Направи атом

Направи атом Слика од екранот Превземи Вградување
 • Атоми
 • Атомска структура
 • Isotope Symbols
Java Logo Оригинални симулации и преводи

Теми

 • Атоми
 • Атомска структура
 • Isotope Symbols
 • Атомски јадра

Опис

Изградете еден атом од протони, неутрони, електрони и, и гледајте како елементот се полни и масата се менува.Потоа играjте ja играта за да го тестирате вашето знаење.

Примери за целите на учење

 • Употребете го бројот на протони, неутрони, електрони за да се подготви модел на атомот, да се идентификува елемент, и да се утврди масата и набој.
 • предвиди како дополнување или одземање на протони, неутрони, или електрони ќе го променат елементот , набојот и на масата.
 • Користи го името на елементот, масата, и полнењето за да се утврди бројот на протони, неутрони и електрони.
 • Дефинирајте го протонот, неутронот, електронот, атомот, и јонот.
Верзија 1.6.14

Совети за наставници

Преземи совети за наставници во PDF Преглед на контроли во симулациите, поедноставувања на моделот и увид во размислувањето на учениците ( PDF ).

Пример за видео

Ве молиме најавете се за да ги гледате видеата

Активности поднесени од наставниците

Games Remote Lesson ideas A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein K-5
СШ
ВШ
ДД-Вовед
ДомР
Remote
Математика
Хемија
Физика
Build an Atom Game Remote Lab A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
СШ
ДомР
Remote
Биологија
Физика
Хемија
Географија
Build an Atom - Inquiry-based basics (homework version) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein, Kath Perkins СШ
ВШ
ДД-Вовед
K-5
Remote
Лаб
ДомР
Биологија
Физика
Географија
Хемија
Concept questions for Physics using PhET (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
MC Физика
Build an Atom A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Emily Moore, Ariel Paul, Trish Loeblein, Kathy Perkins СШ Guided
ДомР
Лаб
Хемија
Build an Atom - Clicker Questions A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Yuen-ying Carpenter, Robert Parson, Trish Loeblein ДД-Вовед MC Хемија
Build an Atom - Guided-Inquiry Activity A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Timothy Herzog, Emily Moore ДД-Вовед Guided Хемија
Preguntas de razonamiento para todas las simulaciones HTML5 A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López ДД-Нап
СШ
K-5
Дипл
ВШ
ДД-Вовед
Discuss
ДомР
Хемија
Физика
Астрономија
Математика
Atomic Addition A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Mary Burr СШ Discuss
Guided
Математика
What is an atom? A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Shari Dunham ВШ
ДД-Вовед
Guided Хемија
Constitución básica de un átomo A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Andrés Palomo, Brisa Aguilera y Diana López СШ
ВШ
Guided
ДомР
Физика
How do PhET simulations fit in my middle school program? Овој прилог дизајниран од PhET. Sarah Borenstein СШ Друго Физика
Биологија
Хемија
Географија
Alignment of PhET sims with NGSS Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein updated by Diana López ВШ
СШ
Друго Физика
Географија
Хемија
Биологија
PhET Sims Aligned to the Chemistry Curriculum Овој прилог дизајниран од PhET. Julia Chamberlain ВШ
ДД-Вовед
Друго Хемија
SECUNDARIA: Alineación PhET con programas de la SEP México (2011 y 2017) Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López ВШ
СШ
Друго Физика
Математика
Биологија
Хемија
PREPARATORIA: Alineación de PhET con programas de la DGB México (2017) Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López ДД-Вовед
ВШ
Друго Физика
Хемија
Математика
ERAIKI ATOMOA jarduerak Andrés Palomo, Brisa Aguilera eta Diana López. Jaione Eizaguirre-ren itzulpena ВШ ДомР
Guided
Хемија
Google quiz - Atoomsoorten - isotopen(notatie) uitleg, spel - Radioactiviteit Loran de Vries СШ Лаб
Remote
Физика
computeropdracht atoombouw; leren over atoombouw Brechtje Maas СШ
ВШ
Guided
ДомР
Физика
Хемија
Introduction to the Structure of the Atom Liza Basden ВШ
СШ
Remote
Guided
Лаб
Хемија
Build An Atom Guided Inquiry John Swiniuch ВШ Guided Хемија
Mapping of PhET and IBDP Physics Jaya Ramchandani ВШ Друго Физика
MS and HS TEK to Sim Alignment Elyse Zimmer ВШ
СШ
Друго Физика
Биологија
Хемија
Roll an Atom Hana Buttles СШ
K-5
ДомР Хемија
Visual Nucleosynthesis [Basic High School] Blake Wiehe ВШ Guided
Лаб
Физика
Хемија
Estrutura atômica Victor Augusto Bianchetti Rodrigues ВШ Guided Физика
Хемија
Unguided atoms intro Martin Hofkamp ВШ
СШ
Лаб
ДомР
Хемија
Playing with atoms Simon Lees ВШ Guided
ДомР
Лаб
Хемија
PhET Atom Simulator Laura Murgo СШ
ВШ
Guided
Лаб
Хемија
Ion Formation Rasha Metwally СШ Guided Хемија
Making STABLE Atoms Lab Jonathan Johnson ВШ
СШ
Лаб Хемија
Atom Builder Thomas Isaac ВШ Лаб
Guided
ДомР
Хемија
Build an Atom Lab! Jamie Schoenberger СШ Лаб
Guided
Хемија
Student Guide for PhET - Build an Atom in html5 Brian Libby ВШ
СШ
ДомР
Guided
Хемија
Investigating Ions Emily Bones ВШ Guided Хемија
Build an Atom Student Worksheet Judy Rieke СШ
ВШ
Guided Хемија
Физика
Enquête au sujet des atomes, des éléments, des ions et des isotopes Lindsay Kidd Дипл Guided Хемија
Moodle et PhetColorado Claude Divoux ВШ Guided
Лаб
MC
Физика
Хемија
Costruisci un atomo Matteo Matteo СШ Guided
Remote
Хемија
Estudo sobre Átomos Felipe Alves Silveira. Ana Karine Portela Vasconcelos. ВШ Guided Хемија
Construcción de átomos Miriam Pujadas ВШ Guided Хемија
Construyendo algunos átomos Félix A. Gutiérrez Múzquiz СШ Демо Хемија

Јазик Симни или стартувај Совети
Албански Сите shqip Download Run now Ndërto një atom
Англиски Сите English Download Run now Build an Atom
Арапски Сите العربية Download Run now بناء ذرة
Баскијски Сите Euskara Download Run now Eraiki atomoa
Беларуски Сите беларускі Download Run now Стварыце атам
Босански Сите Bosanski Download Run now Izgradi atom
Бугарски Сите български Download Run now Изгради атом
Велшки Сите Welsh Download Run now Adeiladu Atom
Виетнамски Сите Tiếng Việt Download Run now Tạo dựng một nguyên tử
Галициски Сите Gallegan Download Run now Constrúe un átomo
Германски Сите Deutsch Download Run now Bau ein Atom
Грчки Сите Ελληνικά Download Run now "Κατασκεύασε" ένα άτομο
Гуџарати Сите Gujarati Download Run now પરમાણુ બનાવો- Pankajsid34
Дански Сите Dansk Download Run now Byg et atom
Естонски Сите Eesti Download Run now Ehita aatom
Индонезиски Сите Bahasa Indonesia Download Run now Buat Atom
Ирски Сите Gaeilge Download Run now Tóg Adamh
Италијански Сите italiano Download Run now Costruisci un atomo
Јапонски Сите 日本語 Download Run now 原子の生成
Казахстански Сите Kazakh Download Run now Атом құрылысы
Каннада Сите Kannada Download Run now ಪರಮಾಣು ಸೃಷ್ಟಿಸು
Каталонски Сите català Download Run now Construeix un àtom
Кинески - Поедноставен Сите 中文 (中国) Download Run now 原子模型
Кинески - Традиционален Сите 中文 (台灣) Download Run now Build An Atom_建立一個原子
Кмерски Сите Khmer Download Run now បង្កើត​អាតូម
Корејски Сите 한국어 Download Run now 원자 만들기
Латвиски Сите Latviešu Download Run now Atoma veidošana
Литвански Сите Lietuvių Download Run now Sukurk atomą
Маорски Сите Maori Download Run now Waihangatia he Ngota
Марати Сите मराठी Download Run now अणु बनवा
Молдавски Сите Moldavian Download Run now Construieste
Монголски Сите Монгол (Монгол) Download Run now Атом Угсрах
Норвешки Бокмол Сите Norsk bokmål Download Run now Bygg et atom
Норвешки Ниноршк Сите Norwegian Nynorsk Download Run now Bygg eit atom
Орија Сите Oriya Download Run now ପରମାଣୁ ତିଆରି କର
Пашто Сите Pushto Download Run now اټوم جوړ کړئ
Персиски Сите فارسی Download Run now اتم بسازید
Полски Сите polski Download Run now Budujemy atom
Португалски Сите português Download Run now Constrói um átomo
Португалски (Бразил) Сите português (Brasil) Download Run now Monte um Átomo
Руски Сите русский Download Run now Строение атома
Синхалски Сите Sinhalese Download Run now පරමාණුවක ආකෘතියක් නිර්මාණය කරමු
Словачки Сите Slovenčina Download Run now Stavba atómu
Словенечки Сите Slovenščina Download Run now Sestavi atom
Српски Сите Српски Download Run now Направи атом
Тајландски Сите ไทย Download Run now สร้างอะตอม
Тамилски Сите Tamil Download Run now அணுவொன்றை கட்டியெழுப்பு
Телугу Сите Telugu Download Run now ఒక పరమాణువును నిర్మించు
Тибетански Сите Tibetan Download Run now རྡུལ་ཕྲན་ཞིག་བཟོས།
Туркменистански Сите Turkmen Download Run now Atomy ýygna
Турски Сите Türkçe Download Run now Atom üretme
Украински Сите українська Download Run now Будуємо атом Преземи совети за наставници во PDF
Унгарски Сите magyar Download Run now Atomépítés - játékkal
Урду Сите Urdu Download Run now جوہر کی تعمیر کریں
Фински Сите suomi Download Run now Atomien rakentaminen
Француски Сите français Download Run now Construire un atome
Хебрејски Сите עברית Download Run now הרכב אטום
Холандски Сите Nederlands Download Run now Bouw een atoom
Хрватски Сите hrvatski Download Run now Napravi atom
Чешки Сите čeština Download Run now Stavba atomu
Шведски Сите svenska Download Run now Bygg en atom
Шпански Сите español Download Run now Construye un Átomo Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Мексико) Сите español (México) Download Run now Construye un Átomo
Шпански (Перу) Сите español (Perú) Download Run now Crear un Átomo
Шпански (Шпанија) Сите español (España) Download Run now Construye un átomo

HTML5 sims can run on iPads and Chromebooks, as well as PC, Mac, and Linux systems.

iPad:
iOS 12+ Safari
iPad compatible sims

Android:
Not officially supported. If you are using the HTML5 sims on Android, we recommend using the latest version of Google Chrome.

Chromebook:
Latest version of Google Chrome
The HTML5 and Flash PhET sims are supported on all Chromebooks.
Chromebook compatible sims

Windows Systems:
Microsoft Edge, latest version of Firefox, latest version of Google Chrome.

Macintosh Systems:
macOS 10.12+, Safari 12+, latest version of Chrome.

Linux Systems:
Not officially supported. Please contact phethelp@colorado.edu with troubleshooting issues.

Развоен Тим Библиотеки од трети лица Благодарност до
 • Kelly Lancaster (lead)
 • John Blanco (developer)
 • Sam Reid (developer)
 • Jack Barbera
 • Suzanne Brahmia
 • Julia Chamberlain
 • Yuen-ying Carpenter
 • Patricia Loeblein
 • Emily B. Moore
 • Robert Parson
 • Ariel Paul
 • Kathy Perkins
 • Sharon Siman-Tov
 • almond-0.2.9.js
 • base64-js-1.2.0.js
 • FileSaver-b8054a2.js
 • font-awesome-4.5.0
 • game-up-camera-1.0.0.js
 • himalaya-0.2.7.js
 • jama-1.0.2
 • jquery-2.1.0.js
 • lodash-4.17.4.js
 • pegjs-0.7.0.js
 • seedrandom-2.4.2.js
 • text-2.0.12.js
 • TextEncoderLite-3c9f6f0.js
 • Royal Society of Chemistry