Blackbody Spectrum

Оваа симулација не е преведен на овој јазик. Се уште можете да пристапите во англиската верзија подолу.

Blackbody Spectrum Слика од екранот Превземи Вградување
 • Црно тело
 • Planck's Law
 • Wien's Law
Flash Logo Оригинални симулации и преводи

Теми

 • Црно тело
 • Planck's Law
 • Wien's Law
 • Electromagnetic Radiation
 • Квантна механика
 • Астрономија

Опис

Како функционира црно-тело спектарот на сонцето во споредба со видливата светлина? Дознај повеќе за црно-тело спектарот на сонцето, сијалица, фурна, и на земјата. Прилагоди ја температурата за да ја видиш бранова должина и интензитетот на промени на спектарот. Погледни ја бојата од врвот на спектралната крива.

Примери за целите на учење

 • Опиши што се случува со црно-тело спектарот ако се зголеми температурата. Што се случува со обликот на кривата и на врвот на оваа крива?
 • Што се случува со црно-тело спектарот ако да се намали температурата?
 • Поставување на температурата на сијалицата на(околу 3000K). Врз основа на овие информации, дали светилките се ефикасни? Зошто светилки се топли
 • Замислете дека гледате 2 топли, блескави објекти - едниот е блескаво портокалов, а другиот е блескаво син. Кој е потопол?
Верзија 1.0.7

Совети за наставници

Преземи совети за наставници во PDF Преглед на контроли во симулациите, поедноставувања на моделот и увид во размислувањето на учениците ( PDF ).

Активности поднесени од наставниците

Visualization and Visual Illusions SIM Homework A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Kathy Perkins, Carl Wieman ДД-Вовед ДомР Физика
Alignment of PhET sims with NGSS Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein updated by Diana López СШ
ВШ
Друго Географија
Физика
Биологија
Хемија
How do PhET simulations fit in my middle school program? Овој прилог дизајниран од PhET. Sarah Borenstein СШ Друго Географија
Хемија
Физика
Биологија
PhET Sims Aligned to the Chemistry Curriculum Овој прилог дизајниран од PhET. Julia Chamberlain ВШ
ДД-Вовед
Друго Хемија
Blackbody Spectrum & Lasers Simulations Homework Овој прилог дизајниран од PhET. Kathy Perkins, Carl Wieman ДД-Вовед
ВШ
ДомР Физика
Blackbody Spectrum Simulation Homework Овој прилог дизајниран од PhET. Kathy Perkins, Carl Wieman ДД-Вовед
ДД-Нап
ДомР Физика
MS and HS TEK to Sim Alignment Elyse Zimmer СШ
ВШ
Друго Хемија
Биологија
Физика
Mapping of PhET and IBDP Physics Jaya Ramchandani ВШ Друго Физика

Јазик Download or Run Совети
Азербеџански Сите Azerbaijani Download Run now Qara cisim şüalanması
Албански Сите shqip Download Run now Spektri i trupit absolut të zi
Баскијски Сите Euskara Download Run now Gorputz beltzaren espektroa
Босански Сите Bosanski Download Run now ZRAČENJE CRNOG TIJELA
Велшки Сите Welsh Download Run now Sbectrwm Pelydrydd Cyflawn
Виетнамски Сите Tiếng Việt Download Run now Quang phổ của thể đen
Германски Сите Deutsch Download Run now Schwarzkörper Strahlung
Грчки Сите Ελληνικά Download Run now Φάσμα μελανού σώματος
Дански Сите Dansk Download Run now Sortlegeme-spektrum
Естонски Сите Eesti Download Run now Mustkiirguri spekter
Италијански Сите italiano Download Run now Spettro del Corpo Nero
Јапонски Сите 日本語 Download Run now 黒体スペクトル
Казахстански Сите Kazakh Download Run now Қара дене спектрі
Кинески - Поедноставен Сите 中文 (中国) Download Run now 黑体辐射
Кинески - Традиционален Сите 中文 (台灣) Download Run now Blackbody Spectrum_黑體輻射光譜
Корејски Сите 한국어 Download Run now 흑체 스펙트럼
Латвиски Сите Latviešu Download Run now Absolūti melna ķermeņa starojums
Монголски Сите Монгол (Монгол) Download Run now Хар биеийн Спектр
Норвешки Бокмол Сите Norsk bokmål Download Run now Sortlegemespekter
Норвешки Ниноршк Сите Norwegian Nynorsk Download Run now Sortlegemjespekter
Персиски Сите فارسی Download Run now طیف جسم سیاه
Полски Сите polski Download Run now Widmo ciała doskonale czarnego
Португалски Сите português Download Run now Espectro do Corpo Negro
Португалски (Бразил) Сите português (Brasil) Download Run now Espectro de Corpo Negro
Руски Сите русский Download Run now Спектр абсолютно чёрного тела
Словачки Сите Slovenčina Download Run now Žiarenie čierneho telesa
Српски Сите Српски Download Run now Зрачење црног тела
Тајландски Сите ไทย Download Run now สเปกตรัมของวัตถุดำ
Телугу Сите Telugu Download Run now కృష్ణవస్తు వర్ణపటం; అనువాదం:ఉడిత్యాల రమణ
Турски Сите Türkçe Download Run now Kara Cisim Işıması
Унгарски Сите magyar Download Run now Feketetest-sugárzás spektruma
Француски Сите français Download Run now Spectre du corps noir
Хебрејски Сите עברית Download Run now ספקטרום של גוף שחור
Холандски Сите Nederlands Download Run now Spectrum zwarte straler
Хрватски Сите hrvatski Download Run now Spektar crnog tijela
Чешки Сите čeština Download Run now Spektrum černého tělesa
Шпански Сите español Download Run now Radiación del Cuerpo Negro Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Мексико) Сите español (México) Download Run now Radiación del Cuerpo Negro Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Перу) Сите español (Perú) Download Run now Espectro del cuerpo negro

HTML5 sims can run on iPads and Chromebooks, as well as PC, Mac, and Linux systems.

iPad:
iOS 12+ Safari
iPad compatible sims

Android:
Not officially supported. If you are using the HTML5 sims on Android, we recommend using the latest version of Google Chrome.

Chromebook:
Latest version of Google Chrome
The HTML5 and Flash PhET sims are supported on all Chromebooks.
Chromebook compatible sims

Windows Systems:
Microsoft Edge, latest version of Firefox, latest version of Google Chrome.

Macintosh Systems:
macOS 10.13+, Safari 13+, latest version of Chrome.

Linux Systems:
Not officially supported. Please contact phethelp@colorado.edu with troubleshooting issues.

Развоен Тим Библиотеки од трети лица Благодарност до
 • Arnab Purkayastha (developer)
 • Saurabh Totey (developer)
 • Martin Veillette (developer)
 • Diana López Tavares (lead designer)
 • Michael Dubson (original designer)
 • Wendy Adams
 • John Blanco
 • Ariel Paul
 • Kathy Perkins
 • almond-0.2.9.js
 • base64-js-1.2.0.js
 • FileSaver-b8054a2.js
 • font-awesome-4.5.0
 • game-up-camera-1.0.0.js
 • he-1.1.1.js
 • himalaya-0.2.7.js
 • jama-1.0.2
 • jquery-2.1.0.js
 • lodash-4.17.4.js
 • pegjs-0.7.0.js
 • seedrandom-2.4.2.js
 • text-2.0.12.js
 • TextEncoderLite-3c9f6f0.js