Ласери

Ласери Слика од екранот
Browser-Compatible Version
 • Ласер
 • Фотонски зраци
 • Квантна механика
Java via CheerpJ: We've partnered with Leaning Technologies to allow our Java sims to run in a browser.
This sim is not compatible with iPads.
Java Version: Supports offline use and offers improved performance.

Теми

 • Ласер
 • Фотонски зраци
 • Квантна механика

Опис

Креирај ласер со пумпање на комората со фотонски зрак. Управувавајте со енергетските состојби на атомите на ласерот за да го контролирате неговиот зрак.

Примери за целите на учење

 • Опишете како апсорпцијата и спонтаната и стимулирана емисија работат, објасни ги барањата за секој од случаите.
 • Опишете како работи ласерот.
 • Објасни ги барањата`за работа на ласерот во однос на интензитетот и брановата должина на светилката, рефлексивноста на огледалото и животот на возбудените состојби на атомот.
 • Поправка на скршен ласер.
Верзија 4.08

Совети за наставници

Преземи совети за наставници во PDF Преглед на контроли во симулациите, поедноставувања на моделот и увид во размислувањето на учениците ( PDF ).

Активности поднесени од наставниците

Visualization and Visual Illusions SIM Homework A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Kathy Perkins, Carl Wieman ДД-Вовед ДомР Физика
How to make a laser A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Sam McKagan, Kathy Perkins and Carl Wieman ДД-Вовед
ДД-Нап
ДомР Физика
How do PhET simulations fit in my middle school program? Овој прилог дизајниран од PhET. Sarah Borenstein СШ Друго Биологија
Физика
Географија
Хемија
Blackbody Spectrum & Lasers Simulations Homework Овој прилог дизајниран од PhET. Kathy Perkins, Carl Wieman ВШ
ДД-Вовед
ДомР Физика
Bose-Einstein Condensation Lesson Овој прилог дизајниран од PhET. Carl Wieman, Kathy Perkins ВШ
ДД-Вовед
ДД-Нап
Демо Физика
MS and HS TEK to Sim Alignment Elyse Zimmer ВШ
СШ
Друго Физика
Хемија
Биологија
Mapping of PhET and IBDP Physics Jaya Ramchandani ВШ Друго Физика
Laser activity Ralf Widenhorn ДД-Нап ДомР
Light Emission and Lasers Debra Krause Dandaneau ДД-Вовед
ВШ
Друго
Лаб
Физика

Јазик Download or Run Совети
Албански Сите shqip Download Run now LASERËT (OPTOELEKTRONIKA)
Амхарички Сите Amharic Download Run now ሌዘር
Англиски Сите English Download Run now Lasers
Арапски Сите العربية Download Run now الليزر
Арапски (Саудиска Арабија) Сите العربية (السعودية) Download Run now الليزر
Баскијски Сите Euskara Download Run now Laserrak
Беларуски Сите беларускі Download Run now Лазеры
Босански Сите Bosanski Download Run now LASERI
Виетнамски Сите Tiếng Việt Download Run now Lasers
Галициски Сите Gallegan Download Run now Láseres
Германски Сите Deutsch Download Run now Laser
Грузиски Сите ქართული Download Run now ლაზერები
Грчки Сите Ελληνικά Download Run now Lasers
Дански Сите Dansk Download Run now Lasere
Естонски Сите Eesti Download Run now Laserid
Индонезиски Сите Bahasa Indonesia Download Run now Laser
Италијански Сите italiano Download Run now Laser
Јапонски Сите 日本語 Download Run now レーザーlasers
Казахстански Сите Kazakh Download Run now Лазерлер
Каннада Сите Kannada Download Run now Lasers
Кинески - Поедноставен Сите 中文 (中国) Download Run now 激光器
Кинески - Традиционален Сите 中文 (台灣) Download Run now 雷射
Кмерски Сите Khmer Download Run now ឡាស៊ែរ
Корејски Сите 한국어 Download Run now 레이저
Лао Сите Lao Download Run now ເລເຊີ
Литвански Сите Lietuvių Download Run now Lazeriai
Монголски Сите Монгол (Монгол) Download Run now Лазерууд
Персиски Сите فارسی Download Run now لیزر
Полски Сите polski Download Run now Lasery
Португалски Сите português Download Run now Lasers
Португалски (Бразил) Сите português (Brasil) Download Run now Lasers
Руски Сите русский Download Run now Лазеры
Словачки Сите Slovenčina Download Run now Laser
Словенечки Сите Slovenščina Download Run now Laserji
Српски Сите Српски Download Run now ЛАСЕРИ
Тајландски Сите ไทย Download Run now เลเซอร์
Туркменистански Сите Turkmen Download Run now Lazer
Турски Сите Türkçe Download Run now laserler
Украински Сите українська Download Run now Lasers
Унгарски Сите magyar Download Run now Lézerek
Фински Сите suomi Download Run now Laserit
Француски Сите français Download Run now Lasers
Хебрејски Сите עברית Download Run now לייזרים
Холандски Сите Nederlands Download Run now Lasers
Хрватски Сите hrvatski Download Run now Laseri
Чешки Сите čeština Download Run now Lasery
Шпански Сите español Download Run now Lásers Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Мексико) Сите español (México) Download Run now Lasers Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Перу) Сите español (Perú) Download Run now Láseres

Windows Macintosh Linux
Microsoft Windows
XP/Vista/7/8.1/10
Latest version of Java
OS X 10.9.5 or later
Latest version of Java
Latest version of Java

Развоен Тим Библиотеки од трети лица Благодарност до
 • Ron LeMaster (developer)
 • Sam McKagan
 • Kathy Perkins
 • Carl Wieman
 • Interviewer: Danielle Harlow