Судари во механиката

Судари во механиката Слика од екранот Превземи Вградување
 • Судири
 • Динамика
 • Брзина
HTML5 Prototype: Prototypes are in their design phase and not fully tested.

Теми

 • Судири
 • Динамика
 • Брзина

Опис

Испитај судири на воздушна хокеј табла во 1Д и покомплексни судири во 2Д. Експериментирајте со менување го бројот на дискови, маси и почетните услови. Менувајте ја еластичноста и да видиме што се случува.

Примери за целите на учење

 • Нацртајте "пред-и-по" слики од судири.
 • Конструирај вектор на динамика на претставувањето на "пред-и-по" судири.
 • Спроведување на законот за конзервација на момент за да ги реши проблемите на судири.
 • Објаснете зошто енергија не е конзервирана и се движи во некои судири.
 • Одредување на промена во механичка енергија во судири на различни "еластичност".
 • Што значи "еластицитет"?
Верзија 2.01

Совети за наставници

Преземи совети за наставници во PDF Преглед на контроли во симулациите, поедноставувања на моделот и увид во размислувањето на учениците ( PDF ).

Активности поднесени од наставниците

Concept questions for Physics using PhET (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
MC Физика
Algebra-based Physics Semester one lessons, clicker questions, and schedule in pdf (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ВШ
ДД-Вовед
ДомР
Демо
Лаб
Физика
Collision Lab : Introduction to One Dimension collisions A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Patricia Loeblein ДД-Вовед
ВШ
ДомР
Лаб
Физика
Collision Lab Basics A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Brett Moser ВШ
СШ
Guided
Лаб
Физика
PhET Collision Lab A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Wendy Adams ВШ
ДД-Вовед
Лаб
PhET Collisions A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Brent Olyowski ВШ Лаб
Alignment of PhET sims with NGSS Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein updated by Diana López СШ
ВШ
Друго Физика
Биологија
Хемија
Географија
How do PhET simulations fit in my middle school program? Овој прилог дизајниран од PhET. Sarah Borenstein СШ Друго Биологија
Физика
Хемија
Географија
PhET Sims Aligned to the Chemistry Curriculum Овој прилог дизајниран од PhET. Julia Chamberlain ДД-Вовед
ВШ
Друго Хемија
PREPARATORIA: Alineación de PhET con programas de la DGB México (2017) Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López ДД-Вовед
ВШ
Друго Физика
Математика
Хемија
One- and Two-Dimensional Collisions - Concepts Practice Yaser Alosh ДД-Вовед
ВШ
Guided
Remote
ДомР
Discuss
Физика
MS and HS TEK to Sim Alignment Elyse Zimmer ВШ
СШ
Друго Физика
Биологија
Хемија
Conservation of Linear Momentum Omar Adwan ДД-Вовед Remote
Лаб
Физика
collision in one and two dimensions Nawal Nayfeh ВШ
ДД-Вовед
Лаб
Remote
Физика
2D PHET Collision Lab in Excel Linda McLemore ВШ Remote
ДомР
Guided
Лаб
Физика
Mapping of PhET and IBDP Physics Jaya Ramchandani ВШ Друго Физика
Virtual Momentum Activity Jessica Leiken ДД-Вовед
ВШ
Лаб Физика
Collaborative Assessment - Randomize Assessment John Weisenfeld ВШ MC Физика
PhET Simulations Aligned for AP Physics C Roberta Tanner ВШ Друго Физика
Laboratório de Colisão - Conservação de momento (3a lei de Newton) Tiago Almeida ВШ Лаб Физика
Momentum Lab Jim Hewitt СШ Лаб Физика
Analyzing 2D Collisions Aubry Farenholtz ДД-Вовед
ВШ
Демо
Лаб
Guided
Физика
Discovering the conservation of momentum Jonathan Carlson ВШ Guided
ДомР
Лаб
Физика
Virtual Collisions Lab Danny Diamond ВШ ДомР
Лаб
Guided
Физика
Collision Into Activity Tim Woolgar ВШ
СШ
Guided Физика
Level 1 - Momentum Lab by Stephen N. Clontz, M. Ed. Stephen N. Clontz, M. Ed. ВШ
K-5
СШ
Демо
Guided
ДомР
Лаб
Физика
Друго
2D Collision Lab Amy Hayes ВШ Лаб
Collision Lab Elizabeth Hobbs ДД-Вовед Лаб
Momentum and Collisions Peter Malecki ВШ Лаб Физика
Collisions Jeremy Thomas K-5 Лаб
Collision investigation lab Steve Banasiak - HF physics team ВШ Лаб
Momentum and Center of Mass Sarah Stanhope ВШ Лаб
Momentum Lab Stephanie Givinsky ВШ Лаб
Lembar Kerja Siswa Berbasis Simulation Based Laboratory Suritno Fayanto, Wisnu Yudha Prawira, Syahlan ВШ
ДД-Вовед
Дипл
Лаб
ДомР
Физика
Estática (Atividades) nos OA's do PhET Artur Araújo Cavalcante e Gilvandenys Leite Sales ВШ
СШ
ДД-Вовед
Друго
Демо
Discuss
Guided
Друго
ДомР
Географија
Друго
Физика
Dinâmica (Atividades) nos OA's do PhET Artur Araújo Cavalcante e Gilvandenys Leite Sales ДД-Нап
Дипл
СШ
ВШ
Друго
Лаб
Друго
Guided
ДомР
Друго
Географија
Физика
Pêndulo de Newton no "Collision Lab" Artur Araújo Cavalcante e Gilvandenys Leite Sales ВШ
СШ
ДомР
Guided
Математика
Друго
Физика
Colisões Elásticas no "Collision Lab" Artur Araújo Cavalcante e Gilvandenys Leite Sales СШ
Друго
ВШ
Друго
ДомР
Guided
Друго
Географија
Физика
Colisões Inelásticas no "Collision Lab" Artur Araújo Cavalcante e Gilvandenys Leite Sales Друго
СШ
ВШ
Друго
ДомР
Guided
Друго
Физика
Математика
Momento Linear no "Collision Lab" Artur Araújo Cavalcante e Gilvandenys Leite Sales Друго
ВШ
СШ
Друго
ДомР
Guided
Математика
Друго
Физика
Географија

Јазик Download or Run Совети
Kurdish (Turkey) Сите Kurdish (Turkey) Download Run now Ezmûngeha Lihevketinê
Англиски Сите English Download Run now Collision Lab
Арапски Сите العربية Download Run now مخبر التصادم
Баскијски Сите Euskara Download Run now Talka-laborategia
Беларуски Сите беларускі Download Run now Лабараторыя сутыкненняў
Босански Сите Bosanski Download Run now SUDARI U MEHANICI
Велшки Сите Welsh Download Run now Lab Gwrthdrawiadau
Виетнамски Сите Tiếng Việt Download Run now Va chạm
Галициски Сите Gallegan Download Run now Colisión Lab
Германски Сите Deutsch Download Run now Kollisionslabor
Грчки Сите Ελληνικά Download Run now Εργαστήριο συγκρούσεων
Дански Сите Dansk Download Run now Stød-laboratorium
Естонски Сите Eesti Download Run now Põrkelabor
Индонезиски Сите Bahasa Indonesia Download Run now Percobaan Tumbukan
Италијански Сите italiano Download Run now Laboratorio urti
Јапонски Сите 日本語 Download Run now 衝突実験
Каннада Сите Kannada Download Run now ಡಿಕ್ಕಿ ಲ್ಯಾಬ್
Кинески - Поедноставен Сите 中文 (中国) Download Run now 碰撞实验室
Кинески - Традиционален Сите 中文 (台灣) Download Run now Collision Lab 碰撞實驗室
Кмерски Сите Khmer Download Run now មន្ទីរ​ពិសោធន៍​ការ​ទង្គិច
Корејски Сите 한국어 Download Run now 충돌실험실
Малајски Сите Bahasa Melayu Download Run now Makmal Pelanggaran
Марати Сите मराठी Download Run now दे धक्का !
Монголски Сите Монгол (Монгол) Download Run now Мөргөлдөөний Лаб
Норвешки Бокмол Сите Norsk bokmål Download Run now Støt-laboratorium
Персиски Сите فارسی Download Run now آزمایشگاه برخورد
Полски Сите polski Download Run now Symulacja Kolizji
Португалски (Бразил) Сите português (Brasil) Download Run now Laboratório de Colisões
Руски Сите русский Download Run now Столкновения
Словачки Сите Slovenčina Download Run now Pružné a nepružné zrážky
Словенечки Сите Slovenščina Download Run now Laboratorij trkov
Српски Сите Српски Download Run now СУДАРИ У МЕХАНИЦИ
Тајландски Сите ไทย Download Run now การชน
Тамилски Сите Tamil Download Run now மோதல் செய்களம்
Туркменистански Сите Turkmen Download Run now Çakyşma laboratoriýasy
Турски Сите Türkçe Download Run now Çarpışma labaratuvarı
Унгарски Сите magyar Download Run now Ütközések (légkorong)
Фински Сите suomi Download Run now Törmäyslaboratorio
Француски Сите français Download Run now Labo de collision
Хаити Сите Haitian Download Run now Laboratwa kolizyon
Хебрејски Сите עברית Download Run now מעבדת התנגשות
Холандски Сите Nederlands Download Run now Botsing lab
Чешки Сите čeština Download Run now Srážky
Шведски Сите svenska Download Run now Kollisionslabb
Шпански Сите español Download Run now Laboratorio de Colisiones Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Мексико) Сите español (México) Download Run now Laboratorio de Colisiones Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Перу) Сите español (Perú) Download Run now Laboratorio de Colisiones

Windows Macintosh Linux
Microsoft Windows
XP/Vista/7/8.1/10
Macromedia Flash 9 or later
OS X 10.9.5 or later
Macromedia Flash 9 or later
Macromedia Flash 9 or later

Развоен Тим Библиотеки од трети лица Благодарност до
 • Mike Dubson (design + development)
 • Trish Loeblein
 • Kathy Perkins
 • Mindy Gratny (interviews)
 • Jon Olson
 • Sam Reid
 • Ariel Paul (interviews)
 • ASwing