Diffusion

Оваа симулација не е преведен на овој јазик. Се уште можете да пристапите во англиската верзија подолу.

Diffusion Слика од екранот Превземи Вградување
 • Гас
 • Дифузија
 • Термодинамика

Теми

 • Гас
 • Дифузија
 • Термодинамика

Опис

Mix two gases to explore diffusion! Experiment with concentration, temperature, mass, and radius and determine how these factors affect the rate of diffusion.

Примери за целите на учење

 • Explain how two gases mix.
 • Design an experiment to find the factors which affect the rate of diffusion.
Верзија 1.0.4

Совети за наставници

Преземи совети за наставници во PDF Преглед на контроли во симулациите, поедноставувања на моделот и увид во размислувањето на учениците ( PDF ).

Активности поднесени од наставниците

Alignment of PhET sims with NGSS Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein updated by Diana López СШ
ВШ
Друго Биологија
Физика
Географија
Хемија
PREPARATORIA: Alineación de PhET con programas de la DGB México (2017) Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López ДД-Вовед
ВШ
Друго Физика
Математика
Хемија
Diffusie Roland Van Kerschaver ВШ Лаб
ДомР
Физика
Биологија
Хемија

Јазик Download or Run Совети
Албански Сите shqip Download Run now Difuzioni
Баскијски Сите Euskara Download Run now Difusioa
Босански Сите Bosanski Download Run now Difuzija
Виетнамски Сите Tiếng Việt Download Run now Sự khuếch tán
Германски Сите Deutsch Download Run now Diffusion
Грчки Сите Ελληνικά Download Run now Διάχυση
Дански Сите Dansk Download Run now Diffusion
Италијански Сите italiano Download Run now Diffusione dei gas
Јапонски Сите 日本語 Download Run now 拡散
Казахстански Сите Kazakh Download Run now Диффузия
Кинески - Поедноставен Сите 中文 (中国) Download Run now 扩散
Кинески - Традиционален Сите 中文 (台灣) Download Run now Diffusion_氣體的擴散
Корејски Сите 한국어 Download Run now 확산
Латвиски Сите Latviešu Download Run now Difūzija
Монголски Сите Монгол (Монгол) Download Run now Нэвчилт
Норвешки Бокмол Сите Norsk bokmål Download Run now Diffusjon
Персиски Сите فارسی Download Run now پخش
Полски Сите polski Download Run now Dyfuzja
Португалски (Бразил) Сите português (Brasil) Download Run now Difusão
Романски Сите română Download Run now Difuzie
Руски Сите русский Download Run now Диффузия
Словачки Сите Slovenčina Download Run now Difúzia
Српски Сите Српски Download Run now Дифузија
Телугу Сите Telugu Download Run now వ్యాపనం ; అనువాదం:ఉడిత్యాల రమణ
Турски Сите Türkçe Download Run now Difüzyon 
Украински Сите українська Download Run now Дифузія Преземи совети за наставници во PDF
Унгарски Сите magyar Download Run now Diffúzió
Фински Сите suomi Download Run now Diffuusio
Француски Сите français Download Run now Diffusion
Хебрејски Сите עברית Download Run now פעפוע
Хинду Сите हिंदी Download Run now प्रसार 
Холандски Сите Nederlands Download Run now Diffusie
Чешки Сите čeština Download Run now Difuze
Шпански Сите español Download Run now Difusión
Шпански (Перу) Сите español (Perú) Download Run now Difusión

HTML5 sims can run on iPads and Chromebooks, as well as PC, Mac, and Linux systems.

iPad:
iOS 12+ Safari
iPad compatible sims

Android:
Not officially supported. If you are using the HTML5 sims on Android, we recommend using the latest version of Google Chrome.

Chromebook:
Latest version of Google Chrome
The HTML5 and Flash PhET sims are supported on all Chromebooks.
Chromebook compatible sims

Windows Systems:
Microsoft Edge, latest version of Firefox, latest version of Google Chrome.

Macintosh Systems:
macOS 10.13+, Safari 13+, latest version of Chrome.

Linux Systems:
Not officially supported. Please contact phethelp@colorado.edu with troubleshooting issues.

Развоен Тим Библиотеки од трети лица Благодарност до
 • Chris Malley (developer)
 • Amy Rouinfar (lead designer)
 • Jack Barbera
 • John Blanco
 • Michael Dubson
 • Amy Hanson
 • Linda Koch
 • Ron LeMaster
 • Trish Loeblein
 • Emily B. Moore
 • Ariel Paul
 • Dennis Perepelitsa
 • Kathy Perkins
 • Tom Perkins
 • Carl Wieman
 • almond-0.2.9.js
 • base64-js-1.2.0.js
 • FileSaver-b8054a2.js
 • font-awesome-4.5.0
 • game-up-camera-1.0.0.js
 • he-1.1.1.js
 • himalaya-0.2.7.js
 • jama-1.0.2
 • jquery-2.1.0.js
 • lodash-4.17.4.js
 • pegjs-0.7.0.js
 • seedrandom-2.4.2.js
 • text-2.0.12.js
 • TextEncoderLite-3c9f6f0.js