Изедначување на хемиски равенки

Изедначување на хемиски равенки Слика од екранот Превземи Вградување
 • Хемиски равенки
 • Conservation of Mass
Java Logo Оригинални симулации и преводи

Теми

 • Хемиски равенки
 • Conservation of Mass

Опис

Како да знаете дали хемиската равенка е балансирана? Што може да се промени да се балансира равенката? Играјте игра да ги проверите вашите идеи!

Примери за целите на учење

 • Балансирајте ja хемиската равенка.
 • Забележете дека бројот на атоми на секој елемент е конзервиран во хемиската реакција.
 • Опишете ја разликата помеѓу коефициентите и индексите во хемиската равенка.
 • Претвори од симболично на молекуларно претставување на материјата.
Верзија 1.2.10

Совети за наставници

Преземи совети за наставници во PDF Преглед на контроли во симулациите, поедноставувања на моделот и увид во размислувањето на учениците ( PDF ).

Пример за видео

Ве молиме најавете се за да ги гледате видеата

Активности поднесени од наставниците

Games Remote Lesson ideas A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein K-5
ВШ
ДД-Вовед
СШ
Remote
ДомР
Физика
Хемија
Математика
Balancing Chemical Equations - Inquiry based Introduction A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein СШ
ВШ
ДД-Вовед
Лаб
ДомР
Remote
MC
Хемија
Balancing Chemical Equations - Guided Inquiry Activity A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Timothy Herzog, Yuen-ying Carpenter ДД-Вовед Guided
ДомР
Remote
Хемија
Concept questions for Physics using PhET (Inquiry Based) A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein ДД-Вовед
ВШ
MC Физика
Balancing Chemical Equations - Clicker Questions A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Овој прилог дизајниран од PhET. Yuen-ying Carpenter, Robert Parson, Trish Loeblein ДД-Вовед MC Хемија
Balancing Chemical Equations HTML5 A gold star indicates high-quality, inquiry-based activities that follow the PhET design guidelines. Elyse Zimmer ВШ Лаб Хемија
Alignment of PhET sims with NGSS Овој прилог дизајниран од PhET. Trish Loeblein updated by Diana López ВШ
СШ
Друго Географија
Физика
Биологија
Хемија
How do PhET simulations fit in my middle school program? Овој прилог дизајниран од PhET. Sarah Borenstein СШ Друго Географија
Биологија
Хемија
Физика
PhET Sims Aligned to the Chemistry Curriculum Овој прилог дизајниран од PhET. Julia Chamberlain ДД-Вовед
ВШ
Друго Хемија
SECUNDARIA: Alineación PhET con programas de la SEP México (2011 y 2017) Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López ВШ
СШ
Друго Физика
Математика
Хемија
Биологија
PREPARATORIA: Alineación de PhET con programas de la DGB México (2017) Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López ДД-Вовед
ВШ
Друго Математика
Хемија
Физика
Preguntas de razonamiento para todas las simulaciones HTML5 Овој прилог дизајниран од PhET. Diana López ВШ
ДД-Нап
ДД-Вовед
K-5
СШ
Дипл
ДомР
Discuss
Физика
Астрономија
Математика
Хемија
Ajust equacions químiques Miriam Pujadas ВШ ДомР Хемија
MS and HS TEK to Sim Alignment Elyse Zimmer ВШ
СШ
Друго Физика
Хемија
Биологија
Balancing Chemical Equations Christoffer Becho СШ
ВШ
Guided Хемија
Balancing Chemical Reactions Game Jeff Drach ВШ Друго Хемија
Explore Balancing Chemical Equations Patricia Garcia СШ Guided Хемија
Student Guide for PhET - Balancing Chemical Equations in html5 Brian Libby ВШ
СШ
ДомР
Guided
Хемија
Balancing Equations PhET Kristine McDaniel ВШ Guided Хемија
High School Chemistry 1 level Balancing Equations laura peck ВШ Лаб Хемија
Balancing Chemical Equations Inquiry Lab Tony Tracy ВШ Лаб Хемија
Moodle et PhetColorado Claude Divoux ВШ Guided
Лаб
MC
Физика
Хемија
Bilanciamento di reazioni chimiche___ITALIANO Natasha Samousenko СШ
ВШ
Лаб Хемија
Atividade sobre o balanceamento de equações químicas a partir da Lei de Lavoisier Carina Maria Rodrigues Lima, Maria Cleide da Silva Barroso ВШ Guided
Демо
ДомР
Хемија
Uma proposta de interdisciplinaridade Ana Carla Pimentel Paiva ; Francisco Régis Vieira Alves ВШ
СШ
Guided Математика
Хемија
Roteiro para Estudo sobre Balanceamento de Equações Químicas, Utilizando o Simulado. Antônia Clarycy Barros Nojosa e Caroline de Goes Sampaio ВШ Guided Хемија
Balanceamento de equações químicas Victor Augusto Bianchetti Rodrigues ВШ Guided Хемија
Balanceamento, Leis Ponderais e Modelo de Dalton DANILO JOSE F PINTO ВШ ДомР
Guided
Лаб
Хемија
Actividad Balanceando Ecuaciones Químicas Mary Rivas ВШ Guided Хемија
Balanceo de ecuaciones químicas por tanteo andis pacheco СШ ДомР Хемија
Guía Balanceo de ecuaciones químicas Andrea Ortega Fernández СШ Guided Хемија
Balanceando Ecuaciones Elvis Rivera ВШ Лаб Хемија
Rätta Kemiska Ekvationer - steg för steg Timothy Herzog, Yuen-ying Carpenter; translated by Sofia Borg СШ
ВШ
Лаб Хемија

Јазик Download or Run Совети
Албански Сите shqip Download Run now Barazimi i ekuacioneve kimike
Англиски Сите English Download Run now Balancing Chemical Equations
Арапски Сите العربية Download Run now موازنة المعادلات الكيميائية
Баскијски Сите Euskara Download Run now Ekuazio kimikoak doitzen
Босански Сите Bosanski Download Run now IZJEDNAČAVANJE HEMIJSKIH JEDNAČINA
Бугарски Сите български Download Run now Балансиране на химични уравнения
Виетнамски Сите Tiếng Việt Download Run now Cân bằng phương trình phản ứng hoá học
Галициски Сите Gallegan Download Run now Axustando Ecuacións Químicas
Германски Сите Deutsch Download Run now Reaktionsgleichungen ausgleichen
Грузиски Сите ქართული Download Run now სტექიომეტრია
Грчки Сите Ελληνικά Download Run now Εξισορροπώντας χημικές εξισώσεις
Гуџарати Сите Gujarati Download Run now રાસાયણિક સમીકરણોનું સંતુલન- Pankajsid34
Дански Сите Dansk Download Run now Afstemning af kemiske ligninger
Естонски Сите Eesti Download Run now Keemiliste võrrandite tasakaalustamine
Ирски Сите Gaeilge Download Run now Cothromóidí Ceimiceacha Cothromaithe
Италијански Сите italiano Download Run now Bilanciamento di reazioni chimiche
Јапонски Сите 日本語 Download Run now 化学反応式
Казахстански Сите Kazakh Download Run now Химиялық теңдеулерді теңестіру
Каннада Сите Kannada Download Run now ರಾಸಾಯನಿಕ ಸಮೀಕರಣಗಳ ಸಮತೋಲನ
Кинески - Поедноставен Сите 中文 (中国) Download Run now 配平化学方程式
Кинески - Традиционален Сите 中文 (台灣) Download Run now Balancing Chemical Equations_平衡化學方程式
Кмерски Сите Khmer Download Run now សមីកាគីមីដែលមានតុល្យភាព
Корејски Сите 한국어 Download Run now 화학반응식 완결하기
Латвиски Сите Latviešu Download Run now Ķīmisko reakciju vienādojumi
Литвански Сите Lietuvių Download Run now Cheminių reakcijų lyginimas
Маорски Сите Maori Download Run now Te Whakatautika i Ngā Whārite Matū
Марати Сите मराठी Download Run now रासायनिक समिकरणे संतूलीत करणे
Монголски Сите Монгол (Монгол) Download Run now Химийн Тэгшитгэлийг Тэнцүүлэх
Норвешки Бокмол Сите Norsk bokmål Download Run now Balanser kjemiske ligninger
Орија Сите Oriya Download Run now ସମତୁଲ ରାସାୟନିକ ସମୀକରଣ
Персиски Сите فارسی Download Run now موازنه ی معادله های شیمیایی
Полски Сите polski Download Run now Bilansowanie Równań Chemicznych
Португалски Сите português Download Run now Acerto de Equações Químicas
Португалски (Бразил) Сите português (Brasil) Download Run now Balanceamento de Equações Químicas
Руски Сите русский Download Run now Уравнивание химических уравнений
Свахили Сите Swahili Download Run now Sawazisha Equation za Chemia
Синхалски Сите Sinhalese Download Run now රසායනික සමීකරණ තුලනය
Словачки Сите Slovenčina Download Run now Chemická rovnováha
Словенечки Сите Slovenščina Download Run now Urejanje kemijskih enačb
Српски Сите Српски Download Run now Изједначавање хемијских једначина
Тајландски Сите ไทย Download Run now การดุลสมการเคมี
Тамилски Сите Tamil Download Run now இரசாயன சமன்பாடுகளை சமப்படுத்தல்
Телугу Сите Telugu Download Run now రసాయనిక సమీకరణాల సమతుల్యం; అనువాదం: ఉడిత్యాల రమణ
Туркменистански Сите Turkmen Download Run now Himiki deňlemäni balansa getirmek
Турски Сите Türkçe Download Run now Kimyasal Reaksiyonları Denkleştirme
Украински Сите українська Download Run now Схеми хімічної реакції. Хімічне рівняння Преземи совети за наставници во PDF
Унгарски Сите magyar Download Run now Kémiai egyenletek rendezése
Фарски Сите Faroese Download Run now Javnviga kemiskar líkningar
Фински Сите suomi Download Run now Reaktioyhtälöiden tasapainottaminen
Француски Сите français Download Run now Equilibrer les équations chimiques
Хебрејски Сите עברית Download Run now איזון משוואות כימיות
Хинду Сите हिंदी Download Run now रासायनिक समीकरण संतुलन 
Холандски Сите Nederlands Download Run now Reactievergelijkingen doen kloppen
Хрватски Сите hrvatski Download Run now Izjednačavanje kemijskih jednadžbi
Чешки Сите čeština Download Run now Vyčíslování chemických rovnic
Шведски Сите svenska Download Run now Balansera reaktionsformler
Шпански Сите español Download Run now Balanceo de Ecuaciones Químicas Преземи совети за наставници во PDF
Шпански (Мексико) Сите español (México) Download Run now Balanceo de Ecuaciones Químicas
Шпански (Перу) Сите español (Perú) Download Run now Balanceando Ecuaciones Químicas
Шпански (Шпанија) Сите español (España) Download Run now Ajuste de ecuaciones químicas

HTML5 sims can run on iPads and Chromebooks, as well as PC, Mac, and Linux systems.

iPad:
iOS 12+ Safari
iPad compatible sims

Android:
Not officially supported. If you are using the HTML5 sims on Android, we recommend using the latest version of Google Chrome.

Chromebook:
Latest version of Google Chrome
The HTML5 and Flash PhET sims are supported on all Chromebooks.
Chromebook compatible sims

Windows Systems:
Microsoft Edge, latest version of Firefox, latest version of Google Chrome.

Macintosh Systems:
macOS 10.13+, Safari 13+, latest version of Chrome.

Linux Systems:
Not officially supported. Please contact phethelp@colorado.edu with troubleshooting issues.

Развоен Тим Библиотеки од трети лица Благодарност до
 • Yuen-ying Carpenter (lead)
 • Chris Malley (developer)
 • Kelly Lancaster
 • Julia Chamberlain
 • Patricia Loeblein
 • Emily B. Moore
 • Robert Parson
 • Ariel Paul
 • Kathy Perkins
 • almond-0.2.9.js
 • base64-js-1.2.0.js
 • FileSaver-b8054a2.js
 • font-awesome-4.5.0
 • game-up-camera-1.0.0.js
 • he-1.1.1.js
 • himalaya-0.2.7.js
 • jama-1.0.2
 • jquery-2.1.0.js
 • lodash-4.17.4.js
 • pegjs-0.7.0.js
 • seedrandom-2.4.2.js
 • text-2.0.12.js
 • TextEncoderLite-3c9f6f0.js
 • American Association of Chemistry Teachers
 • Mobile Learner Labs