Енергија во скејт-паркот: Основна верзија

Енергија во скејт-паркот: Основна верзија Слика од екранот Превземи Вградување
 • Конзервација на енергија
 • Кинетичка енергија
 • Потенцијална енергија
Java Logo Оригинални симулации и преводи

Теми

 • Конзервација на енергија
 • Кинетичка енергија
 • Потенцијална енергија
 • Термална енергија
 • Енергија
 • Триење

Опис

Дознај повеќе за конзервација на енергија со скејтер! Разгледајте ги различни патеки за да ја видите кинетичката енергија, потенцијалната енергија и триење додека тој се движи. Изгради свои патеки, рампи и скокови за скејтер.

Примери за целите на учење

 • Објаснете го концептот за конзервација на механичка енергија со користење на кинетичката енергија (KE) и ​​гравитационата потенцијална енергија (ПЕ).
 • Опишете како Графикот на Енергијата и Пита графиконот се поврзани со позицијата и брзината.
 • Објаснете како промена на масата на Скејтерот влијае на енергија. (Tab 1)
 • Објаснете како промената на Триењето на патеката влијае на енергијата. (Tab 2)
 • Предвиди ја позиција или проценката за брзина од Графикот на Енергијата и Пита графиконот.
 • Пресметате ја брзината или висината на една позиција од информациите од различна позиција.
 • Пресметајте KE и ПЕ во една позиција од информации од различна позиција.
 • Направете скејт парк користејќи ги концептите на механичката енергија и зачувување на енергијата.
Верзија 1.1.20

Совети за наставници

Преземи совети за наставници во PDF Преглед на контроли во симулациите, поедноставувања на моделот и увид во размислувањето на учениците ( PDF ).

Пример за видео

Ве молиме најавете се за да ги гледате видеата

Активности поднесени од наставниците

Energy Park Basics Mechanical Energy A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
СШ
Лаб
MC
Remote
Физика
Algebra-based Physics Semester one lessons, clicker questions, and schedule in pdf (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
ДомР
Демо
Лаб
Физика
Concept questions for Physics using PhET (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
MC Физика
Energy Skate Park-NGSS aligned HS A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. PhET NGSS 2014 Workgroup ВШ Лаб Физика
Energy Skate Park Basics - Clicker Questions A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein, Robert Parson ДД-Вовед MC Хемија
Energy Forms Clicker Questions A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Dr. Wendy Adams ДД-Вовед
СШ
ВШ
MC Физика
Energy Skate Park-NGSS aligned A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Sarah Borenstein СШ Лаб Физика
Energy Skate Park Basics Lesson A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. UTeach Middle School PhET Team СШ Лаб Физика
Alignment of PhET sims with NGSS Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein updated by Diana López СШ Друго Хемија
Географија
Физика
Биологија
How do PhET simulations fit in my middle school program? Овој прилог дизајниран од PhET. Sarah Borenstein СШ Друго Географија
Хемија
Физика
Биологија
SECUNDARIA: Alineación PhET con programas de la SEP México (2011 y 2017) Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López ВШ
СШ
Друго Физика
Хемија
Математика
Биологија
PREPARATORIA: Alineación de PhET con programas de la DGB México (2017) Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López ВШ
ДД-Вовед
Друго Хемија
Физика
Математика
PRIMARIA: Alineación con programas de la SEP México (2011 y 2017) Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López СШ
K-5
Discuss
Демо
Лаб
Guided
ДомР
Астрономија
Физика
Хемија
Математика
Hojas de trabajo y preguntas sobre Energía Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López СШ
ВШ
Discuss
MC
ДомР
Guided
Физика
Preguntas de razonamiento para todas las simulaciones HTML5 Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López K-5
Дипл
ДД-Нап
СШ
ВШ
ДД-Вовед
ДомР
Discuss
Хемија
Физика
Математика
Астрономија
Energia skate pista batean Diana López, Jaione Eizaguirreren itzulpena ВШ Guided Физика
大一物理引導式自我發現 (中文/英文): 能量與動量 Janet Chen (陳衫豫), Charity Grace White (白愛恩), Jonathon David White (白小明) ДД-Вовед Guided
Remote
Лаб
Физика
Kinetic and Potential Energy Nicole Ricci СШ Лаб
ДомР
Remote
Физика
conservation of mechanical energy hawra almazmi ДД-Вовед ДомР
Лаб
Физика
Conservation of Mechanical Energy El Mahdi Darouich СШ
ДД-Вовед
ВШ
Лаб
Remote
Guided
Физика
conservation of mechanical energy sara eid Дипл Remote
Лаб
Физика
Conservation of mechanical energy Sara Mohammed ДД-Вовед Лаб Физика
CONSERVATION OF MECHANICAL ENERGY Shatha ElAtrash ДД-Вовед Лаб Физика
Conservation of Mechanical Energy Afra Alshamsi ВШ
ДД-Вовед
Лаб
Remote
Физика
Conservation of Mechanical Energy Mansour Elbshari ДД-Вовед ДомР
Guided
Лаб
Физика
Conservation of Mechanical Energy (Lab Report) Ahmed S. Mahil, Dr.Mohammed Mansour ДД-Вовед
ВШ
ДД-Нап
Лаб
ДомР
Remote
Физика
Conservation Of Mechanical Energy Osamah Hussein ДД-Вовед Лаб Физика
PHETman David Wirth ВШ
ДД-Вовед
Remote
Guided
ДомР
Лаб
Физика
Conservation of mechanical energy. Mohammad Rahi ВШ
ДД-Вовед
Лаб Физика
Conservation of Mechanical Energy Moza alketbi ДД-Вовед ДомР
Лаб
Физика
Energy Simulation Lab - Skate Park Jamie Ballard СШ
ВШ
ДомР
Лаб
Remote
Guided
Физика
Guided Discovery (Chinese/English) for Freshman University Physics: 3. Energy & Momentum Janet Chen (陳衫豫), Aien Charity Grace White (白愛恩), Jonathon David White (白小明) ДД-Вовед Remote
Guided
Лаб
Физика
Conservation Of Mechanical Energy Mohammad Khan ДД-Вовед Лаб Физика
Conservative and non-conservative forces Osama Abdulghani ДД-Вовед Лаб Физика
Conversation of Mechenical Energy Haya alzaben Дипл Remote
Лаб
Физика
Energy Skate Park: Basics Ghadeer Abdulla A Almahwity ДД-Вовед Друго
Лаб
Guided
ДомР
Физика
MS and HS TEK to Sim Alignment Elyse Zimmer ВШ
СШ
Друго Хемија
Биологија
Физика
Lab Experiment Mohammad Mansour ДД-Вовед
ВШ
Remote
Лаб
Физика
Kinetic, Potential and Total Energy: Claim, Evidence, Reasoning Ann Baxley СШ
ВШ
Guided
Друго
Физика
Atividade Energia Mecânica gamificada Darkson F. Costa; José M. V. Gomes; Gilvandenys L. Sales. СШ
ДД-Вовед
Дипл
ВШ
Guided
Демо
Лаб
ДомР
Физика
Skate Park Phet- Science 8 and ACC Science 8 Erin Curtis СШ Guided Физика
Mapping of PhET and IBDP Physics Jaya Ramchandani ВШ Друго Физика
Energy Skate Park Student Simulation Fred Salamone СШ
K-5
Лаб
Discuss
ДомР
Guided
Физика
PhET Simulations Aligned for AP Physics C Roberta Tanner ВШ Друго Физика
Energy Skate Park Basics Student Guide [HTML] William Hedden & Jackie Esler СШ
ВШ
Лаб Физика
Energy Park SK Gupta, Chaithra Navada, Sanjana Acharya ВШ Лаб Физика
Qualitative Introduction to Energy Steve Banasiak СШ
ВШ
Лаб Физика
Conservation of Energy Exploration with Skatepark Physics Linda Ryan ВШ
СШ
ДомР
Guided
Физика
Energy Skate Park Formal Lab Ashley Webb ВШ
ДД-Вовед
Лаб
ДомР
Физика
Математика
Energy Skate Park Lab nikki schreiber СШ
K-5
Лаб Физика
Energy Skatepark! Jamie Schoenberger СШ Guided
Лаб
Физика
Phet Skate Park Inquiry Lab and Graphical Modelling Activity Briana Clarke СШ Guided
Лаб
ДомР
Физика
Energy Park SK Gupta, Chaithra Navada, Sanjana Acharya, Vaibhav Gupta ВШ Лаб Физика
Energia cinetica e potenziale Daniela Leone СШ Guided
Лаб
Физика
Mecânica (Atividades) nos OA's do PhET Artur Araújo Cavalcante e Gilvandenys Leite Sales ДД-Вовед
ВШ
Дипл
Друго
СШ
ДомР
Лаб
Друго
Guided
Демо
Discuss
Физика
Друго
Географија
Energia Mecânica no Energy Skate Park: Basics (HTML5) Artur Araújo Cavalcante e Gilvandenys Leite Sales ВШ
СШ
ДомР
Guided
Друго
Географија
Физика
Conservação de Energia na Pista de Skate Diego Oliveira Silva, Gilvandenys Leite Sales ВШ
СШ
Guided Физика
Conservação de Energia JOSÉ ADEMIR DAMASCENO JÚNIOR E MAIRTON CAVALCANTE ROMEU ВШ Guided
Лаб
ДомР
Демо
Discuss
Физика
Actividad en Genially con la pista de patinaje Virtual Science Teachers (traducción Ruben Perea) СШ
ВШ
Remote
Лаб
ДомР
Физика
UNIDAD2 S7 L2 ENERGÍA MECÁNICA-Energía mecánica FRANCISCO CRUZ CANTU ВШ Guided
ДомР
Лаб
Физика
SKATER y Conservación de la Energía Pedro Salgado ВШ
ДД-Вовед
ДомР
Guided
Лаб
Физика
Energia cinetica y potencial, calculo Gerardo Sarmiento ВШ
СШ
Guided
Лаб
Физика
Energías en el Skate Park Katinna Onetto ВШ ДомР
Guided
Физика
clase de energía nivel basico xiomara cedeño ВШ Guided
Демо
Discuss
Лаб
Физика

Јазик Download or Run Совети
Азербеџански Сите Azerbaijani Download Run now Enerjinin saxlanma qanununun əsasları
Албански Сите shqip Download Run now Energjia në parkun rrëshqitës: Bazat
Англиски Сите English Download Run now Energy Skate Park: Basics
Арапски Сите العربية Download Run now طاقة حديقة التزلج: أساسيات
Арапски (Саудиска Арабија) Сите العربية (السعودية) Download Run now Energy Skate Park: Basics
Баскијски Сите Euskara Download Run now Energia irristailu-parkean: oinarrizko kontzeptuak
Беларуски Сите беларускі Download Run now Энергетычны скейт-парк: Асновы
Босански Сите Bosanski Download Run now Energija u skejt-parku: Osnovna verzija
Бугарски Сите български Download Run now Energy Skate Park: Basics
Виетнамски Сите Tiếng Việt Download Run now Công viên ván trượt: Phần cơ bản
Галициски Сите Gallegan Download Run now Enerxía Parque Patinaxe: inicio
Германски Сите Deutsch Download Run now Energieskatepark (Einstieg)
Грузиски Сите ქართული Download Run now ენერგია სკეიტების პარკში
Грчки Сите Ελληνικά Download Run now Ενεργειακό πάρκο πατινάζ: Τα βασικά
Гуџарати Сите Gujarati Download Run now ઉર્જા સ્કેટ પાર્ક: બેઝિક્સ- Pankajsid34
Дански Сите Dansk Download Run now Energi-skatepark: Basis
Естонски Сите Eesti Download Run now Energia rulapark: algtõed
Индонезиски Сите Bahasa Indonesia Download Run now Energi Skate: Dasar
Ирски Сите Gaeilge Download Run now Páirc Scátála Fuinnimh: Buneolas
Италијански Сите italiano Download Run now Energia con lo Skateboard: concetti base
Јапонски Сите 日本語 Download Run now 力学的エネルギーの保存: ベーシック
Казахстански Сите Kazakh Download Run now Энергетикалық скейт саябағы: негіздер
Каннада Сите Kannada Download Run now ಶಕ್ತಿ ಜಾರು ಪಾರ್ಕ್ :ಮೂಲಭೂತ
Каталонски Сите català Download Run now Energia al parc de patinatge. Nivell bàsic
Кинески - Поедноставен Сите 中文 (中国) Download Run now 能量滑板竞技场: 基础
Кинески - Традиционален Сите 中文 (台灣) Download Run now Energy Skate Park: Basics_能量滑板競技場:基礎
Кмерски Сите Khmer Download Run now Energy Skate Park: Basics
Корејски Сите 한국어 Download Run now 에너지 스케이트 공원: 기초
Латвиски Сите Latviešu Download Run now Enerģijas skeitparks: Pamati
Литвански Сите Lietuvių Download Run now Riedlentininkų energijos parkas: pagrindai
Малајски Сите Bahasa Melayu Download Run now Tenaga Taman Luncur: Asas
Маорски Сите Maori Download Run now Te Papa Retireti Pūngao: Hei Tīmatanga
Марати Сите मराठी Download Run now एनर्जी स्केट पार्क (प्राथमिक)
Монголски Сите Монгол (Монгол) Download Run now Дугуйт тэшүүрийн талбай
Норвешки Бокмол Сите Norsk bokmål Download Run now Energi i skateparken - Grunnleggende
Норвешки Ниноршк Сите Norwegian Nynorsk Download Run now Energi i skateparken
Персиски Сите فارسی Download Run now انرژی پارک اسکیت: مقدماتی
Полски Сите polski Download Run now Energia w skateparku: podstawy
Португалски Сите português Download Run now Energia do Parque de Skate: Básico
Португалски (Бразил) Сите português (Brasil) Download Run now Energia na Pista de Skate: Básico Преземи совети за наставници во PDF
Романски Сите română Download Run now Energia pe terenul de skate. Baze teoretice
Руски Сите русский Download Run now Энергетический скейт-парк: основы
Синхалски Сите Sinhalese Download Run now ලිස්සා යාමේදී ඇතිවන ශක්ති වෙනස් වීම: මූලික කරුණු
Словачки Сите Slovenčina Download Run now Energia v skejt parku: základy
Словенечки Сите Slovenščina Download Run now Energija v skate parku: Osnove
Српски Сите Српски Download Run now Енергија у скејт-парку: Основна верзија
Тајландски Сите ไทย Download Run now พลังงานจากการเล่นสเก็ต: พื้นฐาน
Тамилски Сите Tamil Download Run now சக்தி சறுகல் பூங்கா
Телугу Сите Telugu Download Run now శక్తి స్కేట్ పార్క్: ప్రాథమికాంశాలు; అనువాదం: ఉడిత్యాల రమణ
Тибетански Сите Tibetan Download Run now འཁྱགས་ཤུད་ནུས་པའི་སྐྱེད་ཚལ། རྨང་གཞི།
Туркменистански Сите Turkmen Download Run now Energiýa skeýt meýdançasy: Başlangyç
Турски Сите Türkçe Download Run now Enerji Kaykay Parkı: Temel
Узбекистански Сите Uzbek Download Run now Skeyt parkda energiya: Asosiy tushunchalar
Украински Сите українська Download Run now Парк для скейтів: Основи Преземи совети за наставници во PDF
Унгарски Сите magyar Download Run now Energia Gördeszkapark - alapok
Фински Сите suomi Download Run now Energiaskeittipuisto: Perusteet
Француски Сите français Download Run now Energie Planche à Roulettes: Les bases
Хаити Сите Haitian Download Run now Enèji Paten sou Pis : Prensip Fondamantal
Хебрејски Сите עברית Download Run now פארק אנרגית גלישה: בסיסי
Холандски Сите Nederlands Download Run now Energie in het schaatspark: eenvoudig
Хрватски Сите hrvatski Download Run now Energija u skejt parku: osnove
Чешки Сите čeština Download Run now Skatepark energie: základy
Шведски Сите svenska Download Run now Energiomvandling : Grunder
Шпански Сите español Download Run now Energía en la pista de patinaje: Intro Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Колумбија) Сите español (Colombia) Download Run now Energy Skate Park: Basics
Шпански (Мексико) Сите español (México) Download Run now Energía en la pista de patinaje: Intro
Шпански (Перу) Сите español (Perú) Download Run now Energía en el Parque del Patinador:Fundamentos
Шпански (Шпанија) Сите español (España) Download Run now Energía de la pista de patinaje

HTML5 sims can run on iPads and Chromebooks, as well as PC, Mac, and Linux systems on modern web browsers. If you are experiencing issues using an HTML5 sim on a supported platform, please disable any browser extensions.

iPad:
iOS 12+ Safari
iPad compatible sims

Android:
Not officially supported. If you are using the HTML5 sims on Android, we recommend using the latest version of Google Chrome.

Chromebook:
Latest version of Google Chrome
The HTML5 and Flash PhET sims are supported on all Chromebooks.
Chromebook compatible sims

Windows Systems:
Microsoft Edge, latest version of Firefox, latest version of Google Chrome.

Macintosh Systems:
macOS 10.13+, Safari 13+, latest version of Chrome.

Linux Systems:
Not officially supported. Please contact phethelp@colorado.edu with troubleshooting issues.

Развоен Тим Библиотеки од трети лица Благодарност до
 • Ariel Paul (lead)
 • Noah Podolefsky (lead)
 • Sam Reid (lead, developer)
 • Michael Dubson
 • Bryce Gruneich
 • Patricia Loeblein
 • Emily B. Moore
 • Kathy Perkins
 • Sharon Siman-Tov (graphic arts)
 • Amanda McGarry (graphic arts)
 • almond-0.2.9.js
 • FileSaver-b8054a2.js
 • fontawesome-webfont-3.0.2.svg
 • game-up-camera-1.0.0.js
 • jama-1.0.2
 • jquery-2.1.0.js
 • lodash-2.4.1.js
 • numeric-1.2.6.js
 • numeric-quadratic-programming-1.2.6
 • pegjs-0.7.0.js
 • seedrandom-2.4.2.js
 • text-2.0.12.js