моделот и увид во размислувањето на учениците ( PDF ).

Активности поднесени од наставниците

Concept questions for Physics using PhET (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
MC Физика
Algebra-based Physics Semester one lessons, clicker questions, and schedule in pdf (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
Лаб
ДомР
Демо
Физика
Wave unit (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
Демо
Лаб
Физика
Wave clicker questions (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
КП Физика
Waves: Superposition (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
Лаб
КП
Математика
Физика
Wave Representations (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
Лаб Физика
Fourier Making Waves Game (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ Лаб Физика
Wave Modeling and Wave addition (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
Лаб Физика
How do PhET simulations fit in my middle school program? Овој прилог дизајниран од PhET. Sarah Borenstein СШ Друго Хемија
Физика
Географија
Биологија
Introduction to Fourier Analysis Овој прилог дизајниран од PhET. Sam McKagan, Kathy Perkins and Carl Wieman ДД-Нап
ДД-Вовед
ДомР Математика
Физика
MS and HS TEK to Sim Alignment Elyse Zimmer ВШ
СШ
Друго Физика
Биологија
Хемија
Mapping of PhET and IBDP Physics Jaya Ramchandani ВШ Друго Физика
Making use of the Sound Simulations Don Cameron ВШ Лаб Физика

Јазик Download or Run Совети
Албански Сите shqip Download Run now Analiza Furie: prodhimi i valëve
Амхарички Сите Amharic Download Run now አራትዮሽ፡ ሞገድ መስራት
Англиски Сите English Download Run now Fourier: Making Waves
Баскијски Сите Euskara Download Run now Fourier: Uhinak sortzen
Босански Сите Bosanski Download Run now FURIJE-OVA SINTEZA - PRAVLJENJE TALASA
Бугарски Сите български Download Run now Фурие: Получаване на вълни
Виетнамски Сите Tiếng Việt Download Run now Tổng hợp sóng
Германски Сите Deutsch Download Run now Wellen zusammensetzen nach FOURIER
Грчки Сите Ελληνικά Download Run now Fourier: Δημιουργία Κυμάτων
Дански Сите Dansk Download Run now Fourir: Bølgefremstilling
Естонски Сите Eesti Download Run now Fourier: Lainete tekitamine
Индонезиски Сите Bahasa Indonesia Download Run now Fourier : Mengkontruksi Gelombang
Италијански Сите italiano Download Run now Fourier: Costruire le onde
Јапонски Сите 日本語 Download Run now フーリエ級数展開:波の合成
Кинески - Поедноставен Сите 中文 (中国) Download Run now 傅里叶:生成波
Кинески - Традиционален Сите 中文 (台灣) Download Run now Fourier: Making Waves 傅力葉:與波共舞
Кмерски Сите Khmer Download Run now Fourier: ការបង្កើតរលក
Корејски Сите 한국어 Download Run now 푸리에: 파동 생성
Лао Сите Lao Download Run now ຟູເຍ້: ການເຮັດໃຫ້ຄື້ນຟອງ
Монголски Сите Монгол (Монгол) Download Run now Фурьей: Долгион хийх
Персиски Сите فارسی Download Run now تولید موج ها
Полски Сите polski Download Run now Fourier: Konstruowanie fal
Португалски Сите português Download Run now Séries de Fourier: Fazendo Ondas
Португалски (Бразил) Сите português (Brasil) Download Run now Fourier: Criando Ondas
Словачки Сите Slovenčina Download Run now Fourier: tvorenie vĺn
Српски Сите Српски Download Run now ФУРИЈЕ-ОВА СИНТЕЗА -ПРАВЉЕЊЕ ТАЛАСА
Туркменистански Сите Turkmen Download Run now Furýe: tolkun ýasamak
Турски Сите Türkçe Download Run now Fourier Serileri: Dalga Yapalım
Унгарски Сите magyar Download Run now Fourier: hullám-LEGO
Француски Сите français Download Run now Fourier: Création d'ondes
Хебрејски Сите עברית Download Run now פוריה: עושים גלים
Холандски Сите Nederlands Download Run now Boventonen
Хрватски Сите hrvatski Download Run now Kompozicija valova (Fourierova sinteza)
Шпански Сите español Download Run now Fourier: Fabricacion de Ondas Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Мексико) Сите español (México) Download Run now Fourier: Fabricacion de Ondas Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Перу) Сите español (Perú) Download Run now Fourier: Haciendo Ondas

Windows Macintosh Linux
Microsoft Windows
XP/Vista/7/8.1/10
Latest version of Java
OS X 10.9.5 or later
Latest version of Java
Latest version of Java

Развоен Тим Библиотеки од трети лица Благодарност до
 • Chris Malley (developer)
 • Sam McKagan (lead)
 • Carl Wieman
 • Interviewer: Danielle Harlow
 • Interviewer: Sam McKagan