Energy Skate Park

Оваа симулација не е преведен на овој јазик. Се уште можете да пристапите во англиската верзија подолу.

Energy Skate Park Слика од екранот Превземи Вградување
Java Logo Оригинални симулации и преводи

Опис

Дознај повеќе за зачувување на енергија со скејтер пријател! Изградете патеки, рампи и скокови за скејтер и да ја видите на кинетичката енергија, потенцијалната енергија и триењето кога тој се движи. Можете исто така да го однесете скејтерот на различни планети, па дури и вселената!

Примери за целите на учење

 • Објаснете го концептот на зачувувањето на механичка енергија користејќи ја кинетичкта и гравитационата потенцијална енергија.
Верзија 1.1.1

Совети за наставници

Преземи совети за наставници во PDF Преглед на контроли во симулациите, поедноставувања на моделот и увид во размислувањето на учениците ( PDF ).

Активности поднесени од наставниците

Conservation of Energy 4 Energy Skate Park: Calculations with Conservation of Mechanical Energy using time graphs (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
Лаб Физика
Energy Skate Park - Four activities (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
Лаб Физика
Conservation of Energy 3 Energy Skate Park: Calculations with Mechanical energy (no time graphs) (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
Лаб Физика
Conservation of Energy 1 Energy Skate Park introduction (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
Лаб Физика
Conservation of Energy 2 Energy Skate Park relating graphs position and speed (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
Лаб Физика
Energy Skate Park-NGSS aligned HS A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. PhET NGSS 2014 Workgroup ВШ Лаб Физика
Virtual Interactive Activity: Skate Park Suzanne Sprague СШ Remote
Guided
ДомР
Физика
Video: Self-paced learning on Energy Skate Park (GPE, KE and Work done) Louis Wong ВШ
СШ
Лаб
ДомР
Guided
Remote
Физика
Kinetic and Potential Energy Nicole Ricci СШ Лаб
Remote
ДомР
Физика
Exploring the Energy Skate Park Louie Klein ВШ Remote
Лаб
ДомР
Физика
PhET Lab Energy Skate Park 2 Patrick Borden СШ Remote
Лаб
ДомР
Физика
Energy Skate Park Lab Questions Patrick Borden СШ Remote
Лаб
Физика
Work and Energy Simulation Lab Ross Pinkerton, Joanne Roque ВШ Remote
Лаб
Физика
Energy Conservation Simulation Lab Ross Pinkerton, Joanne Roque ВШ Remote
Лаб
Физика
Energy in a Skateboarder-Conservation of Energy Pauline Cheeseman ВШ Remote Физика

Јазик Download or Run Совети
Албански Сите shqip Download Run now Energjia në një pistë parku
Баскијски Сите Euskara Download Run now Energia patinatzaile-parkean
Босански Сите Bosanski Download Run now Energija u skejt parku
Виетнамски Сите Tiếng Việt Download Run now Công viên ván trượt
Германски Сите Deutsch Download Run now Energieskatepark
Грчки Сите Ελληνικά Download Run now Ενεργειακό πάρκο πατινάζ
Дански Сите Dansk Download Run now Energi-skatepark
Ирски Сите Gaeilge Download Run now Páirc Scátála Fuinnimh
Италијански Сите italiano Download Run now Skate Park Energia
Кинески - Традиционален Сите 中文 (台灣) Download Run now Energy Skate Park_能量滑板競技場
Латвиски Сите Latviešu Download Run now Enerģijas skeitparks
Маорски Сите Maori Download Run now Te Papa Retireti Pūngao
Полски Сите polski Download Run now Energia w skateparku
Португалски (Бразил) Сите português (Brasil) Download Run now Energia na Pista de Skate
Романски Сите română Download Run now Energia în skatepark
Словачки Сите Slovenčina Download Run now Energia v skejt parku
Словенечки Сите Slovenščina Download Run now Energija v skate parku
Српски Сите Српски Download Run now Енергија у скејт парку
Тајландски Сите ไทย Download Run now พลังงานในการสเก็ต
Турски Сите Türkçe Download Run now Enerji - Kaykay Parkı
Узбекистански Сите Uzbek Download Run now Skeyt parkda energiya
Украински Сите українська Download Run now Парк для скейтів Преземи совети за наставници во PDF
Унгарски Сите magyar Download Run now Energia Gördeszkapark
Француски Сите français Download Run now Parc de skate énergétique
Холандски Сите Nederlands Download Run now Energie schaatspark
Хрватски Сите hrvatski Download Run now Energija - Skate Park
Шпански Сите español Download Run now Energía en la pista de patinaje  Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Перу) Сите español (Perú) Download Run now Parque de patinaje de la energía

HTML5 sims can run on iPads and Chromebooks, as well as PC, Mac, and Linux systems on modern web browsers. If you are experiencing issues using an HTML5 sim on a supported platform, please disable any browser extensions.

iPad:
iOS 12+ Safari
iPad compatible sims

Android:
Not officially supported. If you are using the HTML5 sims on Android, we recommend using the latest version of Google Chrome.

Chromebook:
Latest version of Google Chrome
The HTML5 and Flash PhET sims are supported on all Chromebooks.
Chromebook compatible sims

Windows Systems:
Microsoft Edge, latest version of Firefox, latest version of Google Chrome.

Macintosh Systems:
macOS 10.13+, Safari 13+, latest version of Chrome.

Linux Systems:
Not officially supported. Please contact phethelp@colorado.edu with troubleshooting issues.

Развоен Тим Библиотеки од трети лица Благодарност до
 • Jesse Greenberg (lead developer)
 • Amy Rouinfar (lead designer)
 • Michael Dubson
 • Bryce Gruneich
 • Trish Loeblein
 • Diana López Tavares
 • Emily B. Moore
 • Ariel Paul
 • Kathy Perkins
 • Noah Podolefsky
 • Sam Reid