Алфа зрачење

Алфа зрачење Слика од екранот
Browser-Compatible Version
 • Алфа распаѓање
 • Половина живот
 • Зрачење
Java via CheerpJ: We've partnered with Leaning Technologies to allow our Java sims to run in a browser.
This sim is not compatible with iPads.
Java Version: Supports offline use and offers improved performance.

Теми

 • Алфа распаѓање
 • Половина живот
 • Зрачење

Опис

Гледај како алфа честички излеваат од полониумовото јадро, предизвикувајќи радиоактивно алфа распаѓање. Погледнете како случајното време на распаѓање се влијае на полуживотот.

Примери за целите на учење

 • Објаснете го алфа зрачењето во однос тунелирањето на алфа честичките надвор од јадрото.
 • Објаснете го концептот на полуживот, вклучувајќи го и случајниот карактер на него.
 • Почнуваат да стекнат разбирање на силите кои работат да се одржи на атомското јадрото заедно (силна нуклеарна сила) и сили, кои работат да го расцепат (Кулон, односно електричен набој, сила).
Верзија 3.27

Совети за наставници

Преземи совети за наставници во PDF Преглед на контроли во симулациите, поедноставувања на моделот и увид во размислувањето на учениците ( PDF ).

Активности поднесени од наставниците

Concept questions for Physics using PhET (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
MC Физика
Visualization and Visual Illusions SIM Homework A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Kathy Perkins, Carl Wieman ДД-Вовед ДомР Физика
Using PhET in High School Chemistry- all my activities in pdf A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
ДомР
Демо
Лаб
Хемија
Concept Questions for Chemistry using PhET A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein СШ
ВШ
ДД-Вовед
MC Хемија
Alpha Decay investigations A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
Лаб Хемија
Физика
PhET LAB Alpha (IB 7.2) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Benjamin Forbes ВШ Лаб Физика
Nuclear Processes A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Phil Cook ВШ Лаб
Alignment of PhET sims with NGSS Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein updated by Diana López ВШ
СШ
Друго Географија
Хемија
Физика
Биологија
How do PhET simulations fit in my middle school program? Овој прилог дизајниран од PhET. Sarah Borenstein СШ Друго Физика
Географија
Биологија
Хемија
PhET Sims Aligned to the Chemistry Curriculum Овој прилог дизајниран од PhET. Julia Chamberlain ВШ
ДД-Вовед
Друго Хемија
alfa verval Janine Nauw ВШ Лаб Физика
Projectile motion experiment jawaher bin hammad ДД-Вовед Лаб Физика
MS and HS TEK to Sim Alignment Elyse Zimmer ВШ
СШ
Друго Биологија
Физика
Хемија
Mapping of PhET and IBDP Physics Jaya Ramchandani ВШ Друго Физика
Investigating a radioactive decay Lori Fritz ВШ Лаб Физика
Radioactivity MEHMET EMIN KALE ВШ
ДД-Вовед
ДомР
Лаб
Математика
Физика
Instructor Clarence Canty Друго Лаб
КП
Phet Alpha Decay Simulation Lab Drew Isola ВШ Друго
Лаб
Spinometer Chris Mounce ДД-Нап Демо
Radioactive Decay, Fission and Chain Reactions Debra Krause Dandaneau ДД-Вовед
ВШ
Друго
Лаб
Физика
Intrinsic Randomness Roberta Tevlin ВШ КП Физика
Radioaktiivse lagunemise meedialabori juhend Siim Tõkke ВШ ДомР
Лаб
Физика
알파붕괴 SIM 사용지침서 이화국(Wha Kuk Lee) ДД-Вовед
ВШ
Демо
Лаб
Физика
Хемија
Географија
Астрономија

Јазик Download or Run Совети
Албански Сите shqip Download Run now Zbërthimi alfa
Амхарички Сите Amharic Download Run now አልፋ መበስበስ
Англиски Сите English Download Run now Alpha Decay
Арапски Сите العربية Download Run now تفتت ألفا
Арапски (Саудиска Арабија) Сите العربية (السعودية) Download Run now تحلل ألفا
Баскијски Сите Euskara Download Run now Alfa-desintegrazioa
Беларуски Сите беларускі Download Run now Альфа-распад
Босански Сите Bosanski Download Run now ALFA-RASPAD
Бугарски Сите български Download Run now Алфа-разпад
Виетнамски Сите Tiếng Việt Download Run now Phóng xạ Alpha
Галициски Сите Gallegan Download Run now Decaemento Alfa
Германски Сите Deutsch Download Run now Alphazerfall
Грузиски Сите ქართული Download Run now ალფა დაშლა
Грчки Сите Ελληνικά Download Run now Διάσπαση Άλφα
Дански Сите Dansk Download Run now Alfahenfald
Естонски Сите Eesti Download Run now Alfalagunemine
Индонезиски Сите Bahasa Indonesia Download Run now Peluruhan Alfa
Италијански Сите italiano Download Run now Decadimento alfa (α)
Јапонски Сите 日本語 Download Run now α崩壊
Казахстански Сите Kazakh Download Run now Альфа Шашылу
Каннада Сите Kannada Download Run now ಆಲ್ಫ ಕ್ಷಯ
Каталонски Сите català Download Run now Desintegració alfa
Кинески - Поедноставен Сите 中文 (中国) Download Run now Alpha衰变
Кинески - Традиционален Сите 中文 (台灣) Download Run now Alpha 衰變
Корејски Сите 한국어 Download Run now 알파붕괴
Лао Сите Lao Download Run now ອັດສະ​ລາຍບໍ່ມີເພດ;
Монголски Сите Монгол (Монгол) Download Run now Альфа Задрал
Норвешки Бокмол Сите Norsk bokmål Download Run now Alfanedbryting
Норвешки Ниноршк Сите Norwegian Nynorsk Download Run now Alfanedbryting
Пашто Сите Pushto Download Run now د الفا وړانګېینه
Персиски Сите فارسی Download Run now واپاشی آلفا
Полски Сите polski Download Run now Rozpad alfa
Португалски Сите português Download Run now Radiação alfa
Португалски (Бразил) Сите português (Brasil) Download Run now Decaimento Alfa
Романски Сите română Download Run now Dezintegrare alfa
Руски Сите русский Download Run now Альфа-распад
Синхалски Сите Sinhalese Download Run now රැැැඑ
Словачки Сите Slovenčina Download Run now Rádioaktívny rozpad a alfa žiarenie
Словенечки Сите Slovenščina Download Run now Alfa razpad
Српски Сите Српски Download Run now АЛФА-РАСПАД
Тајландски Сите ไทย Download Run now การสลายตัวให้อนุภาคแอลฟา
Тамилски Сите Tamil Download Run now அல்பா தேய்வு
Туркменистански Сите Turkmen Download Run now Alfa bölünme
Турски Сите Türkçe Download Run now Alfa Bozunması
Украински Сите українська Download Run now Альфа випромінювання Преземи совети за наставници во PDF
Унгарски Сите magyar Download Run now Alfa-bomlás
Фински Сите suomi Download Run now Alfasäteily
Француски Сите français Download Run now Désintégration alpha
Хаити Сите Haitian Download Run now Degradasyon alfa
Хебрејски Сите עברית Download Run now דעיכת אלפא
Холандски Сите Nederlands Download Run now Alfaverval
Хрватски Сите hrvatski Download Run now Alfa raspad
Чешки Сите čeština Download Run now Alfa rozklad
Шведски Сите svenska Download Run now Alfa-sönderfall
Шпански Сите español Download Run now Desintegración Alfa Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Мексико) Сите español (México) Download Run now Radiación Alfa Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Перу) Сите español (Perú) Download Run now Desintegración Alfa

Windows Macintosh Linux
Microsoft Windows
XP/Vista/7/8.1/10
Latest version of Java
OS X 10.9.5 or later
Latest version of Java
Latest version of Java

Развоен Тим Библиотеки од трети лица Благодарност до
 • Wendy Adams
 • John Blanco (developer)
 • Ron LeMaster (developer)
 • Sam McKagan
 • Kathy Perkins
 • Noah Podolefsky
 • Carl Wieman
 • Interviewer: Wendy Adams
 • Interviewer: Danielle Harlow
 • Piccolo