Atomic Interactions

Оваа симулација не е преведен на овој јазик. Се уште можете да пристапите во англиската верзија подолу.

Atomic Interactions Слика од екранот Превземи Вградување
 • Потенцијал на интеракција
 • Атомски врски
 • Ван дер Валови сили
Java Logo Оригинални симулации и преводи

Теми

 • Потенцијал на интеракција
 • Атомски врски
 • Ван дер Валови сили
 • Pauli Repulsion
 • Lennard-Jones Potential
 • Атомски интеракции

Опис

Истражете ја интеракцијата помеѓу различни комбинации од два атоми. Вклучете ги стрелките за сила за да видите како вкупната сила дејствува на атомите или како влијаат индивидуалните привлечни и одбивни сили. Обиди се со "Прилагодливо привлекување" на атомот за да се види како влијае промената на параметрите на интеракција.

Примери за целите на учење

 • Објаснете како привлечните и одбивни сили владеат со интеракција меѓу атомите.
 • Опишете го ефектот на потенцијалот и длабочината на атомски интеракции.
 • Опишете го процесот на зближување меѓу атоми во поглед на енергијата.
Верзија 1.2.0

Совети за наставници

Преземи совети за наставници во PDF Преглед на контроли во симулациите, поедноставувања на моделот и увид во размислувањето на учениците ( PDF ).

Пример за видео

Ве молиме најавете се за да ги гледате видеата

Активности поднесени од наставниците

Intermolecular Forces and States of Matter - Interactive Lecture Demonstration A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Ted Clark, Julia Chamberlain ДД-Вовед Демо Хемија
States of Matter (Inquiry based) Phase Change and Phase diagrams A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
Лаб Физика
Хемија
How do PhET simulations fit in my middle school program? Овој прилог дизајниран од PhET. Sarah Borenstein СШ Друго Хемија
Географија
Биологија
Физика
PhET Sims Aligned to the Chemistry Curriculum Овој прилог дизајниран од PhET. Julia Chamberlain ВШ
ДД-Вовед
Друго Хемија
SECUNDARIA: Alineación PhET con programas de la SEP México (2011 y 2017) Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López ВШ
СШ
Друго Биологија
Хемија
Математика
Физика
PREPARATORIA: Alineación de PhET con programas de la DGB México (2017) Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López ВШ
ДД-Вовед
Друго Математика
Хемија
Физика
Preguntas de razonamiento para todas las simulaciones HTML5 Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López СШ
K-5
ВШ
ДД-Нап
ДД-Вовед
Дипл
ДомР
Discuss
Математика
Астрономија
Хемија
Физика
Using the Atomic Interactions PhET Simulation: Concept Development for Understanding Energy Changes Associated with Bond Forming and Bond Breaking Events Jack Eichler, Ellen Yezierski, Brianna Minshall ДД-Вовед Guided Хемија
Atomic Interactions PhET Exploration - with Coulomb's Law application Nora Walsh ДД-Вовед
ВШ
ДомР
Discuss
Guided
Remote
Лаб
Хемија
MS and HS TEK to Sim Alignment Elyse Zimmer ВШ
СШ
Друго Физика
Биологија
Хемија
Mapping of PhET and IBDP Physics Jaya Ramchandani ВШ Друго Физика
Interacciones atómicas Exploración PhET Nora Walsh (traducción de Mayra Tavares) ВШ
ДД-Вовед
Remote
ДомР
Guided
Discuss
Лаб
Хемија

Јазик Download or Run Совети
Азербеџански Сите Azerbaijani Download Run now Atomlararası qarşılıqlı təsirlər
Албански Сите shqip Download Run now Bashkëveprimet Atomike
Арапски Сите العربية Download Run now التفاعلات الذرية
Баскијски Сите Euskara Download Run now Atomoen arteko elkarrekintzak
Беларуски Сите беларускі Download Run now Узаемадзеянне атамаў
Босански Сите Bosanski Download Run now Interakcije atoma
Виетнамски Сите Tiếng Việt Download Run now Tương tác nguyên tử
Германски Сите Deutsch Download Run now Atomare Wechselwirkung
Грчки Сите Ελληνικά Download Run now Ατομικές Αλληλεπιδράσεις
Гуџарати Сите Gujarati Download Run now પરમાણુ ક્રિયા પ્રતિક્રિયાઓ - નિકુંજ સવાણી દ્વારા
Дански Сите Dansk Download Run now Atomers vekselvirkning
Естонски Сите Eesti Download Run now Aatomitevaheline vastastikmõju
Ирски Сите Gaeilge Download Run now Idirghníomhaíochtaí Adamhacha
Италијански Сите italiano Download Run now Interazioni atomiche
Јапонски Сите 日本語 Download Run now 原子間相互作用
Казахстански Сите Kazakh Download Run now Атомдардың өзара әсерлесуі
Кинески - Поедноставен Сите 中文 (中国) Download Run now 原子的相互作用
Кинески - Традиционален Сите 中文 (台灣) Download Run now Atomic Interactions_原子交互作用
Корејски Сите 한국어 Download Run now 원자간 상호작용
Латвиски Сите Latviešu Download Run now Atomu mijiedarbība
Литвански Сите Lietuvių Download Run now Atomų sąveikos
Монголски Сите Монгол (Монгол) Download Run now Атомын харилцан үйлчлэл
Норвешки Бокмол Сите Norsk bokmål Download Run now Atomære vekselvirkninger
Персиски Сите فارسی Download Run now برهم کنش های اتمی
Полски Сите polski Download Run now Oddziaływanie atomów
Португалски Сите português Download Run now Interações Atómicas
Португалски (Бразил) Сите português (Brasil) Download Run now Interações Atômicas Преземи совети за наставници во PDF
Руски Сите русский Download Run now Взаимодействие атомов
Словачки Сите Slovenčina Download Run now Interakcia medzi atómami
Српски Сите Српски Download Run now Атомске интеракције
Тамилски Сите Tamil Download Run now அணுக்களுக்கிடையிலான கவர்ச்சி விசை
Телугу Сите Telugu Download Run now పరమాణు పరస్పరచర్యలు
Турски Сите Türkçe Download Run now Atomik etkileşimler
Унгарски Сите magyar Download Run now Atomi kölcsönhatások
Фински Сите suomi Download Run now Atomien vuorovaikutukset
Француски Сите français Download Run now Interactions atomiques
Хебрејски Сите עברית Download Run now אינטראקציות בין אטומים
Хинду Сите हिंदी Download Run now परमाण्विक इंटरेक्शन 
Холандски Сите Nederlands Download Run now Interacties tussen atomen
Хрватски Сите hrvatski Download Run now Interakcije između atoma
Шпански Сите español Download Run now Interacciones Atómicas Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Мексико) Сите español (México) Download Run now Interacciones atómicas Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Перу) Сите español (Perú) Download Run now Interacciones Atómicas
Шпански (Шпанија) Сите español (España) Download Run now Interacciones atómicas

HTML5 sims can run on iPads and Chromebooks, as well as PC, Mac, and Linux systems.

iPad:
iOS 12+ Safari
iPad compatible sims

Android:
Not officially supported. If you are using the HTML5 sims on Android, we recommend using the latest version of Google Chrome.

Chromebook:
Latest version of Google Chrome
The HTML5 and Flash PhET sims are supported on all Chromebooks.
Chromebook compatible sims

Windows Systems:
Microsoft Edge, latest version of Firefox, latest version of Google Chrome.

Macintosh Systems:
macOS 10.13+, Safari 13+, latest version of Chrome.

Linux Systems:
Not officially supported. Please contact phethelp@colorado.edu with troubleshooting issues.

Развоен Тим Библиотеки од трети лица Благодарност до
 • Yuen-ying Carpenter (lead designer, HTML5)
 • Amy Rouinfar (lead designer, HTML5)
 • Paul Beale (lead designer, Java)
 • Sarah McKagan (lead designer, Java)
 • Emily Moore (lead designer, Java)
 • Noah Podelefsky (lead designer, Java)
 • John Blanco (developer)
 • Wendy Adams
 • Jack Barbera
 • Amy Hanson
 • Kelly Lancaster
 • Ariel Paul
 • Kathy Perkins
 • Carl Wieman
 • almond-0.2.9.js
 • base64-js-1.2.0.js
 • FileSaver-b8054a2.js
 • font-awesome-4.5.0
 • game-up-camera-1.0.0.js
 • he-1.1.1.js
 • himalaya-0.2.7.js
 • jama-1.0.2
 • jquery-2.1.0.js
 • lodash-4.17.4.js
 • pegjs-0.7.0.js
 • seedrandom-2.4.2.js
 • text-2.0.12.js
 • TextEncoderLite-3c9f6f0.js
 • Actual Concepts