Bending Light

Bending Light Слика од екранот Превземи Вградување
 • Снелов Закон
 • Прекршување
 • Рефлексија
Java Logo Оригинални симулации и преводи

Теми

 • Снелов Закон
 • Прекршување
 • Рефлексија
 • Оптика
 • Призми
 • Lenses
 • Светлина

Опис

Истражете го прекршувањето на светлината меѓу двата медиума со различни индекси на рефракција. Погледнете како се менува аголот на свиткување од воздух во чаша вода. Играј си со призми од различни форми и направи виножита.

Примери за целите на учење

 • Објаснете како светлина се прекршува на спојот меѓу двата медиума и што го одредува аголот.
 • Примени го законот Snell со ласерски зрак на спојот меѓу медиумите.
 • Опиши како се менува брзината и бранова должина на светлината во различни медиуми.
 • Опишете го ефектот на менување на аголот на рефракција во зависност од брановата должина.
 • Објаснете како призма создава виножитото.
Верзија 1.1.20

Совети за наставници

Преземи совети за наставници во PDF Преглед на контроли во симулациите, поедноставувања на моделот и увид во размислувањето на учениците ( PDF ).

Пример за видео

Ве молиме најавете се за да ги гледате видеата

Активности поднесени од наставниците

BendingLight_Remote_Lab A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
Remote
Лаб
Физика
Concept questions for Physics using PhET (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
MC Физика
Wave unit (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
Демо
Лаб
Физика
Exploring How Light Behaves at Boundaries A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Elyse Zimmer ВШ Лаб Физика
Alignment of PhET sims with NGSS Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein updated by Diana López ВШ
СШ
Друго Хемија
Биологија
Физика
Географија
How do PhET simulations fit in my middle school program? Овој прилог дизајниран од PhET. Sarah Borenstein СШ Друго Хемија
Физика
Географија
Биологија
PhET Sims Aligned to the Chemistry Curriculum Овој прилог дизајниран од PhET. Julia Chamberlain ВШ
ДД-Вовед
Друго Хемија
Laboratorio virtual de reflexión y refracción de la luz Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein (traducción Diana López) ДД-Вовед
ВШ
Лаб
Remote
ДомР
Guided
Астрономија
Физика
PREPARATORIA: Alineación de PhET con programas de la DGB México (2017) Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López ДД-Вовед
ВШ
Друго Математика
Физика
Хемија
Preguntas de razonamiento para todas las simulaciones HTML5 Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López Дипл
ДД-Вовед
СШ
ВШ
ДД-Нап
K-5
ДомР
Discuss
Математика
Физика
Хемија
Астрономија
Phet opdracht breking meten. Norbert van Veen СШ ДомР
Guided
Лаб
Физика
pc-labo: lichtbreking Maarten Vervecken СШ Лаб Физика
MS and HS TEK to Sim Alignment Elyse Zimmer СШ
ВШ
Друго Хемија
Биологија
Физика
In/Post-Class Activity, Bending Light, Prisms, PhET Solmaz Khodaeifaal ВШ
СШ
Remote
ДомР
Лаб
Discuss
Guided
Демо
Физика
In/Post-Class Activity, Bending Light, PhET Solmaz Khodaeifaal ВШ
СШ
Remote
Discuss
Демо
Лаб
ДомР
Guided
Физика
Refraction of Light Ferdinand Bautista СШ
ВШ
Лаб
Guided
Физика
Study of law of reflection and refraction Pramod Lamichhane ВШ
ДД-Нап
ДД-Вовед
ДомР
Remote
Лаб
Физика
Refraction Lab Michael Barr ДД-Вовед
ВШ
Лаб
Guided
Физика
Guided lab with instructions, screenshots and questions Paul Torrington ВШ
СШ
Guided
Remote
Лаб
Физика
Virtual Lab - Investigating Refraction of Light Tristan O'Hanlon ДД-Вовед
ВШ
Лаб
Guided
Физика
Mapping of PhET and IBDP Physics Jaya Ramchandani ВШ Друго Физика
PhET Inquiry - Bending Light Paul Martenis ВШ Guided
Лаб
Физика
Астрономија
Investigating critical angle and Total Internal Reflection Jim Champion ВШ
ДД-Вовед
Лаб
ДомР
Guided
Физика
Bending-Light Worksheet Madhuri Ganapathi ВШ ДомР Физика
Discovering Snell's law Jonathan Carlson ВШ
ДД-Вовед
Лаб
ДомР
Guided
Физика
Refraction and Snell's Law Lab Kristin Michalski ВШ Лаб Астрономија
Физика
Wave Refraction Simon Lees ВШ Лаб
Guided
ДомР
Физика
Determining Speed and Intensity of Light during Refraction Simon Lees ВШ ДомР
Лаб
Guided
Физика
Reflection in a plane surface Simon Lees ВШ ДомР
Guided
Лаб
Физика
Bending Light Lab! Jamie Schoenberger СШ Guided
Лаб
Физика
Bending Light Student Worksheet Lucy Kulbago СШ
ВШ
Guided
Лаб
Физика
Valguse murdumine Siim Tõkke ВШ Лаб
ДомР
Физика
Moodle et PhetColorado Claude Divoux ВШ MC
Guided
Лаб
Хемија
Физика
光の屈折 Hiroto Kuninaka, Akira Ogihara, Taichiro Goto СШ Лаб
Guided
Физика
Atividade experimental_reflexão_refração_absorção da luz Carlos Saraiva, Albino Rafael Pinto and Alexandrina Candeias ВШ
СШ
Guided
ДомР
Remote
Демо
Лаб
Физика
REFRAÇÃO E REFLEXÃO DA LUZ Gabriel Paiva e Gilvandenys Sales СШ Лаб
Guided
Физика
Visão Humana (Atividades) nos OA's do PhET Artur Araújo Cavalcante e Gilvandenys Leite Sales Друго
СШ
ВШ
Guided
ДомР
Друго
Физика
Биологија
Друго
Óptica Geral (Atividades) nos OA's do PhET Artur Araújo Cavalcante e Gilvandenys Leite Sales Друго
ВШ
ДД-Вовед
СШ
Демо
Друго
ДомР
Guided
Друго
Математика
Физика
Географија
Miopia e Hipermetropia (Lentes) no "Bending Light" Artur Araújo Cavalcante e Gilvandenys Leite Sales Друго
ВШ
СШ
Друго
Guided
ДомР
Друго
Географија
Физика
Refração da Luz no "Bending Light (HTML5)" Artur Araújo Cavalcante e Gilvandenys Leite Sales ВШ
Друго
ДомР
Друго
Guided
Географија
Друго
Физика
Математика
Verificação da lei de Snell e cálculo do índice de refração desconhecido andre borba СШ Лаб Физика
GUIA LABORATORIO ONDAS Raúl Eduardo Cruz Garzón ВШ
ДД-Вовед
Лаб Физика
REFLEXIÓN Y REFRACCIÓN DE LA LUZ FRANCISCO CRUZ CANTU ВШ Guided
Лаб
ДомР
Физика
EXPERIMENTOS DE NEWTON OPTICA FRANCISCO CRUZ CANTU ВШ Лаб
ДомР
Guided
Физика

Јазик Download or Run Совети
Азербеџански Сите Azerbaijani Download Run now İşığın sınması
Албански Сите shqip Download Run now Përthyerja e dritës
Англиски Сите English Download Run now Bending Light
Арапски Сите العربية Download Run now Bending Light
Баскијски Сите Euskara Download Run now Argiaren islapen-errefrakzioak
Беларуски Сите беларускі Download Run now Праламленне святла
Босански Сите Bosanski Download Run now Prelamanje svjetlosti
Бугарски Сите български Download Run now Пречупване на светлината
Велшки Сите Welsh Download Run now Plygiant Golau
Виетнамски Сите Tiếng Việt Download Run now Khúc xạ ánh sáng
Галициски Сите Gallegan Download Run now Bending Light
Германски Сите Deutsch Download Run now Lichtbrechung
Грузиски Сите ქართული Download Run now სინათლის გარდატეხა
Грчки Сите Ελληνικά Download Run now Διάθλαση φωτός
Гуџарати Сите Gujarati Download Run now પ્રકાશનું વક્રીભવન -Pankajsid34
Дански Сите Dansk Download Run now Afbøjning af lys
Естонски Сите Eesti Download Run now Valguse murdumine
Индонезиски Сите Bahasa Indonesia Download Run now Bending Light
Ирски Сите Gaeilge Download Run now Solas lúbtha
Италијански Сите italiano Download Run now Rifrazione della luce
Јапонски Сите 日本語 Download Run now 光の屈折
Казахстански Сите Kazakh Download Run now Bending Light
Каннада Сите Kannada Download Run now ಬಾಗುವ ಬೆಳಕು
Каталонски Сите català Download Run now Reflexió i refracció de la llum
Кинески - Поедноставен Сите 中文 (中国) Download Run now 光的折射
Кинески - Традиционален Сите 中文 (台灣) Download Run now Bending Light_光的折射
Кмерски Сите Khmer Download Run now Bending Light
Корејски Сите 한국어 Download Run now 빛의 굴절
Курдски Сите کوردی Download Run now Bending Light
Лао Сите Lao Download Run now Bending Light
Латвиски Сите Latviešu Download Run now Gaismas laušana
Маорски Сите Maori Download Run now Te Piko o te Aho
Марати Сите मराठी Download Run now प्रकाशाचे अपवर्तन
Монголски Сите Монгол (Монгол) Download Run now Гэрлийн хугарал
Норвешки Бокмол Сите Norsk bokmål Download Run now Avbøyning av lys
Норвешки Ниноршк Сите Norwegian Nynorsk Download Run now Bøying av lys
Орија Сите Oriya Download Run now ଆଲୋକ ର ଦିଗ ପରିବର୍ତ୍ତନ
Персиски Сите فارسی Download Run now شکست نور
Полски Сите polski Download Run now Odbicie i załamanie światła
Португалски Сите português Download Run now Bending Light
Португалски (Бразил) Сите português (Brasil) Download Run now Desvio da Luz Преземи совети за наставници во PDF
Романски Сите română Download Run now Refracția luminii
Руски Сите русский Download Run now Преломление света
Синхалски Сите Sinhalese Download Run now ආලෝක වර්තනය
Словачки Сите Slovenčina Download Run now Lom svetla
Словенечки Сите Slovenščina Download Run now Širjenje svetlobe
Српски Сите Српски Download Run now Преламање светлости
Тајландски Сите ไทย Download Run now แสงที่หักเห
Тамилски Сите Tamil Download Run now ஔி வளைவு
Телугу Сите Telugu Download Run now కాంతిని వంచడం
Тибетански Сите Tibetan Download Run now འོད་འཁྱོག་པ།
Туркменистански Сите Turkmen Download Run now Bending Light
Турски Сите Türkçe Download Run now Bükülen Işık
Украински Сите українська Download Run now Заломлення світла Преземи совети за наставници во PDF
Унгарски Сите magyar Download Run now Fénytörés
Фински Сите suomi Download Run now Taittuva valo
Француски Сите français Download Run now Déviation de la lumière
Хебрејски Сите עברית Download Run now שבירת אור
Холандски Сите Nederlands Download Run now Lichtbreking
Хрватски Сите hrvatski Download Run now Lom svjetlosti
Чешки Сите čeština Download Run now Lom světla
Шведски Сите svenska Download Run now Ljusets brytning
Шпански Сите español Download Run now Reflexión y Refracción de la Luz Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Мексико) Сите español (México) Download Run now Reflexión y Refracción de la Luz Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Перу) Сите español (Perú) Download Run now Curvando la luz
Шпански (Шпанија) Сите español (España) Download Run now Reflexión y refracción de la luz

HTML5 sims can run on iPads and Chromebooks, as well as PC, Mac, and Linux systems.

iPad:
iOS 12+ Safari
iPad compatible sims

Android:
Not officially supported. If you are using the HTML5 sims on Android, we recommend using the latest version of Google Chrome.

Chromebook:
Latest version of Google Chrome
The HTML5 and Flash PhET sims are supported on all Chromebooks.
Chromebook compatible sims

Windows Systems:
Microsoft Edge, latest version of Firefox, latest version of Google Chrome.

Macintosh Systems:
macOS 10.13+, Safari 13+, latest version of Chrome.

Linux Systems:
Not officially supported. Please contact phethelp@colorado.edu with troubleshooting issues.

Развоен Тим Библиотеки од трети лица Благодарност до
 • Amy Rouinfar (lead)
 • Sam Reid (developer)
 • Noah Podolefsky
 • Trish Loeblein
 • Ariel Paul
 • Kathy Perkins
 • almond-0.2.9.js
 • easing-equations-r12
 • FileSaver-b8054a2.js
 • fontawesome-webfont-3.0.2.svg
 • game-up-camera-1.0.0.js
 • jama-1.0.2
 • jquery-2.1.0.js
 • lodash-2.4.1.js
 • pegjs-0.7.0.js
 • seedrandom-2.4.2.js
 • text-2.0.12.js
 • Tween-r12.js
 • Actual Concepts