КИСЕЛО-БАЗНИ РАСТВОРИ

КИСЕЛО-БАЗНИ РАСТВОРИ Слика од екранот Превземи Вградување
 • Киселини
 • Бази
 • Рамнотежа
Java Logo Оригинални симулации и преводи

Теми

 • Киселини
 • Бази
 • Рамнотежа
 • Дисоцијација
 • Раствор

Опис

Како се разликуваат силни и слаби киселини ? Користете лабораториски алатки на вашиот компјутер за да дознаете! Натопи хартија од пробата за мерење на pH вредност, или да се стават електроди за мерење на спроводливост. Потоа гледајте како концентрација и сила да влијае pH вредноста. Може ли една слаба киселина да има исто pH како силна киселина?

Примери за целите на учење

 • Дадени се киселини или бази со истата концентрација, да се разбере силата на киселината и базата од страна на: 1. Во врска со силата на киселина или база на степенот до кој тој дисоцира во вода 2. Идентификување на сите други молекули и јони кои се присутни во одредена киселина или база. 3.Споредување на релативната концентрација на молекули и јони во слаби наспроти силни киселини (или бази). 4.Опишувајќи ги сличностите и разликите меѓу силни киселини и слаби киселини или силни бази и слаби бази
 • Демонстрира разбирање концентрацијата преку: 1.Опишување на сличностите и разликите меѓу концентрирани и разредени раствори. 2.Споредба на концентрациите на сите молекули и јони во концентрирана наспроти разредена киселина или база
 • Користејки ја силата на киселината или базата и концентрацијата , со цел да: 1.Опише со зборови и слики (графици или молекуларна цртежи) што значи тоа ако имаш: Концентриран раствор од слаба киселина (или база) или Концентриран раствор на силна киселина (или база) и други комбинации. 2. Испита различните комбинации на сила / концентрации кои резултираат со исти рН вредности.
 • Опишете како најчестите алатки (pH метар, спроводливост, pH хартија) ќе помогне во идентификацијата дали е киселина или база и силен или слаб и концентрирани или разреден раствор.
Верзија 1.2.24

Совети за наставници

Преземи совети за наставници во PDF Преглед на контроли во симулациите, поедноставувања на моделот и увид во размислувањето на учениците ( PDF ).

Пример за видео

Ве молиме најавете се за да ги гледате видеата

Активности поднесени од наставниците

Acid Base Solutions - Concentration and Strength A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
Remote
ДомР
Лаб
Хемија
Concept questions for Physics using PhET (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
MC Физика
Acid Concentration and Strength Investigation A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Julia Chamberlain, Susan Hendrickson ВШ
ДД-Вовед
ДомР
Guided
Хемија
Strong and Weak Acids A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Kelly Lancaster, Laurie Langdon ВШ
ДД-Вовед
КП
Лаб
ДомР
Хемија
How do PhET simulations fit in my middle school program? Овој прилог дизајниран од PhET. Sarah Borenstein СШ Друго Физика
Хемија
Биологија
Географија
PhET Sims Aligned to the Chemistry Curriculum Овој прилог дизајниран од PhET. Julia Chamberlain ВШ
ДД-Вовед
Друго Хемија
SECUNDARIA: Alineación PhET con programas de la SEP México (2011 y 2017) Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López ВШ
СШ
Друго Математика
Биологија
Физика
Хемија
PREPARATORIA: Alineación de PhET con programas de la DGB México (2017) Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López ВШ
ДД-Вовед
Друго Математика
Физика
Хемија
Preguntas de razonamiento para todas las simulaciones HTML5 Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López ВШ
СШ
K-5
Дипл
ДД-Нап
ДД-Вовед
Discuss
ДомР
Хемија
Математика
Физика
Астрономија
MS and HS TEK to Sim Alignment Elyse Zimmer СШ
ВШ
Друго Физика
Хемија
Биологија
Weak vs. Strong Jaime Stasiorowski ВШ Лаб
Remote
Хемија
pH Relationships Jaime Stasiorowski ВШ Remote
Лаб
Хемија
Acid-Base WebLab PhET HTML5 Melissa Venable ВШ Лаб Хемија
Student Guide for PhET - Acid Base Solutions in html5 Brian Libby СШ
ВШ
ДомР
Guided
Хемија
Acid/Base Solutions Angela Yochum ВШ
СШ
Лаб Хемија
Acid-Base WebLab PhET HTML 5 Version Melissa Venable ВШ Лаб Хемија
acidity PH and its influance on amino acids residual and on proteins Nurit Hechel ВШ Guided Биологија
Practicas ácido-base Lucas Castro ВШ
ДД-Вовед
ДомР
Лаб
Guided
Хемија
Undersöka syra-bas-lösningar Carmen Galian Barrueco ВШ ДомР
Discuss
Guided
Хемија

Јазик Download or Run Совети
Албански Сите shqip Download Run now Tretësirat acido-bazike
Англиски Сите English Download Run now Acid-Base Solutions
Арапски Сите العربية Download Run now محاليل حمض-قلوي
Баскијски Сите Euskara Download Run now Azido-base disoluzioak
Босански Сите Bosanski Download Run now KISELO-BAZNI RASTVORI
Виетнамски Сите Tiếng Việt Download Run now Dung dịch Acid-Base
Галициски Сите Gallegan Download Run now Disolucións Ácido-Base
Германски Сите Deutsch Download Run now Saure & basische Lösungen
Грузиски Сите ქართული Download Run now მჟავა და ტუტე ხსნარები
Грчки Сите Ελληνικά Download Run now Διαλύματα Οξέων-Βάσεων
Гуџарати Сите Gujarati Download Run now એસિડ-બેઇઝ દ્રાવણો
Дански Сите Dansk Download Run now Syre-base opløsninger
Естонски Сите Eesti Download Run now Happe-aluse lahused
Индонезиски Сите Bahasa Indonesia Download Run now Larutan Asam-Basa
Ирски Сите Gaeilge Download Run now Tuaslagáin aigéid/buin
Италијански Сите italiano Download Run now Soluzioni acido-base
Јапонски Сите 日本語 Download Run now 酸・塩基の水溶液と電離
Казахстански Сите Kazakh Download Run now Судағы ерітінділердегі қышқылдық-негіздік реакциялар
Каннада Сите Kannada Download Run now ಆಮ್ಲ-ಪ್ರತ್ಯಾಮ್ಲದ ದ್ರಾವಣ
Каталонски Сите català Download Run now Solucions Àcid-Base
Кинески - Поедноставен Сите 中文 (中国) Download Run now 酸碱溶液
Кинески - Традиционален Сите 中文 (台灣) Download Run now Acid-Base Solutions_酸鹼溶液
Кмерски Сите Khmer Download Run now សូលុយស្យុង​អាស៊ីត-បាស
Корејски Сите 한국어 Download Run now 산-염기 용액
Лао Сите Lao Download Run now ສານລະລາຍກົດ-ເບດສ
Латвиски Сите Latviešu Download Run now Skābju-bāzu šķīdumi
Марати Сите मराठी Download Run now आम्ल-आम्लारी द्रावण
Монголски Сите Монгол (Монгол) Download Run now Хүчил-Суурийн Уусмал
Норвешки Бокмол Сите Norsk bokmål Download Run now Syre/base-løsning
Норвешки Ниноршк Сите Norwegian Nynorsk Download Run now Syre-Bare-løysingar
Орија Сите Oriya Download Run now ଅମ୍ଳ-କ୍ଷାରୀୟ ଦ୍ରବଣ
Персиски Сите فارسی Download Run now محلول اسيد و باز
Полски Сите polski Download Run now Kwasowość i zasadowość roztworów
Португалски Сите português Download Run now Solução ácido-base
Португалски (Бразил) Сите português (Brasil) Download Run now Soluções Ácido-Base
Руски Сите русский Download Run now Кислотно-основные реакции в водных растворах
Свахили Сите Swahili Download Run now Asidi-Base Ufumbuzi
Синхалски Сите Sinhalese Download Run now අම්ල-භස්ම ද්‍රාවණ
Словачки Сите Slovenčina Download Run now Kyslé a zásadité roztoky
Словенечки Сите Slovenščina Download Run now Kisle in bazične raztopine
Српски Сите Српски Download Run now КИСЕЛО-БАЗНИ РАСТВОРИ
Тајландски Сите ไทย Download Run now สารละลายกรด-เบส
Тамилски Сите Tamil Download Run now அமில- கார கரைசல்கள்
Телугу Сите Telugu Download Run now ఆమ్ల-క్షార సొల్యూషన్స్
Тибетански Сите Tibetan Download Run now སྐྱུར་རྫས་དང་ཚྭ་འགྱུར་གྱི་ཞུན་ཁུ།
Туркменистански Сите Turkmen Download Run now Kislota-aşgar erginleri
Турски Сите Türkçe Download Run now Asit-Baz Çözeltisi
Украински Сите українська Download Run now Розчини кислот і основ  Преземи совети за наставници во PDF
Унгарски Сите magyar Download Run now Sav-bázis oldatok
Фински Сите suomi Download Run now Happo-emäs-liuokset
Француски Сите français Download Run now Solutions Acido-basiques
Хебрејски Сите עברית Download Run now תמיסות חומצה-בסיס
Хинду Сите हिंदी Download Run now अम्ल -भस्म विलयन 
Холандски Сите Nederlands Download Run now Oplossingen van zuren en basen
Хрватски Сите hrvatski Download Run now Kiselo-lužnate otopine
Чешки Сите čeština Download Run now Acidobazické roztoky
Шведски Сите svenska Download Run now Syra-Bas-lösningar
Шпански Сите español Download Run now Soluciones Ácido-Base Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Мексико) Сите español (México) Download Run now Soluciones Ácido-Base Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Перу) Сите español (Perú) Download Run now Soluciones Ácido-Base
Шпански (Шпанија) Сите español (España) Download Run now Disoluciones ácido-base

HTML5 sims can run on iPads and Chromebooks, as well as PC, Mac, and Linux systems.

iPad:
iOS 12+ Safari
iPad compatible sims

Android:
Not officially supported. If you are using the HTML5 sims on Android, we recommend using the latest version of Google Chrome.

Chromebook:
Latest version of Google Chrome
The HTML5 and Flash PhET sims are supported on all Chromebooks.
Chromebook compatible sims

Windows Systems:
Microsoft Edge, latest version of Firefox, latest version of Google Chrome.

Macintosh Systems:
macOS 10.13+, Safari 13+, latest version of Chrome.

Linux Systems:
Not officially supported. Please contact phethelp@colorado.edu with troubleshooting issues.

Развоен Тим Библиотеки од трети лица Благодарност до
 • Kelly Lancaster (lead)
 • Chris Malley (developer)
 • Bryce Gruneich
 • Patricia Loeblein
 • Emily B. Moore
 • Robert Parson
 • Kathy Perkins
 • almond-0.2.9.js
 • FileSaver-b8054a2.js
 • fontawesome-webfont-3.0.2.svg
 • jama-1.0.2
 • jquery-2.1.0.js
 • lodash-2.4.1.js
 • pegjs-0.7.0.js
 • text-2.0.12.js
 • Royal Society of Chemistry
 • Mobile Learner Labs