Curve Fitting

Оваа симулација не е преведен на овој јазик. Се уште можете да пристапите во англиската верзија подолу.

Curve Fitting Слика од екранот Превземи Вградување
 • Полиноми
 • Анализа на грешки
 • Data
Flash Logo Оригинални симулации и преводи

Теми

 • Полиноми
 • Анализа на грешки
 • Data

Опис

Со вашето глувче, повлечете ги податоците за поени и нивните барови на грешка , и види ја кривата што најдобро одговара на полиномот. Ке го одберете видот за да се вклопуваат: линеарна, квадратна, кубни, или quartic. Намалената хи-квадрат статистичка ви покажува што одговара подобро. Или може да се обидете да најдете најдобри од рачно прилагодение параметри.

Примери за целите на учење

 • Објаснете како опсегот и неизвесностa и бројот на поени на податоци влијае на Коефициентот на корелација и Ши квадрат
 • Опишете како Коефициентот на корелација и Хи квадрат може да се користат за да се покаже колку добро кривата го опишува односот на податоците
 • Примени знаењето на поставање на криви за креирање на експерименти

Усогласување на стандардите

Заеднички јадро - математика

HSS-ID.B.6
Represent data on two quantitative variables on a scatter plot, and describe how the variables are related.
HSS-ID.B.6a
Fit a function to the data; use functions fitted to data to solve problems in the context of the data. Use given functions or choose a function suggested by the context. Emphasize linear, quadratic, and exponential models.
HSS-ID.B.6b
Informally assess the fit of a function by plotting and analyzing residuals.
Верзија 1.0.0

Совети за наставници

Преземи совети за наставници во PDF Преглед на контроли во симулациите, поедноставувања на моделот и увид во размислувањето на учениците ( PDF ).

Активности поднесени од наставниците

Curve Fitting: How well does the curve describe the data? (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein, Mike Dubson ДД-Вовед
ВШ
Лаб Математика
Физика
Хемија
Concept questions for Physics using PhET (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
MC Физика
Algebra-based Physics Semester one lessons, clicker questions, and schedule in pdf (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
Лаб
ДомР
Демо
Физика
¿Qué tan bien la curva describe los datos? A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Loeblein y Dubson (traducción Diana López) ВШ
ДД-Вовед
Guided
ДомР
Remote
Физика
Математика
Alignment of PhET sims with NGSS Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein updated by Diana López СШ
ВШ
Друго Физика
Биологија
Географија
Хемија
SECUNDARIA: Alineación PhET con programas de la SEP México (2011 y 2017) Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López СШ
ВШ
Друго Биологија
Физика
Хемија
Математика
PREPARATORIA: Alineación de PhET con programas de la DGB México (2017) Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López ВШ
ДД-Вовед
Друго Физика
Математика
Хемија
PRIMARIA: Alineación con programas de la SEP México (2011 y 2017) Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López K-5
СШ
Лаб
Guided
Демо
ДомР
Discuss
Астрономија
Хемија
Физика
Математика
Capacitor and Dielectric 2 Bassam Rashed ДД-Вовед
ВШ
Друго
ДД-Нап
Лаб
ДомР
Guided
Remote
Демо
Физика
Estadística Andrés Gualberto Palomo Cuevas ВШ ДомР
Remote
Математика

Јазик Download or Run Совети
Албански Сите shqip Download Run now Përafrimi (aproksimimi) i lakores
Баскијски Сите Euskara Download Run now Kurbak doitzea
Босански Сите Bosanski Download Run now Fitovanje podataka
Виетнамски Сите Tiếng Việt Download Run now Vẽ đường cong thực nghiệm
Германски Сите Deutsch Download Run now Kurven Anpassung
Грчки Сите Ελληνικά Download Run now Προσαρμογή καμπύλης
Дански Сите Dansk Download Run now Kurvetilpasning
Италијански Сите italiano Download Run now Curve Fitting
Јапонски Сите 日本語 Download Run now 曲線のグラフ
Казахстански Сите Kazakh Download Run now Функция кестесінің құрылымы
Кинески - Поедноставен Сите 中文 (中国) Download Run now 曲线拟合
Кинески - Традиционален Сите 中文 (台灣) Download Run now Curve Fitting_曲線擬合
Корејски Сите 한국어 Download Run now 곡선 맞춤
Монголски Сите Монгол (Монгол) Download Run now Муруйг тодорхойлох
Персиски Сите فارسی Download Run now برازش منحنی
Полски Сите polski Download Run now Dopasowanie krzywej
Португалски (Бразил) Сите português (Brasil) Download Run now Ajuste de Curva
Руски Сите русский Download Run now Построение графика функции
Српски Сите Српски Download Run now Фитовање података
Унгарски Сите magyar Download Run now Görbeillesztés
Француски Сите français Download Run now Ajustement des Courbes
Холандски Сите Nederlands Download Run now Fitting van kromme
Хрватски Сите hrvatski Download Run now Prilagodba krivulje
Чешки Сите čeština Download Run now Proložení křivkou
Шпански Сите español Download Run now Ajustando la Curva Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Мексико) Сите español (México) Download Run now Ajustando la Curva Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Перу) Сите español (Perú) Download Run now Ajustando la Curva

HTML5 sims can run on iPads and Chromebooks, as well as PC, Mac, and Linux systems.

iPad:
iOS 12+ Safari
iPad compatible sims

Android:
Not officially supported. If you are using the HTML5 sims on Android, we recommend using the latest version of Google Chrome.

Chromebook:
Latest version of Google Chrome
The HTML5 and Flash PhET sims are supported on all Chromebooks.
Chromebook compatible sims

Windows Systems:
Microsoft Edge, latest version of Firefox, latest version of Google Chrome.

Macintosh Systems:
macOS 10.13+, Safari 13+, latest version of Chrome.

Linux Systems:
Not officially supported. Please contact phethelp@colorado.edu with troubleshooting issues.

Развоен Тим Библиотеки од трети лица Благодарност до
 • Michael Dubson (lead designer, original developer)
 • Chris Malley (developer)
 • Jonathan Olson (developer)
 • Saurabh Totey (developer)
 • Martin Veillette (developer)
 • Amanda McGarry (lead designer)
 • Trish Loeblein
 • Ariel Paul
 • Kathy Perkins
 • almond-0.2.9.js
 • base64-js-1.2.0.js
 • FileSaver-b8054a2.js
 • font-awesome-4.5.0
 • game-up-camera-1.0.0.js
 • he-1.1.1.js
 • himalaya-0.2.7.js
 • jama-1.0.2
 • jquery-2.1.0.js
 • katex-0.11.0-css-all.js
 • katex-0.11.0.min.js
 • lodash-4.17.4.js
 • pegjs-0.7.0.js
 • seedrandom-2.4.2.js
 • text-2.0.12.js
 • TextEncoderLite-3c9f6f0.js